Μετά την κίτρινη κάρτα ακολουθεί η κόκκινη. Το Βερολίνο φρόντισε να περάσει εγκαίρως το μήνυμα αυτό στους  «αντάρτες» της Ευρώπης. Την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων χαρακτήρισε ανεύθυνη την άσκηση βέτο, καθώς εμποδίζει την αντιμετώπιση των οδυνηρών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ενωσης θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν μόνα τους. Με άλλα λόγια, το βέτο θα ήταν άνευ ουσίας και σημασίας.

Υπό την πίεση αυτή, αλλά και ελλείψει ερεισμάτων στο εσωτερικό των δύο χωρών, η Πολωνία και η Ουγγαρία ανέκρουσαν πρύμναν και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Η Γερμανία, όταν θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της, έχει τον τρόπο να «νουθετεί» και να συνετίζει.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε έναν λόγο παραπάνω να «απασφαλίσει» τις βόμβες της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας, καθώς έχει επενδύσει και προσωπικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως μέρος της πολιτικής της κληρονομιάς.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, τα γερμανικά συμφέροντα δεν υπαγορεύουν την ίδια αποφασιστική και δυναμική στάση σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Τουρκίας.