Μια επιστολή που είχε συντάξει πριν από 20 περίπου χρόνια ο 59χρονος δραπέτης Ηλίας Μαζαράκης, όπου ανέφερε ότι όταν κρατείτο στις φυλακές Αλικαρνασσού είχε προμηθευθεί πλαστά έγγραφα προκειμένου να ζει ελεύθερος, καθώς και με άλλα στοιχεία ταυτότητας επανεξετάζεται από τα στελέχη της ΕΛΑΣ. Οι Αρχές διερευνούν το τυχόν σύστημα υποβοήθησης του στην διάρκεια της 23χρονης εξαφάνισης του (από τον Αύγουστοτου 1997).

Ο Ηλίας Μαζαράκης που έχει κατηγορηθεί για τέσσερις ανθρωποκτονίες –το 1985 δύο στενών συγγενών του στην Κέρκυρα και το 1997 του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της συνεργάτιδας του Σούλας Καλαθάκη στο Σέσι Γραμματικού- άφησε τη τελευταία του πνοή πριν από μια εβδομάδα από παθολογικά αίτια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο όπου εμφανίσθηκε με πλαστό επώνυμο «Τασιούλας» κλήθηκε μετά από υπόδειξη του 59χρονου –λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή – μια δικηγόρος Αθηνών που δήλωσε ότι ήταν οικογενειακώς γνωστή του αποβιώσαντα, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε να τον δει από το 1996 όταν είχε πάρει πενθήμερη άδεια ύστερα από την πρώτη καταδίκη για την ανθρωποκτονία συγγενών του το 1985.

Που κρυβόταν ο 59χρονος καταζητούμενος Ηλίας Μαζαράκης

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 59χρονος διέμενε την τελευταία διετία σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Βελισαρίου στην Ν. Σμύρνη όπου εμφανιζόταν ως «Απόστολος Φιλίππου», ενώ δήλωνε ως επενδυτής στην ναυτιλία κι ότι η οικογένεια του διέμενε στην Ιταλία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, υποστήριζε ότι του έφερνε χρήματα μία δικηγόρος, που παραμένει άγνωστο ποια ήταν, όπως κι άλλα δύο τρία πρόσωπα που φέρεται να τον είχαν συναντήσει.

Η ΕΛΑΣ να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα ευρήματα στην κατοικία του 59χρονου, τον υπολογιστή και το κινητό του για να βρει τυχόν αρωγούς του.

Ο Μαζαράκης είχε σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία –για αυτόν τον λόγο είχε το ψευδωνυμο «γιατρός» – και διέμενε στους Αμπελόκηπους έχοντας συνεχή επαφή με την μητέρα του που απεβίωσε το 2005.

Μάλιστα στο δικαστήριο για την δολοφονία των δύο ηλικιωμένων συγγενών του στην Κέρκυρα είχε υποστήριξει ότι «τους σκότωσε γιατί τα θύματα είχαν θίξει τα συμφέροντα της μητέρας του και της συμπεριφέρονταν με άσχημο τρόπο»

Τα «τρικ» των συνεργών του

Ο Ηλίας Μαζαράκης είχε εμπλακεί στη δολοφονία του επιχειρηματία και της συνεργάτιδάς του το 1997 –σε μια επιχείρηση εκβίασης κι ομηρίας- ύστερα από την γνωριμία του στην φυλακή Αλικαρνασσού, με έναν «νονό» που δραστηριοποιείτο στα βόρεια προάστια της Αθήνας κι ο οποίος είχε κύριο ρόλο στο εγκληματικό αυτό σχέδιο.

Σύμφωνα με αστυνομικούς «ο εν λόγω ποινικός βρήκε πιθανόν στην στρατολόγηση του Μαζαράκη τον ιδανικό συνεργό για να τον υποβοηθήσει στα εγκληματικά σχέδιά του».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες πριν την δολοφονία Νικολαΐδη – Καλαθάκη ο Μαζαράκης είχε δώσει το «παρών» σε διενέξεις ποινικών της Αττικής που πωλούν προστασία.

Τα θύματά του Γιώργος Νικολαΐδης και Σούλα Καλαθάκη / Πηγή εικόνας: anikolouli.gr

Επί σειρά μηνών υπήρχαν εσφαλμένες εκτιμήσεις για την ταυτότητα του «ιατρού», την παρουσία του οποίου μνημόνευαν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του διπλού φόνου στο Σέσι Γραμματικού, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία του.

Τελικώς η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε από το «Βήμα της Κυριακής» τον Μάϊο του 1998 με βάση σχετικές έρευνες της ΕΛΑΣ. Χωρίς ωστόσο να εντοπισθεί ποτέ.

Στις διωκτικές αρχές είχαν περιέλθει τότε πληροφορίες ότι τεχνηέντως άλλα μέλη της σπείρας «μετέθεσαν» την ευθύνη και εμφάνισαν τον «γιατρό» ως μοναδικό φυσικό αυτουργό της άγριας δολοφονίας, βοηθώντας τον παράλληλα, λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα, να διαφύγει από τη χώρα έτσι ώστε να μην μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες.

Νέες αποκαλύψεις τον Μαζαράκη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μαζαράκης έχει αναχωρήσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο για Ολλανδία και ακολούθως για Νότιο Αμερική, πιθανώς στο Καράκας της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, ο Μαζαράκης κρυβόταν στην Ελλάδα, κάτι που φάνηκε ότι ίσχυε τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια.

Στην διάρκεια της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Νικολαΐδη –Καλαθάκη είχε στείλει επιστολή που ανέφερε ότι ζούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και συμπλήρωνε ότι «σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν έχω καμιά απολύτως σχέση με το θάνατο αυτών των δύο ανθρώπων».

Στην διάρκεια της δίκης το 2002 για την διπλή δολοφονία είχε ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή της μητέρας του Ηλία Μαζαράκη την οποία οι δικαστές είχαν ρωτήσει επίμονα που βρίσκεται ο γιός της, αφήνοντας υπόνοιες ότι γνωρίζει το σχέδιο φυγής του.

Για αυτή την πίεση προς την μητέρα του Ηλία Μαζαράκη υπήρξε τότε νομική διαμαρτυρία από την δικηγόρο που εμφανίσθηκε προ μερικών ημερών στο Ιπποκράτειο και τον αναγνώρισε.