Οι αριθμοί πλέον τρομάζουν. Τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 460. Οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 80 και έφτασαν τους 85. Πιέζουν το Σύστημα Υγείας. Οι συσκέψεις των ειδικών, μαθαίνω, είναι συνεχείς. Προετοιμάζονται, βλέπετε οι ειδικοί για την επόμενη ημέρα. Για πιθανή περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, όταν χειμωνιάσει. Προτείνουν αυστηροποίηση των μέτρων και κυρίως τη χρήση μάσκας. Δεν αποκλείεται να θεσπισθεί σύντομα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περιοχές όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα. Ο ιός είναι απίστευτα μεταδοτικός, λένε οι ειδικοί και αναφέρουν ως παράδειγμα  ένα εργοστάσιο στην Πέλλα που έγινε εστία κορωνοϊού με κρούσματα να εντοπίζονται σε δεκάδες εργαζόμενους.

***

Και νίκη ζωής στη ΜΕΘ

Υπάρχουν όμως και θετικά νέα, όπως αυτά με τον 25χρονο από την Τήνο που νοσεί από κορωνοϊό και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ασκληπιείου της Βούλας. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο νεαρός άνδρας αποσωληνώθηκε και νοσηλεύεται πλέον σε απλό δωμάτιο του νοσοκομείου. Όλα δείχνουν ότι ο 25χρονος βγαίνει νικητής από τη μεγάλη αυτή μάχη, καθώς είχε μπει στη ΜΕΘ μετά από αεροδιακομιδή από την Τήνο και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς μάλιστα να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

***

«Άυπνοι… υπουργοί»

Μεγάλη απογοήτευση σε τουλάχιστον τρεις υπουργούς, μαθαίνω ότι εκδηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Metron Analysis για τους πιο δημοφιλείς της κυβέρνησης αλλά και τους χειρότερους, σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ένας από τους δημοφιλείς υπουργούς διαμαρτύρεται γιατί λέει ότι δέχεται απίστευτες επιθέσεις από όλες τις πλευρές και κυρίως «εσωκομματικά μαχαιρώματα», για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του παλαιού ΠαΣοΚ. Και το γεγονός ότι βρίσκεται στα υψηλά πατώματα αποδοχής από τον κόσμο, είναι επιτυχία δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο υπουργείο του.

Ετερος υπουργός που είναι επίσης δημοφιλής, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Mega, θεωρεί ότι η θέση του είναι ιδιαίτερα επισφαλής, επειδή του αφαιρέθηκαν ορισμένες αρμοδιότητες. Είναι τελευταίως  πολύ ανήσυχος και νευρικός  καθώς διαισθάνεται ότι η καρέκλα του στην κυβέρνηση  άρχισε να τρίζει.

Ο τρίτος υπουργός, εξαφανισμένος από τη λίστα των δημοφιλών, αν και πολύ πετυχημένος στο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει, δεν καρπώνεται τη δουλειά που κάνει. Και είναι όλο παράπονο γιατί δεν φαίνεται το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του. Σε κάθε περίπτωση  οι κίτρινες κάρτες που έδειξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός για τα αλληλοκαρφώματα υπουργών και οι φήμες για ανασχηματισμό ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, κάποιοι «έχουν χάσει τον ύπνο τους» (που λέει και ο λόγος).

***

Αντί σχέδια πτήσεως πρότειναν… τηλεφωνήματα

Μία ακόμα απευθείας τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα πρόκειται να εγκατασταθεί μέσω νατοϊκών διαύλων ως ένας μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων. Αλλο ένα δηλαδή «κόκκινο τηλέφωνο», (ονομάστηκε έτσι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όταν η Μόσχα ήθελε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την αποφυγή πυρηνικού επεισοδίου) που δεν λειτούργησε όμως ποτέ. Οι Τούρκοι ωστόσο κατά καιρούς είχαν μια επιμονή με… τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά εκ του πονηρού. Αντί δηλαδή να καταθέτουν σχέδια πτήσεως προτιμούσαν τα… τηλεφωνήματα. Για παράδειγμα…

***

Όταν εισέρχονταν παρανόμως στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέτουν, ως όφειλαν, σχέδια πτήσεως, είχαν κάποτε προτείνει να παίρνουν… τηλέφωνο  τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας και να  ειδοποιούν πότε θα εισέρχονταν στο FIR. Αστεία πράγματα δηλαδή. Ή κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’90 πρότειναν (άκουσον- άκουσον) να συμφωνήσουν με την Αθήνα αποστάσεις προσέγγισης των αεροσκαφών στον αέρα και αποστάσεις προσέγγισης των πλοίων στη θάλασσα για αποφυγή ατυχημάτων. Πρότειναν, δηλαδή, όταν ένα τουρκικό  αεροσκάφος παραβίαζε τον εθνικό  εναέριο χώρο τα ελληνικά μαχητικά απλώς να τον πλησίαζαν από μια… απόσταση, να το αναγνώριζαν από… απόσταση και να αποχωρούσαν.  Χωρίς να υπάρχουν αναχαιτίσεις. Ακόμα γελούν στα επιτελεία με αυτές τις προτάσεις. Ωστόσο κάθε μέτρο για αποτροπή συγκρούσεων είναι αποδεκτό και χρήσιμο. Ακόμα και η εγκατάσταση απευθείας τηλεφωνικών γραμμών.

***

Ο Πίτερ Σέλερς και το κόκκινο τηλέφωνο

Αλλά για να τελειώνουμε με το μύθο (γιατί περί μύθου πρόκειται) του κόκκινου τηλεφώνου, λέγεται πως είναι δημιούργημα του… Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως το Dr Strangelove (γνωστό στην Ελλάδα ως «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα») του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς. Επιπλέον υπάρχουν και τούτα τα στοιχεία που αφορούν τις απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες Αθηνών και Άγκυρας. Δεν έγιναν βέβαια με κανένα κόκκινο τηλέφωνο, αλλά με τα κινητά των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, όταν υπήρχαν επακουμβήσεις πολεμικών πλοίων, όπως αυτή που συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 2018 ανάμεσα στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» με τουρκική ακταιωρό, κοντά στα Ίμια, ή στις 13 Φεβρουαρίου 2018 όταν σκάφος του Λιμενικού εμβολίζεται στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό.

***

Ο Αύγουστος των 6.000 υπαλλήλων του Άμυνας

Εξι χιλιάδες άτομα που αποτελούν το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν έκανε αυτό το καλοκαίρι διακοπές, δεν πήρε άδεια και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της 10ης Αυγούστου, με το οποίο τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης με το Orus Reis. Σε όλους αυτούς έστειλε ευχαριστήρια επιστολή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου λέγοντάς τους πως «μας κάνετε υπερήφανους». Και σημειώνει ότι στο πλαίσιο του ύψιστου εθνικού καθήκοντος το πολιτικό προσωπικό κλήθηκε να συμμετάσχει για πρώτη φορά ισότιμα με το στρατιωτικό προσωπικό στη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου. Εδώ όμως έμαθα ότι υπάρχει μια… παραφωνία. Έξι χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πλην 35 υπαλλήλων που προτίμησαν να πάνε.. διακοπές.

***

Κάλεσμα κοινής παρουσίας κατά της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής, απηύθυνε, μέσω επιστολής που απέστειλε στις νεολαίες των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, δημοκρατικό κάλεσμα κοινής παρουσίας, την ημέρα εκείνη, στο Εφετείο Αθηνών, με έναν υψηλό συμβολισμό ενότητας των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο φασισμό, το νεοναζισμό, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα σήμερα.

***

Ο επαναπατρισμός του Παπουτσή

Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που ο Χρήστος Παπουτσής μετέβη στην Ουάσιγκτον και ανέλαβε τα καθήκοντα του senior advisor στην Παγκόσμια Τράπεζα. Κοντεύαμε να τον ξεχάσουμε στην Ουάσιγκτον, αλλά στο τέλος Οκτωβρίου ο 67ετής κ. Παπουτσής αφυπηρετεί και επιστρέφει στην Ελλάδα γεμάτος, όπως λέει, πλούσιες εμπειρίες και παραστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μπόρεσε να συνεργαστεί άρτια ακόμα και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εποχές που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο στη διεθνή οικονομική σκηνή. Μαθαίνω πως ο αντικαταστάτης του κ. Παπουτσή είναι νέος και επιτυχημένος στον τομέα του και έχει γνώση των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Αποτελεί δε προσωπική επιλογή του Μαξίμου και όχι επιλογή του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Ανάπτυξης. Καλή του επιτυχία.

***

Τι γυρεύει ο γερανός στη Βουλή

Όσοι πέρασαν το Σάββατο από την οδό Βασ. Σοφίας πρόσεξαν έναν τεράστιο γερανό στο προαύλιο της Βουλής να ξεφορτώνει και να φορτώνει μηχανήματα κλιματισμού. Τι ακριβώς συνέβη; Απλούστατα η Βουλή περνά στο στάδιο της ενεργειακά αυτόνομης δύναμης και αντικαθιστά τα παλιά μηχανήματα κλιματισμού με 35 ολοκαίνουργια οικολογικά που  θα εξοικονομούν και ενέργεια και που θα εξασφαλίζουν αυτονομία στον κλιματισμό.

***

120 δόσεις για εγγυημένα δάνεια

Μια καλή είδηση έφεραν οι συναντήσεις που είχε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης με βουλευτές. Η είδηση που προέκυψε αφορούσε χιλιάδες επιχειρηματίες κι εμπόρους που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση του δημοσίου κι αυτό έχει «κοκκινήσει» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, να φέρει ρύθμιση 120 δόσεων και γι’ αυτά τα δάνεια. Μια κίνηση που θα δώσει τεράστιες ανάσες σε επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, μιας και ο τζίρος τους έχει εξανεμιστεί. Και μια ακόμη είδηση που βγήκε είναι ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός cluster στην Πάτρα που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

***

«Βεντέτα» για τις συντάξεις  

«Βεντέτα» με τον ΕΦΚΑ έχει ανοίξει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Χθες έστειλε άτυπη ενημέρωση στα email των δημοσιογράφων με το οποίο τους ενημέρωνε πως δεν είχε λάβει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, κάτι για το οποίο η Διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισής είχε δεσμευθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, απέστειλε νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας όπου υπενθυμίζει τη δέσμευση του ΕΦΚΑ να στείλει τα σχετικά στοιχεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτή η βεντέτα λίγο ενδιαφέρει τους 200.000 συνταξιούχους που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τους εκκρεμούν.

***

Κριτικοί, Νύχτες Πρεμιέρας και ρεαλισμός

Γενναία η απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) να μην απονείμει το βραβείο της φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που διεξάγεται αυτές της ημέρες σε θερινές αίθουσες της Αθήνας. «Οι αναμφισβήτητες ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς που αποτυπώθηκαν στη διαφορετική διεξαγωγή των φετινών “Νυχτών Πρεμιέρας”, καθιστά ανέφικτη τελικά για την Π.Ε.Κ.Κ. την απονομή βραβείου» αναφέρει μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. «Δεν πειράζει, ας αποδώσουμε την όλη κατάσταση στο μυστήριο και επικίνδυνο 2020, αλλά και ας ανανεώσουμε χωρίς κανένα ενδοιασμό από τώρα το ραντεβού μας για το 2021» αναφέρει η Π.Ε.Κ.Κ που επισημαίνει ότι δεν αποσύρεται από τις “Νύχτες Πρεμιέρας”. Από την πλευρά του το φεστιβάλ ευχαριστεί για την κατανόηση και επιβεβαιώνει τη συνέχεια της συνεργασίας Π.Ε.Κ.Κ – Νυχτών Πρεμιέρας από το 2021 ελπίζοντας ότι θα είναι μια πιο φωτεινή χρονιά.

***

Τα Χανιά βαστούν γερά και προσφέρουν σινεμά

Στην ιδιαίτερη συνθήκη της νόσου COVID 19 που όλοι μοιραζόμαστε, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του, για όγδοη φορά να ζήσουν την εμπειρία του – αυτή την φορά διαδικτυακά.  Το καλό είναι ότι μέρος αυτού του προγράμματος –  που θα ανακοινωθεί αργότερα μέσω της ιστοσελίδας  www.chaniafilmfestival.com) – θα παρουσιαστεί και στο φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθημερινά 8.00 μ.μ. -10.00 μ.μ., καθώς και σε ειδικές προβολές που έχουν προγραμματιστεί. Για να δούμε λοιπόν…

***

Στην Κάρπαθο η Πρόεδρος

Την Κάρπαθο επισκέπτεται σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να παραστεί στους επίσημους εορτασμούς της Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944. Θα επισκεφθεί τα χωριά Μενετές, Αρκάσα Απέρι και Όλυμπο. Η Πρόεδρος  θα αναγορευτεί και Επίτιμη Δημότης Καρπάθου. Οι ιστορικοί λένε: «Η 5η Οκτωβρίου 1944 είναι η μεγάλη γιορτή της Καρπάθου αφού μετά από 650 χρόνια σκλαβιάς, οι κάτοικοι του νησιού, ξεκινώντας από το χωριό Μενετές, αποφάσισαν ολομόναχοι, ντύθηκαν τη γαλανόλευκη και έφεραν τη λευτεριά 8 μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα τα οποία ελευθερώθηκαν τον Μάιο του 1945, όταν υπογράφηκε η συνθήκη Ειρήνης στη Σύμη».