Εντείνονται, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ , οι πιέσεις, προς Ουγγαρία και Πολωνία, προκειμένου να άρουν το βέτο στον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, που διεμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο του 1,8 τρισεκ. ευρώ για την ανάταση της οικονομίας της που έχει πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού, ακόμα κι αν η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκούν βέτο στο σχέδιο αυτό.

Ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε προς τις δύο χώρες και το Βερολίνο, λέγοντας πως αν δεν αρθεί το βέτο,  τότε τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη της Ενωσης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν μόνα τους σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροθ,  χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την άσκηση βέτο, που εμποδίζει την αντιμετώπιση των βαρύτατων, για ορισμένες χώρες, οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατές από μέρα σε μέρα. Θα ήταν ανεύθυνο να καθυστερήσουμε περαιτέρω την αναγκαία βοήθεια στους πολίτες των χωρών μας», δήλωσε σχετικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ διότι η πρόσβαση στους πόρους συνδέεται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Δεν κάνουν πίσω

Ωστόσο, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ δήλωσε χθες ότι η σύνδεση προϋπολογισμού -Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησής του να ασκήσει βέτο. Αργότερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα χρειαστεί νέα Σύνοδος για να υπάρξει απόφαση στο θέμα του προϋπολογισμού.

Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας το υπερασπίζεται ο Μοραβιέτσκι  ως «βαλβίδα ασφαλείας χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπηρετεί την αναζήτηση ενός συμβιβασμού και προστατεύει τους πιο αδύναμους από την κηδεμονία των σημερινών ισχυρών», συνεχίζει.

Ταυτόχρονα, ο Πολωνός πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι «αρχικά θα μπορούσε η Πολωνία να επηρεαστεί από τις περικοπές χρηματοδότησης από την ΕΕ λόγω φερόμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου. Μετά, όμως,  θα μπορεί να πλήξει κάθε άλλο κράτος της ΕΕ εάν δεν είναι έτοιμο να υποκύψει στη βούληση των Βρυξελλών. Ο επιδιωκόμενος μηχανισμός (ελέγχου των αρχών του) κράτους δικαίου είναι ένα μέσο αυθαιρεσίας, τον οποίο αποφάσισαν σημαντικά λιγότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί από τα εθνικά κοινοβούλια», τονίζει.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία διατηρούν το βέτο τους ενάντια στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιτζάρτο, μετά από συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

«Επιβεβαιώσαμε ότι στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου», δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στο Facebook. «Δεν θα δώσουμε χώρο σε καμία προσπάθεια που αποσκοπεί στη διάλυση αυτής της συνεργασίας.»