Γιατί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απουσίαζε από την ενημέρωση των 6 μ.μ. της Παρασκευής μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά; Και τη θέση του πήρε έτερος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χάρης Γώγος;  Και όλα αυτά τη στιγμή που τα κρούσματα Covid-19  για αρκετές συνεχόμενες ημέρες δεν πέφτουν κάτω από τα 200; Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ. Τσιόδρας στην τελευταία συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων (αυτή που διήρκησε πέντε ώρες για να αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν τα ειδικά σχολεία και με ποιο τρόπο) ζήτησε να εμφανίζεται μόνον όταν είναι αναγκαίο. Τέθηκε λοιπόν θέμα ποιος θα είναι στην ενημέρωση δίπλα στον κ. Χαρδαλιά την Παρασκευή, τη στιγμή που ο (αντικαταστάτης) του Γκίκας Μαγιορκίνης απουσίαζε με άδεια. Στο τραπέζι έπεσαν πολλά ονόματα, κυρίως γυναικών επιστημόνων και τελικά αποφασίστηκε να αντικαταστήσει για αυτή την Παρασκευή τον κ. Τσιόδρα ο καθηγητής κ. Γώγος. Οπως και έγινε.  Από την προσεχή εβδομάδα επανέρχεται ο κ. Μαγιορκίνης.

***

Πάντως ο κ. Τσιόδρας δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό να ενημερώνεται από ομόλογούς του στο εξωτερικό και να ενημερώνει. Μετέχει στις τηλεδιασκέψεις με τον Πρωθυπουργό, εργάζεται στο γραφείο που του έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας, βρίσκεται κοντά σε ασθενείς στο Αττικόν Νοσοκομείο και έχει- και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι- το χάρισμα της παρέμβασης. Εντύπωση προκάλεσαν τα σχόλια για τον κ. Τσιόδρα του ακαδημαϊκού  Νικόλα Σεβαστάκη. Με ανάρτησή του, την επομένη της εμφάνισής του κ. Τσιόδρα στην τηλεόραση,  σημειώνει ότι ο λόγος του καθηγητή, η έκφραση και οι αναφορές του, τον έκαναν, να θυμηθεί τον παλαιό όρο «κοινωνιστής» και ότι κάνει ένα ηθικοπλαστικό μάθημα με τον καλύτερο τρόπο «δίχως την πρόθεση του ομιλητή να «κάνει» μάθημα».

***

Ζ-ΜΑΚ: Οι φρουροί των βραχονησίδων

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Παρασκευή το πρωί σε μια βραχονησίδα (για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το όνομά της) κάπου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου περιπολούσαν τούτες τις ημέρες δύο φουσκωτά σκάφη (τύπου Zodiak) της Ζ-ΜΑΚ, της ελίτ των ειδικών δυνάμεων. Οσοι επέβαιναν σ΄αυτά είχαν φούμο στο πρόσωπό τους, κρατούσαν φορητό οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έπιασαν στεριά για να ξαποστάσουν προφανώς από τον καυτό ήλιο. Οταν έβγαλαν τα καπέλα φανερώθηκε ότι ανάμεσα στους σκληροτράχηλους άνδρες της Ζ-ΜΑΚ ήταν και ένα πανύψηλο κορίτσι, με μακριά πλούσια μαλλιά, που φαινόταν μάλιστα πως είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα αυτή .Η Z-MAK  ιδρύθηκε το 1997 λίγους μήνες μετά την κρίση των Ιμίων και είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σ΄αυτήν  υπηρετούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ και με στελέχωση 100%, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή εκπαίδευση αλλά και εκπλήρωση αποστολής. Για όσους διερωτώνται ποιοι αποτελούν αυτή την επίλεκτη ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, τους πληροφορώ ότι είναι αυτοί που συνήθως παρελαύνουν με φούμο στο πρόσωπο για να μην αναγνωρίζονται. Προτού σας πω ποια είναι η κύρια αποστολή τους, έχω να σας αναφέρω και τούτο:

***

Ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος (φωτογραφία) είχε διατελέσει «βατράχι», διοικητής της Ζ-ΜΑΚ. Αποστολή της μονάδας αυτής είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο (αλλά και σ΄όλη την επικράτεια)  και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων κτλ. Τούτες τις ημέρες, με την κρίση του Oruc Reis, όσοι ταξιδεύουν στο Αιγαίο, ίσως συναντήσουν τους βατραχανθρώπους της Z-MAK, να περιπολούν με τα φουσκωτά τους φρουρώντας τα σύνορα.

***

Ενας μήνας μέγιστης επιφυλακής

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω και τούτο: Εδώ περίπου και ένα μήνα διαρκεί η κρίση με το Oruc Reis. Το διάστημα είναι μακρύ, η κόπωση μεγάλη, τα νεύρα προφανώς τεντωμένα. Οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν όλο αυτό το διάστημα σε μέγιστη επιφυλακή, μακριά από τις οικογένειές τους, σε κατάσταση επιχειρήσεων. Και δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί εάν τα τουρκικά πλοία δεν επιστρέψουν στον ναύσταθμό τους.

***

Υπουργός, Α/ΓΕΘΑ και Α/ΓΕΝ στο Μαξίμου

Την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο (Μ) Στυλιανό Πετράκη. Οχι αυτή τη φορά οι αρχηγοί δεν προήλθαν με στολή παραλλαγής (όπως εμφανίστηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τις πρώτες ημέρες της κρίσης), αλλά με τη στολή 8Γ δηλαδή στολή εργασίας. Πληροφορούμαι ότι στη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό τέθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά παράλληλα έγινε αποτίμηση της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

***

Ενας γερουσιαστής στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊαλντ Λου (Λεωνίδας) Ραπτάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης ενόψει των αμερικανικών εκλογών. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα ψηφίσουν οι ομογενείς ώστε να στηριχθούν υποψήφιοι κοντά στα εθνικά μας συμφέροντα. Στις συνομιλίες του με Αμερικανούς λέει συχνά ότι η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη από ένα δυναμικό «λόμπι», που θα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί και στην αμερικανική Βουλή αλλά και στη Γερουσία, ικανό να επηρεάζει την Ουάσιγκτον.

***

Το γεύμα του Κινέζου με θέα την Ακρόπολη

Η παρουσία στην Αθήνα του Yang Jiechi, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚ της Κίνας, αποκτά τούτες τις ημέρες με την κρίση στο Αιγαίο αυξημένη σημασία για τη χώρα μας, είπε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Κινέζο επίσημο στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρεσβεύει τις θέσεις αρχής του Διεθνούς Δικαίου. Και πράγματι στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στο Roof Garden (γνωστού ξενοδοχείου)  με θέα της Ακρόπολη, ο Κινέζος επίσημος ανέπτυξε όλο το φάσμα των διεθνών σχέσεων που διέπει την Κίνα.  Εδωσε, μαθαίνω ιδιαίτερη έμφαση στις αμερικανικές εκλογές και στη θητεία του Προέδρου Τραμπ. Τι περιείχε το γεύμα; Ψαρόσουπα, σφυρίδα, βραστά χόρτα, λευκό κρασί και (για γλυκό) εκλέρ με κρέμα φιστίκι και τέλος καφές φίλτρου.

***

Ο Μίκης και η Κούβα

Tην υπογραφή του στο κάλεσμα που έχει απευθύνει  ελληνική πρωτοβουλία που ζητά, την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 για την Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve, έβαλε πριν από μια εβδομάδα ο Μίκης Θεοδωράκης. Η Ιατρική Ταξιαρχία τείνει χέρι ιατρικής βοήθειας στους λαούς που τη χρειάστηκαν, βασισμένη πάντα στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Η συγκυρία έφερε αυτή τη βαριά υπογραφή, την ημέρα που έκλειναν ακριβώς πέντε μήνες από τη συγκρότηση της επιτροπής. Ένθερμος υποστηρικτής της κουβανικής επανάστασης, και φίλος του Τσε, του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δηλώσει στο παρελθόν, ότι «η Επανάσταση της Κούβας είναι το φωτεινό παράδειγμα για τους λαούς της γης και δείχνει τον δρόμο στον αγώνα για την ανεξαρτησία και την απαλλαγή από τα νύχια του ιμπεριαλισμού». Στον δρόμο αυτού του αγώνα, η διεθνιστική αλληλεγγύη των γιατρών της Κούβας, υποστηρίζεται σήμερα και από τον Μίκη Θεοδωράκη, που ενώνει τη φωνή του μαζί με τους 75.000 Ελληνες ανθρώπους που υποστηρίζουν μέχρι σήμερα το αίτημα.

***

Ενας υπουργός «ύποπτος» για κορωνοϊό

Πώς άραγε περνά τις ημέρες του ένας υπουργός στον οποίο επέβαλαν καραντίνα επειδή κρίθηκε… «ύποπτος» για Covid-19; Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Αδωνη Γεωργιάδη και να δούμε πρώτα τι έχασε: Εχασε μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Πρωθυπουργό, μία συνάντηση με εξέχουσα προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ένα γεύμα μαζί του στο Roof Garden γνωστού ξενοδοχείου, μαζί με τον Πρωθυπουργό και βεβαίως το γραφείο του στο υπουργείο. Τι κέρδισε; Χρόνο για συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Υπομονετικά περιμένει να περάσουν οι τέσσερις ημέρες της καραντίνας και μετά θα κάνει το τεστ. Προς το παρόν αισθάνεται, όπως λέει, «περίφημα». Εκείνο όμως που αποκαλύπτει για το κρούσμα του κορωνοϊού έχει, πώς να το κάνουμε κάποια, σημασία…

***

Ο Αδωνις ήρθε σε επαφή (όπως και οι υπουργοί Πλακιωτάκης και Παπαστάθης) με κρούσμα, χωρίς βεβαίως να το γνωρίζει, μετά τη συνάντηση που είχαν με ισρηλινούς για τα ναυπηγεία. Εις εκ των ισραηλινών (των ναυπηγείων) βγήκε θετικός. Αλλά δεν ήταν ο μοναδικός ισραηλινός με τον οποίο ήλθε σε επαφή ο κ. Γεωργιάδης. Ηλθε και με τον Γιακίν Καμπάϊ, πολυεκατομμυριούχο, επενδυτή σε τουρισμό, ακίνητα και ενέργεια, τον οποίο μάλιστα πήρε μαζί του και στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει  τον Πρωθυπουργό. Ευτυχώς ο Γιακίν αποδείχθηκε αρνητικός.

***

Η πεζοπορία του Καραμανλή

Τη Λίμνη Πλαστήρα επέλεξε αυτή τη φορά για τριήμερη πεζοπορία ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Παρέα με τους Σπ. Ταλιαδούρο και Α. Λυκουρέντζο ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τις Μονές Παντελεήμονα και Παναγίας Πελεκητής.

***

«Επί του… περιστυλίου»

Η ύλη του ηλεκτρονικού αυτού  περιοδικού  με τίτλο «Επί του… Περιστυλίου» περιλαμβάνει πλούσιο ρεπορτάζ και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κοινοβουλευτικής επικαιρότητας: του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και των ποικίλων δράσεων του ελληνικού κοινοβουλίου στα πλαίσια των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, των ειδικών συνεδριάσεων για θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, του κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου της Βουλής. Συντονιστής της προσπάθειας είναι ο δημοσιογράφος Θοδωρής Τζαλαβράς, ενώ τη συντακτική ομάδα του περιοδικού αποτελούν οι δημοσιογράφοι Θ. Τσάτσης, Γ. Φωτούλας και Γ. Χρυσικός.

Η καινοτομία του περιοδικού έγκειται στο ότι σε πολλά σημεία των κειμένων που φιλοξενεί περιλαμβάνει ενεργούς συνδέσμους (links), που επιτρέπουν στον αναγνώστη να παρακολουθεί βίντεο συνεδριάσεων της ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αλλά και άλλων εκδηλώσεων της Βουλής, υπηρετώντας έτσι, μέσω της αρμονικής συνύπαρξης λόγου, εικόνας και ήχου, τις δημοσιογραφικές αρχές της διαφάνειας και της τεκμηρίωσης.

Το περιοδικό συντάσσεται και εκδίδεται ανά δεκαπενθήμερο, και θα αναρτάται κάθε δεύτερη Τρίτη στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής (https://www.hellenicparliament.gr). Παράλληλα θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, σε δημόσιες αρχές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και στους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες.

Το δοκιμαστικό τεύχος βρίσκεται ήδη αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής (https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/ebooks/periodiko_t001/index.html), ενώ η κανονική έκδοση του περιοδικού αρχίζει την επόμενη Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020.