Τα Χριστούγεννα πέρασαν και τα ζήσαμε εντελώς διαφορετικά, ελέω κοροναϊού.

Σε σχέση με άλλα ήταν σκοτεινά καθώς ανήμερα των Χριστουγέννων, η Ελλάδα θρήνησε 50 ακόμη νεκρούς από κοροναϊό, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 470 άνθρωποι δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός αυτός των διασωληνωμένων, προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς μειώνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Οι 470 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 300 που υπολόγιζαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά από την εφαρμογή του lockdown στις αρχές Νοεμβρίου.

Και αυτό εκτός των άλλων έχει ως συνέπεια και την εξάντληση των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους».

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται κάτω από τα 1.000 κάθε ημέρα, οι ειδικοί ανησυχούν για την αργή αποσυμπίεση των ΜΕΘ, ενώ δεν σταματούν τις εκκλήσεις για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, προειδοποιώντας ότι έρχονται δύο δύσκολοι μήνες για τις αναπνευστικές λοιμώξεις – ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Χαρακτηρίζουν κρίσιμο και το διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κρούωντας καμπανάκι για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους οι γιορτές θα έχουν  μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες.

Το μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση και ειδικούς, είναι να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, ενώ ελπίδες γεννά η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών την Κυριακή.

Στα καλά νέα είναι και ο δείκτης θετικότητας του ECDC για τη χώρα μας, που  βρίσκεται στο «πράσινο», δηλαδή κάτω από το 4%.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας – Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

«Προφανώς υπάρχει βελτίωση και αυτό είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα, υπάρχει όμως αρκετή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγειάς ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας με υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες», δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

«Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίοι παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ο κοροναϊός είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος», σημείωσε, προσθέτοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Τα πρώτα θετικά στοιχεία που έχουμε μετά από καιρό, θα πρέπει να τα πάρουμε ως επιβράβευση και όχι ως αφορμή για να χαλαρώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δύσκολοι μήνες ο Ιανουάριος και ο Φεβρουράριος

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλος.από τη στιγμή που θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας και αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο μαζικός εμβολιασμός.

Υπογράμμισε δε ότι οι ερχόμενοι μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) είναι οι κατεξοχήν δύσκολοι μήνες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στο Σκάι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους».

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800.

«Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε.

Ανησυχία για τη Δυτική Αττική

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό μειώνεται το φορτίο στην περιοχή της Αττικής, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλήτρια» των ημερήσιων κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των σημερινών κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, ενώ συνεχίζεται η μείωση του φορτίου στη Θεσσαλονίκη.

Ανησυχητικό είναι ότι στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, εκεί όπου τα κρούσματα χθες ήταν 39, το ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους παραμένει στα ύψη (24,23).

Δεν είναι όμως η Δυτική Αττική που προβληματίζει. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρκετά κρούσματα και στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξετάζεται με προσοχή από τους αρμόδιους.

Τα καλά νέα

Τα πράγματα όμως δεν είναι μόνο ζοφερά. Η άφιξη στην χώρα μας της πρώτης παρτίδας των εμβολίων και η έναρξη αύριο των εμβολιασμών, γεννά ελπίδες, ενώ στα καλά νέα, συγκαταλέγεται  η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά από 55 ημέρες lockdown.

Tα νέα στοιχεία του ECDC για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Ελλάδα σταδιακά μπαίνει σε μια πιο ασφαλή τροχιά και πως το τελευταίο πακέτο μέτρων αρχίζει να αποδίδει.