Σούπα με παντζάρι, καρύδια και παρμεζάνα

Μια γευστική και χρωματιστή χορτόσουπα- ό,τι πρέπει για το κρύο!

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 45′, Μαγείρεμα 55′

ΥΛΙΚΑ (για 10 μερίδες)

5 κ.σ. ελαιόλαδο + 6 κ.γ. επιπλέον, για το γαρνίρισμα

2 μεγάλα πράσα, σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)

3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 καρότα (300 γρ.), σε ροδέλες πάχους 1 εκ.

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 βολβοί παντζαριού (700 γρ.), σε λωρίδες πάχους 1 εκ.

2 πατάτες (400 γρ.) σε χοντρά κομμάτια

120 γρ. σελινόριζα σε μεγάλους κύβους

2 φύλλα δάφνης

1,8 λίτρα ζεστό νερό ή ζωμός της αρεσκείας μας ή ζωμός από βιολογικό κύβο

2-3 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί, κατά βούληση

Καρύδια, χοντροκομμένα, για γαρνίρισμα

Φλοίδες παρμεζάνας, για γαρνίρισμα

10 κ.σ. γιαούρτι, για γαρνίρισμα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, σε μια κατσαρόλα με το λάδι, τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο και μετά τα καρότα. Το σοτάρισμα θα κρατήσει συνολικά περίπου 15 λεπτά.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον ζωμό ή το νερό και το ξίδι, και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τα 3/4 του νερού ή ζωμού. Μόλις έρθει σε βρασμό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη. Θα πρέπει όλα τα υλικά να είναι πάρα πολύ μαλακά και να διαλύονται. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. Χτυπάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ράβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ. Καθώς χτυπάμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό ή ζωμό, μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει η σούπα. Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε. Ισως χρειαστεί παραπάνω ανάλογα με την ένταση του ξιδιού. Γαρνίρουμε με τα καρύδια, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο κέντρο κάθε σούπας από 1 κ.σ. γιαούρτι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk