Στη διερεύνηση 834 καταγγελιών για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στον δημόσιο τομέα – με «πρωταθλητές» τους ΟΤΑ, τις υπηρεσίες υγείας και τα υπουργεία – καθώς και στον σχηματισμό 571 δικογραφιών προχώρησε το 2019 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Η έκθεση χαρτογραφεί τη δράση επίορκων λειτουργών στην ΕΛ.ΑΣ. και σε σημαντικό τμήμα του ευρύτερου δημόσιου φορέα. Ανάμεσα σε αυτές τις καταγραφές περιλαμβάνονται και οι έρευνες σε βάρος επιχειρηματιών για εκβιάσεις, δωροδοκίες και απάτες (σχετικά με πλοηγήσεις και ρυμουλκήσεις πλοίων) σε επτά λιμάνια της χώρας, για κυκλώματα υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών για έκδοση πλαστών αδειών οδήγησης, για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χορήγηση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων σε αλλοδαπούς σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.λπ. Οπως και για τη δράση διαφόρων ομάδων επίορκων αστυνομικών που συμμετείχαν σε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομεταναστών ή ανθρώπινων οργάνων και σε παράνομες έρευνες για χρυσό.

Παράνομες συναλλαγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, εντός του 2019 ασκήθηκαν 59 διώξεις εναντίον αστυνομικών για σωματική βλάβη, απειλές και εξυβρίσεις. Γίνεται ειδική μνεία στις έρευνες που πραγματοποιούν οι επονομαζόμενοι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες συναλλαγές γιατρών, με την επισήμανση ότι τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν 12 σχετικές συλλήψεις.

Ο αριθμός των συλληφθέντων από την εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για «φακελάκια» ανήλθε την τελευταία δεκαετία σε 56! Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τυχόν παράνομες συναλλαγές συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. ή για παράτυπες εισπράξεις διαφόρων επιδομάτων, όπως και για συμμετοχή ενστόλων στο πλευρό επιχειρηματιών που εμπλέκονταν σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.

Από το σύνολο των καταγγελιών λοιπόν που χειρίστηκε τον τελευταίο χρόνο η εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνεται ότι 366 (43,9%) αφορούσαν κυρίως αστυνομικό προσωπικό, 97 (11,6%) προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, 5 (0,6%) σχετίζονταν με ύποπτες ενέργειες προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, 230 (27,6%) αναφέρονταν σε καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων, 78 (9,4%) σχετίζονταν με ιδιώτες και 58 (6,9%) στόχευαν σε εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν κυρίως αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Οσον αφορά το προσωπικό, οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.261 άτομα και ειδικότερα: 340 αστυνομικούς, 89 λιμενικούς, πέντε υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, 264 υπαλλήλους Δημοσίου και 563 ιδιώτες.

«Πρωταθλήτρια» η Αττική

Από πλευράς ανάλυσης ανά περιοχές, οι 338 από αυτές τις έρευνες (κατόπιν ισάριθμων αναφορών) πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, 100 στην Κεντρική Μακεδονία, 62 στις Κυκλάδες, 56 στην Πελοπόννησο και 39 στην Κρήτη.

Από τις 318 καταγγελίες εναντίον διαφόρων φορέων του Δημοσίου, οι 122 αφορούσαν  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 50 υπηρεσίες υγείας, ενώ υπάρχουν και 30 καταγγελίες για τον χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης (δικαστικές ενέργειες, φυλακές κ.λπ.), αλλά και 16 για εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον τρεις καταγγελίες φέρεται να αφορούν πεπραγμένα υπαλλήλων της Βουλής με άγνωστη κατάληξη.

Κατά τις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία το 2019, συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 94 άτομα, από τα οποία 25 ήταν αστυνομικοί, 7 λιμενικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, 26 δημόσιοι υπάλληλοι και 36 ιδιώτες. Αναφορικά με τους αστυνομικούς που συνελήφθησαν, προέκυψε ότι το 56% ήταν ηλικίας 31-40 ετών, ενώ το 52% βρισκόταν στην ΕΛ.ΑΣ. για χρονικό διάστημα έως πέντε χρόνια.

Η άσκηση διώξεων

Ακόμα σύμφωνα με τις έρευνες της εν λόγω υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. το 2019 υπήρξαν 195 ποινικές διώξεις σε βάρος αστυνομικού προσωπικού, 19 εναντίον υπαλλήλων ΟΤΑ, 16 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, 3 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, 3 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και 112 εναντίον ιδιωτών.

Ανάμεσα στις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον αστυνομικών, 10 είναι για ψευδή κατάθεση, 9 για απάτη, 7 για τον νόμο περί όπλων και εκρηκτικών, 6 για παράνομη οπλοχρησία, 29 για παράβαση καθήκοντος και 31 (μέσα σε έναν μόλις χρόνο) για αποδράσεις κρατουμένων. Επίσης οι 31 από τις διώξεις που ασκήθηκαν κατά κρατικών υπαλλήλων αφορούν δωροδοκίες και δωροληψίες και 17 συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τέλος, όπως μνημονεύεται στην έκθεση, από το 2009 έως το 2019 η εν λόγω υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 244 (14 εντός του 2019) περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, βασανιστηρίων και ρατσισμού.

Νέα στοιχεία για τους συνδικαλιστές

Συνεχίζεται η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Αθηνών από τις 20 Μαρτίου για τα επιδόματα που ελάμβαναν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. επικαλούμενοι υπερωρίες και εργασία αδιαλείπτως όλα τα Σαββατοκύριακα, καθώς και για υπέρογκα ενδεχομένως οδοιπορικά. Οπως επίσης και για τυχόν διασπάθιση χρηματικών ποσών για τη διεξαγωγή συνεδρίων της ΠΟΑΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται γιατί το 2013-2014 διατέθηκαν από την ΠΟΑΣΥ 145.450 ευρώ (σύμφωνα με τους σχετικούς οικονομικούς απολογισμούς) για τη διεξαγωγή συνεδρίων και εκδηλώσεων και το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε τα επόμενα χρόνια στα 248.981 ευρώ που αναδείχθηκε στη χρήση 2016-2017 κ.λπ.Μετά τις σχετικές αναφορές υπήρξε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Λασιθίου που ζητούσε από το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. «εξηγήσεις» και προσέθετε ότι «οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο “μισθός” του συνδικαλιστή δεν μπορεί να κοστολογηθεί με “υπερωρίες” και “εργασία πέραν του πενθημέρου”, όταν ο συνάδελφος σε ορισμένες Υπηρεσίες στερείται ακόμα και σήμερα τα βασικά». Επίσης το μέλος της ΠΟΑΣΥ κ. Εμμ. Μαργετάκης ανέφερε στο «Βήμα» ότι «λόγω αυτής της αδιαφάνειας που επικρατεί, παρά τα διαδοχικά αιτήματά μου για ενημέρωση, αποφεύγω να ψηφίσω τους οικονομικούς απολογισμούς του εν λόγω συνδικαλιστικού σωματείου». Σε σχετική ανάρτηση προχώρησε και ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Ελλάδας κ. Π. Χαρέλας, ο οποίος σημείωσε: «Ούτε τζακούζι, ούτε πούρα και καζίνα, ούτε βολεμένοι συνδικαλιστές και, κυρίως, ούτε απολαβές οικονομικές πενθημέρων ή νυχτερινών χωρίς να τα δουλεύουμε».Η ΠΟΑΣΥ αρνείται οτιδήποτε μεμπτό, μιλάει για «ορέξεις αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστών» και συμπληρώνει: «Σας γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για τον χρηστό και διαφανή τρόπο διάθεσης και του τελευταίου ευρώ από τα ταμεία της Ομοσπονδίας».

Ο «νόμος της σιωπής»

Εντυπωσιάζει για άλλη μία χρονιά το γεγονός έλλειψης αναφορών για ύποπτες ενέργειες στελεχών της Πυροσβεστικής παρότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε σειρά ύποπτων μεθοδεύσεων, με πυροσβέστες να καταγγέλλουν ότι επικρατεί ο «νόμος της σιωπής» και αποφεύγεται η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εσωτερικών ερευνών στην Πυροσβεστική.