Ντολμάδες Κασιώτικοι

Τα μυστικά του διάσημου εξαίσιου εδέσματος.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 25΄, Μαγείρεμα 15΄-20΄

ΥΛΙΚΑ (για περισσότερα από 60 ντολμαδάκια)

250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση λαιμός

50 γρ. ρύζι Καρολίνα

30 αμπελόφυλλα, μεσαίου μεγέθους, από βάζο ή αρκετά φρέσκα και τρυφερά (στην εποχή τους)

2 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος

1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

1 πομοντόρι, τριμμένο

1/2 κουτ. γλυκού πελτές (προαιρετικά)

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζυμώνουμε καλά σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το ντοματίνι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε κάθε αμπελόφυλλο σε 2-3 κομμάτια μέσα στις μεγάλες εσοχές του. Τυλίγουμε λίγο γέμιση σε σχήμα μικρού κλειστού χωνιού και το σφίγγουμε με την παλάμη μας. Τα στρώνουμε το ένα κοντά σε άλλο κυκλικά σε κατσαρολάκι. Καλύπτουμε με νερό και σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε να υπάρχει ένα βάρος πάνω τους, για να μην ανοίξουν. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk