Μπροστά σ΄ ένα σοβαρό πρόβλημα βρίσκονται τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα στα οποία λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα για υγειονομικούς και τους υπερήλικες. Το πρόβλημα δημιουργείται από την αθέτηση ραντεβού με αποτέλεσμα να εμβολιάζεται μικρότερος αριθμός από τον προγραμματισμένο, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να πετιούνται εμβόλια.

Γιατί συμβαίνει αυτό.

Δεδομένου ότι κάθε φιαλίδιο έχει πέντε δόσεις εμβολίου και χρόνο λήξης λίγω ωρών από τη στιγμή που θα «ξεπαγώσει» και οι πέντε δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν σε ισάριθμους πολίτες εντός της ημέρας.

Διαφορετικά το φιαλίδιο με όσες δόσεις έχουν απομείνει σε αυτό θα πρέπει να πεταχθεί.

Στο ερώτημα γιατί δεν εμβολιάζονται άλλα άτομα π.χ. από το προσωπικό ή ασθενείς του ίδιου του νοσοκομείου για να μην καταστρέφονται τα εμβόλια η απάντηση είναι «επειδή όλα γίνονται προγραμματισμένα μέσα από την ηλεκτρονική βάση για το εμβόλιο αυτό δεν επιτρέπεται».

Ηδη, το θέμα έχει τεθεί από γιατρούς και Πανεπιστημιακούς οι οποίοι προτείνουν στην επιτροπή εμβολιασμών και στην κυβέρνηση να δημιουργηθούν λίστες «αναπληρωματικών» οι οποίοι θα καλούνται εντός της ίδιας ημέρας να εμβολιαστούν.

Προτεραιότητα, μπορεί να δοθεί σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της πανδημίας εναλλακτικές, αλλά και διαθέσιμοι αφού ένας μεγάλος αριθμός τους βρίσκεται σε υπηρεσία σε καθημερινή βάση.