Μπακαλιάρος ή γαλέος α λα σισιλιάνα

Το φαγητό μπορεί να γίνει και με τόνο ή ξιφία. Δεν χρειάζεται να αλατίσουμε γιατί στη συνταγή έχουμε ελιές, κάππαρη και αντσούγιες, που είναι ήδη αλμυρά.

Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 5′ Μαγείρεμα 25′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 κιλό μπακαλιάρος ή γαλέος, σε φέτες

100 ml ελαιόλαδο

3 κ.σ. χυμός λεμονιού

2 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος

Για το ψάρι

100 ml ελαιόλαδο

3 κ.σ. χυμός λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

30 γρ. φιλέτα ελιάς

1 κουτ. γλυκού κάππαρη

4-6 αντσούγιες, ψιλοκομμένες

200 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

2 κ.σ. γαλέτα για από πάνω (για να κάνει κρούστα)

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό του λεμονιού και τον βασιλικό. Τα αδειάζουμε σε ταψάκι και αραδιάζουμε από πάνω τις φέτες του ψαριού.

Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τις ελιές, την κάππαρη, τις αντσούγιες, τις ντομάτες και το πιπέρι. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τις φέτες ψαριού και πασπαλίζουμε με τη γαλέτα. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15′ – 20′, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να κάνει ωραία κρούστα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk