Εδώ και 20 ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας  CN-235 έψαχναν ματαίως να ανακαλύψουν πού βρίσκονται τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Oruc Reis. Μαζί με τα (κατασκοπευτικά) CN-235 επιχειρούσαν και τα ελικόπτερα Σικόρσκι καθώς και τα drones Bayraktar. Έως προχθές δεν κατάφεραν τίποτα. Άφαντα ή μάλλον αόρατα εξακολουθούν να  είναι τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214, τα οποία, όλο αυτό το διάστημα  έχουν συνεχώς στο περισκόπιό τους όχι μόνον το Oruc Reis που πηγαινοέρχεται κοντά στη Ρόδο, αλλά και τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν.
Το πλήρωμα ενός ελληνικού υποβρυχίου βλέποντας την αγωνιώδη προσπάθεια των Τούρκων να εντοπίσουν γενικώς ελληνικά υποβρύχια, αποφάσισε να τους… διευκολύνει και να προχωρήσει σε μια ενέργεια που θα την θυμούνται για πολύ καιρό οι γείτονες. Ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη  έψαχναν για να το «ξετρυπώσουν» κοντά στην Ρόδο, το ελληνικό υποβρύχιο  «Νηρεύς» αναδύθηκε με όλη του τη μεγαλοπρέπεια μέσα στο λιμάνι του Καστελλόριζου, κάνοντας τους έκπληκτους κατοίκους του ακριτικού νησιού να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Δεν είναι άλλωστε λίγες φορές που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ακούστηκε να λέει ότι τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως και άλλα ποιήματα των Τούρκων τα ακούω… βερεσέ…» Και ακόμα έλεγε πως  «για να μην ψάχνουνε άδικα αποφάσισα να τους δείξω ένα υποβρύχιο από κοντά, να δουν πώς είναι γιατί αλλιώς ακόμα θα περίμεναν…» Ελληνική επικράτεια είναι το Καστελλόριζο, τα ελληνικά υποβρύχια μπορούν να αναδύονται στο λιμάνι του όποτε θέλουν, ακόμα και σε περιόδους πανδημίας.
***

Όλος ο Στόλος έξω για άσκηση

Όταν πρόκειται για άσκηση και μάλιστα αεροναυτική, ανοικτά της Κρήτης ο στόλος βγαίνει και πάλι έξω από τον Ναύσταθμο. Πρόκειται για μια άσκηση που γίνεται εν μέσω πανδημίας με πραγματικά πυρά και με τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας ως απάντηση στις παράνομες NAVTEX της Τουρκίας.
***

Πόσοι δεν θέλουν πορεία για το Πολυτεχνείο

Να σας ενημερώσω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Το ίδιο (με τα έως τώρα δεδομένα) και ο Πρωθυπουργός, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής. Την ίδια στιγμή που μεσούσης της πανδημίας, της έξαρσης των κρουσμάτων και την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το Πολυτεχνείο και για το πώς θα πρέπει να τιμηθεί η επέτειος. Εκείνο που αλίευσα είναι μια ενημέρωση που ζήτησε η κυβέρνηση για το θέμα αυτό αποσπάσματα της οποίας σας μεταφέρω: Το 8,3% των ερωτηθέντων θέλει να γίνει η πορεία όπως γίνεται κάθε χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των ερωτηθέντων, δηλαδή το 60,3% θέλει να κατατεθούν απλώς στεφάνια όπως και την 28η Οκτωβρίου, ενώ το 30,4% δεν θέλει να γίνει τίποτα από αυτά.
***

Μέτρα και για την 6η Δεκεμβρίου

Να προσθέσω ότι η κυβέρνηση (όπως με ενημέρωσε κυβερνητικός παράγοντας) θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και εν συνεχεία θα αποφασίσει εάν θα επιτρέψει ή όχι τις εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.
***

Τα τάμπλετ και τα κινητά πριν από τη διασωλήνωση

Με το θλιβερό ρεκόρ των 400 διασωληνωμένων οι ΜΕΘ όλης της χώρας ασφυκτιούν. Έχουν γεμίσει οι Εντατικές με νέους ανθρώπους. Αν δούμε το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς, δηλαδή το νοσοκομείο «Σωτηρία», τότε θα διαπιστώσουμε ότι την Δευτέρα δεν υπήρχε ούτε μια κλίνη από τις 29 που διαθέτει στις ΜΕΘ, κενή. Ακόμα από τις 50 ΜΕΘ (δωρεάν της Βουλής) οι 25 έχουν ήδη καταληφθεί. Ίσως το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Σωτηρία υπήρξαν πολλές αποσωληνώσεις. Οχι περισσότερες όμως από τις διασωληνώσεις, αλλά αρκετές, κάτι που δίνει κάποιο ενθαρρυντικό μήνυμα. Και πολλά εξιτήρια, σχεδόν τα ίδια με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο. Αλλά το πιο συγκλονιστικό είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι αφανείς ήρωες, με τα πρόσωπα χαραγμένα από τη μάσκα, που δίνουν τη μάχη ζωής καθημερινώς και  που πριν  διασωληνώσουν έναν ασθενή του βάζουν μπροστά στο πρόσωπό του  το τάμπλετ ή το κινητό του για να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. Στιγμές δυνατές συγκλονιστικές…
 
***

Το «αντίο» του Νίκου Χαρδαλιά

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 42χρονου πνευμονολόγου που «έσβησε» μετά από μάχη με τον κορωνοϊό, στο νοσοκομείο «Αττικόν». Σύμφωνα με πληροφορίες ο 42χρονος γιατρός είχε υποκείμενα νοσήματα. Ήταν πατέρας τριών ανηλίκων παιδιών, πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ βρισκόταν διασωληνωμένος σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα.
Τον γιατρό «αποχαιρέτησε» με ανάρτησή του στη σελίδα στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην ουσία μία ανάρτηση του πνευμονολόγου γράφοντας συγκεκριμένα: «έχασε χθες την μάχη με τον ύπουλο εχθρό. Καλό Παράδεισο.».
***

Ηρθε η ώρα του Ταμείου Ανάκαμψης

Σας ενημερώνω  ότι η εβδομάδα που ήδη έχει αρχίσει θεωρείται από την κυβέρνηση ως… μεγάλη εβδομάδα. Οχι τόσο υπό την έννοια της εβδομάδας των παθών αλλά από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει να διευθετήσει εν μέσω πανδημίας και καραντίνας. Έτσι μαθαίνω εγκύρως ότι την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται στην ουσία για προσχέδιο. Εκείνο που έμαθα είναι ότι από τις 2.500 σελίδες που ήταν αρχικά έχει συμπυκνωθεί στις 200. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στα αγγλικά, δομείται πάνω σε 15 «components και περιέχει περισσότερα από 100 έργα και μεταρρυθμίσεις. Λεπτομέρειες θα σας δώσω προσεχώς.
***

Προϋπολογισμός και Τράπεζα Πειραιώς

Ακόμα αυτή την εβδομάδα (ή το πολύ την προσεχή Δευτέρα) θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2021, που θεωρείται πράξη κορυφαία για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεσούσης της πανδημίας. Επίσης αναμένεται να αποφασίσει ο SSM για την Πειραιώς. Η μετατροπή cocos έχει, μαθαίνω, προεξοφληθεί τελείως πλέον από την αγορά.  Θέλετε και άλλα;
***
 Υπογράφεται η διάταξη για έκπτωση 50% από τη φορολόγηση για όσες εργασίες επαναφέρονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Περιλαμβάνει κυρίως τις εταιρίες, αλλά και τους Έλληνες εργαζόμενους που αποχωρούν από ο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit.
***

Οι συμφωνίες με το Abu Dhabi

Σημειώνω και την διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες, τόσο για την οικονομία και τις επενδύσεις, όσο και για την άμυνα της χώρας. Μαθαίνω λοιπόν ότι την Τετάρτη θα υπογραφούν συμφωνίες για τεχνολογική συνεργασία των δύο χωρών και ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και αμυντική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει κοινές ασκήσεις, αλλά και εξοπλιστικά, για παράδειγμα συντήρηση αεροσκαφών στην ΕΑΒ. Αλλωστε  η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τα σύγχρονα F-16 block60 βρισκόταν στην Σούδα για τέσσερις εβδομάδες μετέχοντας σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Φραγκογιάννης.
***

Η «έφοδος» στην καραντίνα

Θα σας αποκαλύψω τώρα πώς περνούν τις ώρες και τις μέρες της καραντίνας δύο υπουργοί. Και οι δύο μπήκαν σε εθελοντική καραντίνα μετά από επαφή που είχαν με βεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Πάμε πρώτα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, του οποίου ένας συνεργάτης είχε covid-19 και πήγε στο γραφείο του. Ο υπουργός σας πληροφορώ ότι είναι οργισμένος με τον συνεργάτη του και από τώρα και στο εξής έχει δώσει εντολή ότι ουδείς δεν θα ξαναμπεί στο υπουργικό γραφείο εάν προηγουμένως δεν κάνει το προβλεπόμενο  τεστ και δεν έχει θερμομετρηθεί. Ο υπουργός αν και έκανε το πρώτο τεστ και βγήκε αρνητικό ωστόσο δεν το ρίσκαρε και δεν πήγε σπίτι του. Έμεινε (και εξακολουθεί να παραμένει στο γραφείο του) στο Πεντάγωνο. Μάλιστα σε κάποια στιγμή θέλησε ο άνθρωπος να ξεμουδιάσει και έκανε μια βόλτα στον περίβολο του υπουργείου. Τον είδα οι φαντάροι και νόμιζαν ότι έκανε αιφνιδιαστική… ‘έφοδο στις σκοπιές τους!
***

Το γραφείο του υπουργού με τα όπλα ρεπλίκες

Εδώ θέλω να ανοίξω μια μικρή παρένθεση και να σας πω ότι το γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας με ξύλινη επένδυση και με διάφορα όπλα ρεπλίκες και με πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη διακοσμημένο, είναι στην πίσω (αθέατη) πλευρά του ένα μικρό διαμέρισμα με όλα τα κομφόρ. Δημιουργήθηκε από τον μακαρίτη Γιάννη Χαραλαμπόπουλο κατά την κρίση του Μαρτίου 1987, όταν λόγω της τουρκικής επιθετικότητας («Βυθίσατε το Χόρα») ήταν αδύνατο να απομακρυνθεί από το Κέντρο Επιχειρήσεων.
***

Τα νομοσχέδια της καραντίνας

Ο δεύτερος υπουργός που περνά μέρες καραντίνας είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Είχε έρθει επί 7ωρο επαφή με συνεργάτη του (αυτός που του κάνει τις τηλεδιασκέψεις) που είχε κορωνοϊό. Αν και αυτός έκανε το πρώτο τεστ και βγήκε αρνητικό μένει περιορισμένος σπίτι του, σε ένα δωμάτιο απομονωμένος από την οικογένειά του και εργάζεται πυρετωδώς. Ετοιμάζει νομοσχέδια όπως αυτό της ενίσχυσης του ΑΣΕΠ με νέες αρμοδιότητες και με νέα μέλη (από 28 που είναι σήμερα γίνονται 33) και νομοσχέδιο για την αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα. Προγραμματίζει ότι το 2021 θα έχουν προσληφθεί 12.500 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπογράφει διάφορα νομοθετήματα όπως τις προσλήψεις 1.500 ΕΠΟΠ του υπουργείου Άμυνας: «Όποιο θέμα κι αν ζητηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το υπογράφω εντός δύο δευτερολέπτων».
***
Να σημειώσω ότι άλλοι τρεις υπουργοί είχαν τεθεί σε καραντίνα ήτοι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κώστας  Φραγκογιάννης.
***

Η νέα τρισχαριτωμένη ένοικος του Προεδρικού

Ισως είναι η πρώτη φορά που το Προεδρικό Μέγαρο αποκτά επισήμως pet. Ενα τρισχαριτωμένο αδέσποτο γατάκι το οποίο υιοθέτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν είχε πάει στην Κάρπαθο. Το γατάκι το ονόμασαν «Καλυψώ», αφού οι φίλοι των γατιών γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι γάτοι συνήθως ακούν σε ονόματα που περιέχουν «ψι» ή «σίγμα».

Η Καλυψώ είναι  πλέον κάτοικος Προεδρικού Μεγάρου, όπου εκεί ζει. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεγάλη αγάπη για τα ζώα είναι λέει συναισθανόμενα όντα, που αξίζουν προστασία και σεβασμό». Και για το λόγο αυτό η Καλυψώ δεν μονοπωλεί την παρουσία της στο Μέγαρο, αλλά στους κήπους υπάρχουν και άλλες γάτες, τις οποίες κάθε πρωί η Πρόεδρος φροντίζει για την τροφή τους.