Ψωμί κριθαρένιο με σύκα και μπαχαρικά

Γλυκό, αρωματικό, με τρία διαφορετικά αλεύρια και ξινόγαλα στη ζύμη. Τρώγεται από το πρωί μέχρι το βράδυ ως σνακ, αλλά και γλυκό!

Food styling Καρολίνα Δωρίτη. Φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 15′, Αναμονή 1 ώρα, Ψήσιμο 1 ώρα,

ΥΛΙΚΑ (για 2 καρβέλια)

1 φλ. νερό

1 φλ. ξινόγαλα

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. μέλι

4 κ.σ ελαιόλαδο

3 φλ. αλεύρι κρίθινο

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης

2 φακελάκια μαγιά ξηρή

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

1 κ.γ. κόλιαντρο, τριμμένο

1 φλ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

10 αποξηραμένα σύκα, σε μικρούς κύβους

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια, το μέλι, τα αμύγδαλα, τα σύκα, τη μαγιά, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό, το λάδι, το ξινόγαλα και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη (2 καρβέλια). Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω τα καρβέλια. Τα βάζουμε στον φούρνο, στους 50°C, και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 40’.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ραντίζουμε τα καρβέλια με λίγο νερό και τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε στους 160°C και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk