Σήμερα θα αρχίσω πάλι με κάτι διαφορετικό. Βλέποντας μια εκπληκτική φωτογραφία που έχει ληφθεί με drone από τη Σχολή Ικάρων, στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας των νέων Ικάρων, παρατήρησα ότι ανάμεσα στους νέους ιπτάμενους  Ίκαρους υπάρχουν και γυναίκες. Ορκίστηκαν πέντε νέες Ιπτάμενες.  Είναι οι μέλλουσες πιλότοι των μαχητικών ή μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
***
Εκεί όμως που πραγματικά εντυπωσιάζεται κάποιος είναι η πληροφορία από την Πολεμική Αεροπορία για ένα ζευγάρι πιλότων στα Phantom, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Ζευγάρι στη ζωή και στα μαχητικά, ζευγάρι ιπτάμενο που πετά με τον ίδιο τύπο μαχητικού αεροσκάφους, αλλά σε διαφορετική Μοίρα. Να σημειώσω ότι η γυναίκα πιλότος, έγινε πρόσφατα μαμά, πήρε την άδεια μητρότητας που δικαιούται και επέστρεψε στην υπηρεσία της. Χθες μάλιστα πέταξε στο Αιγαίο με το μαχητικό αεροσκάφος…
***
Αλλά δεν είναι το μοναδικό ζευγάρι πιλότων που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Υπάρχει και ένα δεύτερο παλαιότερο πάλι στα Phantom. Η γυναίκα πιλότος- αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σήμερα εκπαιδεύτρια πιλότων στην Καλαμάτα.
***
Στην Καλαμάτα υπηρετεί, ως εκπαιδευόμενη ιπτάμενη στα μαχητικά αεροσκάφη και η ανθυποσμηναγός Μαρίνα Κωνσταντίνου, η οποία μετά την εκπαίδευσή της (ολοκληρώνεται μέσα στο 2021) είναι πολύ πιθανόν να την δούμε σ΄ένα F-16 να πετά στο Αιγαίο. Να σημειώσω εδώ ότι ιπτάμενες Ελληνίδες υπάρχουν και άλλες στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά στα μεταγωγικά αεροσκάφη και στα ελικόπτερα.
***
Η αγωνία των υπουργών πριν από τον ανασχηματισμό
Όπως σας είχα ενημερώσει προσφάτως, ο ανασχηματισμός έχει πάει πίσω εξαιτίας της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και της κρίσης του κορωνοϊού. Όπως με ενημερώνουν αρμοδίως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός γιατί η υπόθεση «Τουρκία» είναι στην πρώτη γραμμή και δεν υπάρχει τώρα χώρος για ανασχηματισμό.
Ωστόσο, όταν αυτός γίνει θα είναι σαρωτικός, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών αλλά και υφυπουργών. «Δεν πάει άλλο με ορισμένους που είναι είτε βαρίδια είτε αόρατοι», έλεγε κάποιος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσφατα. Λένε συγκεκριμένα ότι αυτή τη φορά θα αξιοποιηθούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (αντί τεχνοκρατών), ενώ οι γυναίκες της ΝΔ δεν ξεχνούν μια παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα τοποθετήσει περισσότερες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα.
Τα ακούνε όλα αυτά συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνηση κι ετοιμάζουν… βαλίτσες. Είναι κάποιοι μάλιστα που κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να δείξουν ότι έχουν παράξει έργο, μπας και διασωθούν την τελευταία στιγμή. «Δείτε ποιοι κάνουν δηλώσεις ή βγάζουν δελτία τύπου για συναντήσεις ή μεγαλεπήβολα σχέδια που είχαν ένα χρόνο στα συρτάρια και θα καταλάβετε τους απελπισμένους», μου έλεγε βουλευτής της συμπολίτευσης. Ανέφερε δε το παράδειγμα υφυπουργού (δεν είπε αν είναι άνδρας ή γυναίκα) που εδώ και 15 μήνες ήταν… silver alert, όπως μου είπε, και ξαφνικά χθες έκανε βαρυσήμαντη ανακοίνωση.
***
Γιατί τόσα πολλά κρούσματα
Σε επίπεδα – ρεκόρ κυμαίνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 453 νέες μολύνσεις – μόλις επτά λιγότερες από τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, δραματική είναι και η αύξηση των θανάτων. Τα θύματα της πανδημίας ανέρχονται σε 13, αριθμός ίσος με το αρνητικό «ρεκόρ» θανάτων που είχε σημειωθεί στις 11 Οκτωβρίου. Πλέον, οι νεκροί ανέρχονται σε 482, ενώ 90 (!) είναι από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα – σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της διασποράς του ιού είναι ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τέθηκε σε επίπεδο συναγερμού 4, με την περιοχή να μπαίνει σε καθεστώς τοπικού lockdown. Με δυο λόγια, όπως μου επισημαίνουν οι ειδικοί όλα τα αρνητικά ρεκόρ των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων, δεν χρησιμοποιούσαν μάσκες, δεν κρατούσαν τις αποστάσεις και γενικά δεν πρόσεχαν.
***
Οταν ο Τσιόδρας επισκέφθηκε τις φυλακές ανηλίκων
Με έναν ξεχωριστό τρόπο, μαθητές και εκπαιδευτικοί γιόρτασαν στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα τη διεθνή ημέρα για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο γεγονός παραβρέθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος με ζεστό και προσιτό λόγο μίλησε για την πανδημία, ενώ άκουσε τις ανάγκες των μαθητών.
«Τον ευχαριστώ εκ μέρους των μαθητών μας τόσο για την παρουσία του στο σχολείο και τη φυλακή, για την οποία έλαβε γνώση, ώστε να μπορεί να προτείνει λύσεις, όσο και για την έννοια του για την προστασία των μαθητών μας. Είναι πολύ σημαντικό να μη κλείσει το σχολείο», δήλωσε ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα.
Στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για την Εκπαίδευση στη Φυλακή, οι μαθητές παρουσίασαν μουσικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, χόρεψαν, τραγούδησαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές και τι σημαίνει για αυτούς το σχολείο.
***
Αλεξιπτωτιστές πέφτουν στη θάλασσα της Κύπρου

Και ξαφνικά νοτίως της Κύπρου, μέσα στη θάλασσα της Μεσογείου έπεσαν αλεξιπτωτιστές. Σε μια περίοδο που η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο «βράζει», τους αλεξιπτωτιστές τους έριξε ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε σε πολυεθνική άσκηση αντιμετώπισης ασύμετρων απειλών. Είναι απ΄αυτές τις ασκήσεις που ενοχλούν την Τουρκία, αφού σχεδιάζονται από την Κύπρο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδος. Αφήστε που στην άσκηση συμμετείχαν και 6 πλοία ιδιωτικών εταιριών. Το ΓΕΕΘΑ για τις ανάγκες της άσκησης διέθεσε τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, ένα C-130 και προσωπικό από την 31 ΜΕΕΔ και το 747 ΕΤΜΧ