Μοσχαρίσιο χτένι με νιόκι πατάτας και ανθότυρο

Εύκολο μεν, υψηλών προδιαγραφών δε πιάτο για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 35′ / Μαγείρεμα περίπου 2 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

400 γρ. μοσχαρίσιο χτένι

150 γρ. νιόκι πατάτας

50 γρ. άγρια μανιτάρια

50 γρ. ανθότυρο

2 κρεμμυδάκια κόκκινα ψιλοκομμένα

2 καρότα ψιλοκομμένα

1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

200 γρ. κόκκινο κρασί Νεμέας

500 ml νερό

2 κλωναράκια λεμονοθύμαρο

1 κουτ. γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

3 ντοματίνια

Λίγος φρέσκος βασιλικός για γαρνίρισμα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για σοτάρισμα

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αλευρώνουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς το χτένι. Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ροδίζουμε εκεί το κρέας ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κόκκινα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας. Σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και το λεμονοθύμαρο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.

Αφού μαγειρευτεί το κρέας, ετοιμάζουμε τα νιόκι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό. Οταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα νιόκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα μανιτάρια και τα ντοματίνια και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα νιόκι μαζί με 3 κουτ. σούπας από τη σάλτσα του κρέατος. Τα γυρνάμε λίγο να πάρουν από τη σάλτσα. Σερβίρουμε το χτένι με τα νιόκι δίπλα και γαρνίρουμε με βασιλικό και 50 γρ. φρέσκο ανθότυρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk