Νέο μνημόνιο χαρακτηρίζει την έκθεση Πισσαρίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για προώθηση από την κυβέρνηση ενός νέου σχεδίου αντικοινωνικών αλλαγών.

Παλαιάς κοπής σχέδιο

Ο Πάνος Σκουρλέτης συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political τόνισε ότι «τώρα, χωρίς το άλλοθι των μνημονίων, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο σχέδιο αντικοινωνικών αλλαγών όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η διευκόλυνση των απολύσεων και η περεταίρω αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο παλαιάς κοπής σχέδιο Πισσαρίδη».

Τονίζει μάλιστα ότι οι αλλαγές ιδίως στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων θα πρέπει να είναι «σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κινείται  η κυβέρνηση. Χρειάζονται αλλαγές που θα αντικαθιστούν  τις αναχρονιστικές ρυθμίσεις  που έγιναν τα χρόνια των μνημονίων. Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η υποβάθμιση της θέσης των εργαζόμενων υπήρξαν μέρος του σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης την περίοδο 2010-2015. Οι συνέπειες ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας αλλά και η απώλεια κατά 25% του  ΑΕΠ».

Σχέδιο αντι-Πισσαρίδη

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει σχέδιο αντι-Πισσαρίδη από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είχε πει, τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, το κόμμα του θα θέσει σε διαβούλευση το δικό της σχέδιο.

«Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ».