Διαβάζοντας την «Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου είναι λίγο δύσκολο να μην καταλάβεις γιατί αγαπήθηκε τόσο πολύ αυτό το βιβλίο. Η βαθιά ανθρωπιά, η στοργή και η κατανόηση με την οποία αντιμετωπίζει τους ήρωες του, παρόλο που μας δείχνει τη ζωή τους να συνθλίβεται στα γρανάζια της ιστορίας τους τόπου τους, αδυνατούν να αφήσουν ασυγκίνητο τον αναγνώστη.

Το πολυβραβευμένο αυτό μυθιστόρημα μεταφέρθηκε πρόσφατα στη μικρή οθόνη (από το ΗΒΟ) λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ πριν από τις γιορτές κυκλοφόρησε στα ελληνικά και ένα άλλο βιβλίο του διακεκριμένου ισπανού συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν το 1959. «Τα χρόνια της βραδύτητας» διαδραματίζονται στη Χώρα των Βάσκων τη δεκαετία του ’60.

Με αφορμή αυτή την έκδοση, στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Νάστος μιλάει με τον σημαντικό λογοτέχνη μεταξύ άλλων για τη σημασία των γυναικών στα έργα του: «Ως συγγραφέας δείχνω μεγάλη φροντίδα στη δημιουργία γυναικείων χαρακτήρων. Σε τουλάχιστον τρία μυθιστορήματά μου οι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν τις θεωρώ όλες ίδιες, δεν τις αντιμετωπίζω ως κάτι ξένο, προσπαθώ να δώσω στην καθεμία ξεχωριστά, ατομικά χαρακτηριστικά. Και ναι, για τα βιβλία μου εκμεταλλεύομαι όλες τις γνώσεις που έχω συγκεντρώσει από τις γυναίκες, οι οποίες είναι πολύ παρούσες στη ζωή μου. Εχω αδελφή, όχι αδελφό. Εχω κόρες, όχι γιο. Ζω με την ίδια γυναίκα για περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια. Αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό και τρυφερότητα για το γυναικείο κομμάτι της ανθρωπότητας. Και τις ευχαριστώ πολύ για τη λογοτεχνική τους απόδοση».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»