Προετοιμασία 30′ Μαγείρεμα 30’ Αναμονή 10′

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

½ κιλό (περίπου) γλιστρίδα, ζυγισμένη, καθαρισμένη

1 μέτριο νεαρό κοτόπουλο (περίπου 1.200 γρ.), σε μερίδες (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει)

¾ φλ. ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

5-6 σκελίδες σκόρδου

2-3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 φλ. κρασί (κατά προτίμηση ροζέ)

½ κιλό ώριμες ντομάτες

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τη γλιστρίδα και κρατάμε τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια. Τη βάζουμε σε νερό με ξίδι για αρκετή ώρα για να φύγει το χώμα (περίπου 20 λεπτά).

Οσο περιμένουμε ετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και «μαραίνουμε» το κρεμμύδι με το σκόρδο. Αλευρώνουμε ελαφρά τις μερίδες του κοτόπουλου και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τις γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές να ροδίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Αλατίζουμε ελαφρά. Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να είναι μισοέτοιμο (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και την ηλικία του, περίπου 15 λεπτά)  και προσθέτουμε όταν χρειάζεται νερό. Τρίβουμε τις μισές ντομάτες και ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι τις άλλες μισές. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη γλιστρίδα, αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ώστε να «κατεβεί» η γλιστρίδα και να μαραθεί. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα του τα υγρά και να έχουμε μια μελωμένη σάλτσα. Οταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρουμε. Ταιριάζει πολύ με κάποιο κρεμώδες γαλακτοκομικό (συρωτό γιαούρτι, ξύγαλο, πηκτόγαλο κ.λπ.).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1) Πολλοί προσθέτουν πατάτες σε αυτό το φαγητό. Εγώ προτιμώ τις τηγανητές ως συνοδευτικό του πιάτου. Ετσι αλευρώνω ελαφρά το κοτόπουλο για να έχω λίγο άμυλο που θα βοηθήσει το μέλωμα της σάλτσας. Αν βάλουμε πατάτες μπορούμε να το παραλείψουμε.

2) Συνήθως στις «εντράδες» το λαχανικό είναι πάνω-κάτω ίσου βάρους με το κρεατικό. Οπότε μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της γλιστρίδας αν θέλουμε.