Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται συνεχώς (υπήρξε την Πέμπτη έκρηξη με 65 κρούσματα) κτύπησε για τα καλά το καμπανάκι συναγερμού στην κυβέρνηση. Τόσο που αποφασίστηκε έκτακτη σύσκεψη (με τηλεδιάσκεψη) της Επιτροπής των Ειδικών και των Λοιμωξιολόγων (με τη συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά) υπό τον Πρωθυπουργό. Αυτό που ανησύχησε περισσότερο κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται στις παραλίες, στα αστικά κέντρα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ετσι το κυβερνητικό επιτελείο αρχίζει να επιστρατεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποφυγή νέων εστιών υπερμετάδοσης.

***
«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημαίνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», είπε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας έτσι- όπως άλλωστε έκανε έως τώρα- το προβάδισμα στους ειδικούς στη λήψη αποφάσεων. Οπως είχε τονίσει και στο παρελθόν, οι ειδικοί αποφασίζουν και η κυβέρνηση ακούει.

***

Για να δείτε πόσο τα πράγματα έχουν σοβαρέψει, αυτό το καλοκαίρι οι τηλεδιασκέψεις, όπως αυτή που έγινε την Πέμπτη, θα διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα όλο τον Αύγουστο. Οσον αφορά τα μέτρα, όπως με βεβαιώνουν οι λοιμωξιολόγοι έχουν πολλά ακόμα στα υπόψη τους εάν διαπιστώσουν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Το κυριότερο μέτρο, όπως μου είπαν, είναι η επέκταση της αναγκαστικής χρήσης της μάσκας ακόμα και σε ανοικτούς χώρους, όταν και όποτε παρατηρείται συνωστισμός. Συγκεκριμένα μια πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι εάν υπάρχουν σε ανοιχτό χώρο περισσότερα από δέκα άτομα (και παρατηρείται συνωστισμός)τότε θα είναι υποχρεωμένα να φορέσουν μάσκες, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο.

***
Οταν δεν προσέχουμε…

Οταν δεν προσέχουμε είναι επόμενο πως θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Και ας είναι ακόμα χαμηλό ο επιδημιολογικός δείκτης. Σύμφωνα με στοιχεία που για πρώτη φορά δίνονται στη δημοσιότητα, στα τρία μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού σημειώθηκε, με τη χαλάρωση των μέτρων, αύξηση των νοσηλευομένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο (που συγκέντρωσε τα στοιχεία):

***
* Στο νοσοκομείο Σωτηρία, προ 15νθημέρου οι νοσηλευόμενοι στις ειδικές μονάδες Covid-19, ήταν 12, σήμερα είναι 18

* Στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς με Covid- 19 πριν από 15 ημέρες ήταν 6. Σήμερα νοσηλεύονται 8. Πριν γίνει άρση των μέτρων στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται μόλις δύο άτομα.

*Στο Αττικόν Νοσοκομείο πριν από 15 ημέρες δεν είχε κανέναν ασθενή που νοσηλευόταν με c
Covid-19, σήμερα νοσηλεύονται στις ειδικές μονάδες 5.

*Στο Νοσοκομείο Παίδων για πρώτη φορά νοσηλεύονται με κορωνοϊό δύο παιδάκια.

Κατά τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο- Αθανάσιο Δημόπουλο ο δείκτης RO εξακολουθεί να είναι χαμηλός στη χώρα μας, αν και αυξήθηκε μερικώς (από 0,2 πήγε στο Ο,4) χωρίς όμως να προκαλεί ανησυχία ή προβληματισμό. Θα προβλημάτιζε εάν ξεπερνούσε το 1. Εάν δηλαδή υπήρχε κίνδυνος ο ένας να κολλάει δύο άτομα, κάτι ωστόσο που (ευτυχώς) δεν συμβαίνει. Το ενθαρρυντικό είναι ότι, όπως επισημάνει ο πρύτανης, διεξάγονται σήμερα πολύ περισσότερα τεστ και ότι δημιουργήθηκε μια ικανοποιητική τράπεζα αντισωμάτων.

***
Νέα σύσκεψη λοιμωξιολόγων

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί νέα έκτακτη σύσκεψη αυτή τη φορά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Μαθαίνω λοιπόν ότι θα εξεταστούν και νέα πρόσθετα μέτρα, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θα εξεταστεί επίσης το θέμα του Ισραήλ, εάν δηλαδή θα πρέπει ανοίξει τις πύλες της η Ελλάδα από και προς το Ισραήλ. Αρχικό σχέδιο ήταν το Ισραήλ να ανοίξει την 1η Αυγούστου, αλλά τότε που αποφασίστηκε αυτό δεν υπήρχε στο Ισραήλ έξαρση των κρουσμάτων (έφτασαν τα 1.000 κρούσματα την ημέρα). Ετσι το θέμα επανεξετάζεται. Στην ίδια σύσκεψη θα εξεταστεί και το θέμα των σχολείων. Η πρόταση που φαίνεται να είναι η πιο πιθανή είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου για όλους τους μαθητές αλλά με μάσκα και για μαθητές και για δασκάλους/καθηγητές. Υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις για τους μικρούς μαθητές ότι είναι πιθανόν να μην ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Ολα αυτά θα εξετασθούν και θα γίνουν προτάσεις. Για τα σχολεία δεν πρόκειται να ληφθεί αμέσως η απόφαση, αφού υπάρχει χρόνος ώστε να εξεταστούν και τα δεδομένα του Αυγούστου και οι προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κυβέρνηση.

***

Τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ δωρεά της Βουλής

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο κατάλληλο timing. Τώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται. Η Βουλή των Ελλήνων υπέγραψε σύμβαση για τη δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ, ύψους 8 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε εξαιρετική τη δωρεά της Βουλής επισημαίνοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία «ενισχύει το ΕΣΥ και εγγυάται να αντιμετωπίσουμε εάν χρειαστεί, την οποιαδήποτε πρόκληση έρθει από το μέλλον».

***
Η πρώτη σύλληψη στη Μύκονο

Μόλις ένα 24ωρο πέρασε από την επίσκεψη του υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο, με στόχο να περιοριστούν (ή να εξαλειφθούν τελείως) τα πάρτι συνωστισμού και έγινε η πρώτη σύλληψη. Οι αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη ενοικιαστή βίλας, ο οποίος φαίνεται να είχε διοργανώσει πάρτι με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί συνωστισμός από τους πολλούς καλεσμένους: «Τους χαλάσαμε το πάρτι. Τέτοια πάρτι με πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού είναι επικίνδυνα για την Υγεία», λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης και τονίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Εάν διερωτάσθε πώς οι αρχές έφτασαν σ΄αυτό το πάρτι, σας πληροφορώ ότι κάποιος γείτονας τηλεφώνησε να διαμαρτυρηθεί ότι στο διπλανό σπίτι κάνουν πολλή φασαρία με τη μουσική. Από την… ηχορύπανση, δηλαδή εντοπίσθηκαν.

***
Οταν η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της

Η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της έως τις 24 Αυγούστου. Ισως εφέτος να είναι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές που θα έχουν οι βουλευτές, απαλλαγμένοι από εκλογικές αναμετρήσεις, ψήφιση μνημονίων και άλλων υποχρεώσεων που τους κρατούσαν σε εγρήγορση ή σε θερινά τμήματα στην Αθήνα. Εφέτος ούτε θερινά τμήματα θα υπάρξουν. Οι περισσότεροι βουλευτές έφυγαν από την Πέμπτη το βράδυ, άλλοι προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, άλλοι προς τα νησιά (και τη Χαλκιδική). Οσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν την Πέμπτη, θα φύγουν την Παρασκευή ώστε το Σαββατοκύριακο να είναι σε θερινούς προορισμούς.

***
Υπουργικό Συμβούλιο στη σκιά του ανασχηματισμού

Την Παρασκευή συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη (πάλι). Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα είναι το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με την παρούσα σύνθεση της σύνθεση της κυβέρνησης. Καθόλου δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Η ατζέντα ωστόσο αυτού του Υπουργικού πλούσια, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά: Επιλογή Αντιπροέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. επιλογή υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος (τον Θ. Πελαγίδη), επιλογή Προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και πολλά άλλα θέματα. Και οι υπουργοί όμως ετοιμάζονται για διακοπές. Οχι όμως αμέσως. Και ξέρετε γιατί;

***
Κι αν ξαφνικά γίνει ανασχηματισμός;

Θα περιμένουν πρώτα να φύγει για διακοπές ο Πρωθυπουργός και μετά αυτοί. Εως τώρα ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι στις 6 Αυγούστου θα βρίσκεται στην Χάλκη. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κάνει και αυτός διακοπές. Οι πιο καλά πληροφορημένοι λένε ότι μετά την Χάλκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στα Χανιά, δηλαδή στις 7 ή το πολύ (εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο) στις 9 Αυγούστου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα κάνει διακοπές στη Νάξο. Αρχίζουν από το Σάββατο. Κι αν ξαφνικά γίνει… ανασχηματισμός.

***
Αν ανακοινωθεί ανασχηματισμός στην καρδιά του καλοκαιριού ουδείς το αποκλείει. Αποτελεί μία εκδοχή την οποία εξετάζουν οι πάντες στην κυβέρνηση, αλλά και ορισμένοι (που πιστεύουν ότι θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό λέγεται για τους νεοδημοκράτες η «αγωνία του Αυγούστου». Εάν τελικά γίνει επιτέλους αυτός ο ανασχηματισμός τότε όσοι κληθούν να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα, θα επιστρέψουν πάραυτα στην Αθήνα. Ακόμα, εάν χρειαστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει από την Νάξο. Αφήστε που υπάρχουν σενάρια που διακινούνται από βουλευτές ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τελικά είτε έως τις 6 Αυγούστου είτε μετά το Δεκαπενταύγουστο.

***
Σε άδεια και ο Στουρνάρας

Την Πέμπτη το βράδυ ετοίμασε τις βαλίτσες του για τις διακοπές και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Πάει, όπως κάθε χρόνο στη Σύρο. Αυτή τη φορά πάει πιο ξέγνοιαστος, αφού η θητεία του ανανεώθηκε και οι εκτιμήσεις του για την ύφεση λόγω κορωνοϊού παραδόθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων. Μάζεψε ένα σωρό βιβλία για να διαβάζει στις διακοπές. Τι θα διαβάζει; Θα σας ενημερώσω εγκαίρως (εάν βεβαίως ενδιαφέρεστε).