Παραιτήσεις των συναρμόδιων υπουργών ζητάει η αντιπολίτευση καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη φωτιά στη Μόρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου ζητάει την παραίτηση του υπουργού, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ενώ το ΚΙΝΑΛ εκτός της παραίτησης του κ. Μηταράκη ζητάει επίσης και την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Εγκληματικές ευθύνες

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, καταλογίζει «εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια» ζητώντας την «άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη»

Ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 FM, επισήμανε ότι «η ΝΔ πολύ γρήγορα έκανε πίσω στην ανάγκη και την υπόσχεσή της να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από τα νησιά, για να μην ‘τσακωθεί’ με τα πελατειακά δίκτυα που τη στηρίζουν στην ηπειρωτική χώρα», και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα -ζήτημα στο οποίο τίθεται και θέμα διαφάνειας», κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το θέμα του ασύλου δεν είναι «τεχνικό ζήτημα, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνοντας ότι «ειδικά στην τωρινή κατάσταση με την Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει να τηρεί με ευλάβεια το διεθνές δίκαιο, και να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία του ασύλου».

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Πολιτική ευθύνη στους αρμόδιους υπουργούς καταλόγισε και ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας υπογραμμίζοντας ότι «ο εμπρησμός στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία».

«Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι σαφής» ανέφερε ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στο πως διαχειρίστηκε το προσφυγικό και το θέμα των δομών καθώς και την παροχή ασύλου η κυβέρνηση της ΝΔ σημειώνοντας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενεργήσει προληπτικά και να οξύνει την κατάσταση στα νησιά με αποτέλεσμα γεγονότα όπως το χθεσινό. Παρέλαβε το ΚΥΤ της Μόριας με 5500 αιτούντες άσυλο, το έφτασε δια της απραξίας της στις 20.000 και πλέον επαίρεται που είναι στις 13000.

Τώρα προχωρά και στην εργαλειοποίηση της κατάστασης και στον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγώντας και σε νέο αδιέξοδο. Ήδη ξεκίνησε η κυκλοφορία φημών περί Τούρκων πρακτόρων, ως αν αυτό να αναιρεί την κυβερνητική ευθύνη.

Η πολιτική ευθύνη των αρμόδιων Υπουργών και σε αυτή την περίπτωση είναι απόλυτη και αντικειμενική».

«Η ελληνική πολιτεία έχει τη δυνατότητα άμεσα να παράσχει στέγαση και περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο που πλέον βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας και φυσικά καλείται να προχωρήσει άμεσα σε επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών μεγάλης κλίμακας» κατέληξε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχασε τον έλεγχο των προσφυγικών δομών

Τις παραιτήσεις των κ.κ. Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη ζήτησε και το ΚΙΝΑΛ.

«Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για τα γεγονότα στη Μόρια έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των «δομών». Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες «ζούγκλας». Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου.

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν.

Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της».

Βαρύτατες ευθύνες – Να κλείσουν τα ΚΥΤ στα νησιά

Τον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών ζήτησε το ΚΚΕ απαιτώντας να κλείσει το κέντρο της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα καινούργιο ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό στα νησιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους κατοίκους, μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και οφείλει να δώσει τώρα ουσιαστική λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, ότι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ γνώριζε τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, κώφευε απέναντι στην απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας έως ότου αυτή ολοκληρωθεί.

Ακόμα έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό και μεταφορές, παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο να εξαπλωθεί η πανδημία αρχικά σε κατοίκους της Λέσβου και τελευταία και στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική της και με πάγιο στόχο να δημιουργήσει κλειστό Hot spot (είτε με την επέκταση της Μόριας ή σε άλλο μέρος του νησιού), επέτρεψε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανθρωπιστικών – υγειονομικών κινδύνων κι έστρωσε το έδαφος για γεγονότα που ευνοούν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.

Απεγκλωβισμός προσφύγων

Το ΚΚΕ απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό.

Η κυβέρνηση οφείλει να ναυλώσει σήμερα πλοία και να οργανώσει την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Οφείλει να διενεργήσει σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κοροναϊού να τεθούν στην απαραίτητη καραντίνα σε χώρους ξενοδοχείων πριν αναχωρήσουν από το νησί.

Ειδική φροντίδα και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οργανωμένη μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά καθώς και των εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση.

Επικίνδυνα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποδεικνύεται ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες τεράστιες ευθύνες στο βαθμό που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών στη Λέσβο στα άλλα νησιά. Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να τον αποτρέψει».

Ντροπή της ΕΕ

Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε. Είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και είναι μια καταδίκη της Άνγκελα Μέρκελ και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Ήταν αναπόφευκτο. Ο εγκλεισμός 12.000 ανθρώπων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χωρητικότητας 1.200, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε τραγωδία. Πόσο μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

«Κλειδωμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδο όπου είναι αδύνατη ακόμα και η πιο στοιχειώδης «κοινωνική απόσταση», η είδηση ότι υπήρξαν δεκάδες κρούσματα έφερε την εξέγερση.

Ας σκεφτούμε ψύχραιμα, ως άνθρωποι ικανοί να μπουν στην θέση του άλλου: Αν είμασταν εμείς και τα παιδιά μας κλειδωμένοι σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, ο ένας πάνω στον άλλον, και μας κλείδωναν μέσα αφήνοντάς εμάς και τα παιδιά μας στην τύχη μας, δεν θα ψάχναμε να βρούμε, απελπισμένα, τρόπο να βγούμε; Κάποιοι από τους πρόσφυγες θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες του στρατόπεδου συγκέντρωσής τους ήταν να βάλουν φωτιά.

«Τώρα, η Μόρια τελείωσε. Μπορεί το άμεσο πρόβλημα να είναι τεράστιο, με 12.000 ψυχές να μην έχουν ούτε καν σκηνή ή κοντέινερ. Όμως, τουλάχιστον, οι αρχές αναγκάζονται να κάνουν κάτι.

Διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων

Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε. Είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και είναι μια καταδίκη της Άνγκελα Μέρκελ και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, νιώθοντας ντροπή για αυτό που γινόταν τόσο καιρό στη Μόρια στο όνομά μας. Αντί για ξενοφοβικές αντιδράσεις, καλούμαστε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν ρότα. Τουλάχιστον η φωτιά αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε, να αλλάξουμε πολιτική.

Το ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα του DiEM25, το ΜέΡΑ25, καταθέτει εδώ και χρόνια συγκεκριμένες προτάσεις. Αργότερα, σήμερα, το ΜέΡΑ25 θα τις επικαιροποιήσει με σχετικό δελτίο τύπου. Η λογική μας είναι όμως καθαρή και απλή: Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να ξηλωθούν τα εσωτερικά σύνορα εντός της Ελλάδας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να καθιερωθεί ξανά η ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα».