Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκρυβε πολλές ειδήσεις, άγνωστες έως τώρα. Για παράδειγμα, αναφέρεται στην αντισυμβατική πλευρά της Προέδρου λέγοντας ότι είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού, ζει με τον σύντροφό της σε μια χώρα όπου η παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια αποτελεί τον κανόνα και πριμοδοτείται από την πολιτική. Ακόμη και το προφίλ της στο Facebook ήταν πολύ διαφορετικό από τις επιμελώς λουστραρισμένες σελίδες των περισσότερων ελλήνων πολιτικών. Είχε αναρτήσει φωτογραφίες από διακοπές, σε κάποιες άλλες χάιδευε γατάκια, κάποιες απεικόνιζαν στιγμιότυπα με την οικογένειά της και άλλες ήταν παιδικές φωτογραφίες από σχολικές εκδρομές.

***
Πρόεδρος προοδευτική και σοσιαλδημοκράτισσα

Η Σακελλαροπούλου, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel, είναι ασυνήθιστη και εξαιτίας των πεποιθήσεών της. Ως προοδευτική σοσιαλδημοκράτισσα, την περίοδο των σπουδών της είχε επαφές με τους κύκλους της Αριστεράς. Στη συνέχεια, ως δικαστής υπερασπίστηκε επί τέσσερις δεκαετίες τα ατομικά δικαιώματα, τις μειονότητες, τους πρόσφυγες και το περιβάλλον. Ψήφισε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και κατά των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ κατέστησε υποχρεωτική τη φοίτηση των ανήλικων προσφύγων στα δημόσια σχολεία. Δεν φοβήθηκε ούτε την πανίσχυρη Εκκλησία και τον εξοργισμένο λαό των πιστών της όταν ήρθε η ώρα να απαλειφθεί δια νόμου από τις ταυτότητες των Ελλήνων το θρήσκευμα. «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα», είπε η 64χρονη πρόεδρος στην ευχαριστήρια ομιλία της.

***
Ισότητα των δύο φύλων

Το γερμανικό περιοδικό δίνει σημασία στην ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα και πόσο αυτή η ισότητα είναι πραγματική. Συζητώντας με το Spiegel, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι παρά τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά. «Μου δίνει μεγάλη χαρά η πρόοδος των γυναικών και η καταξίωσή τους σε θέσεις ευθύνης και χαίρομαι που η εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει το μήνυμα αυτό». Και το Spiegel παρατηρεί…

***
Γυναίκα Πρόεδρος σε ανδροκρατούμενο χώρο

«Ακόμη πιο ασυνήθιστο ήταν ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας θα γινόταν πρόεδρος της χώρας μια γυναίκα – και συνεπώς πρώτη πολίτις της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης. Το βήμα αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ισότητα των φύλων, όπου η πολιτική αποτελούσε πάντα έναν ανδροκρατούμενο χώρο – κι έτσι παραμένει έως σήμερα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα και να υποεκπροσωπούνται στον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. Λίγες μόνο γυναίκες συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών είναι άντρες».

***
Ο λάθος δρόμος της Τουρκίας

Είπε ο Πρωθυπουργός στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas και Πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις (σ.σ. τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές) με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Είχε προηγηθεί η τουρκική NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που έκανε την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί προσεχτικά την όλη κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι η «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

***

Η αγρυπνία του Μητσοτάκη

Εμεινε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο μέρες στη σειρά άγρυπνος και ότι δύο μέρες άγρυπνος είχε να μείνει από τα 20 του χρόνια, αλλά τι νομίζετε; Tις άλλες τρεις ημέρες που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής κοιμόταν κανονικά; Δύο ή το πολύ τρεις ώρες. Αυτός ήταν ο ύπνος του. Κάτι που εντυπωσίασε τους συνεργάτες του. Για παράδειγμα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έλεγε πως θαύμασε την αντοχή του Πρωθυπουργού στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Πήρε την αντοχή από τον πατέρα του», έλεγε. Στην πραγματικότητα όλη η ελληνική αντιπροσωπεία κοιμήθηκε αυτές τις πέντε ημέρες ελάχιστα.

***
Οι μάσκες στα ασανσέρ

Ηταν βλέπετε και οι μάσκες. Στα πλάνα της τηλεόρασης είδατε όλους να έχουν μάσκα, αφού βρίσκονταν σε εσωτερικό χώρο. Αλλά δεν άφησαν όλες τις ώρες με τις πολύωρες και επίμονες διαπραγματεύσεις τις μάσκες στα πρόσωπά τους. Κυρίως φορούσαν μάσκες στα ασανσέρ και σε αίθουσες όπου υπήρχε συνωστισμός. Πάντοτε όμως κρατούσαν τις αποστάσεις…

***
Τα εστιατόρια στο κτίριο ήταν κλειστά για να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας έμεναν πολλές ώρες χωρίς φαγητό, παρά μόνον με κάτι σαντουϊτσάκια και κάτι πατατάκια που φρόντισε να φέρει η μόνιμη αντιπροσωπεία.

***
Τα γεύματα των ηγετών

Το Bloomberg ωστόσο καταγράφει και τα γεύματα/ δείπνα που είχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής, την οποία ας μην ξεχνάμε ο Ολλανδός χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκεί μέσα «τρελή». Το μενού του δείπνου της Κυριακής είχε κρέας και σαλάτα. Το δείπνο της Δευτέρας είχε σούπα καρότο, μπακαλιάρο και κέικ λεμονιού. Τις άλλες ώρες οι ηγέτες έτρωγαν σαντουϊτσάκια.

***
Ο «νονός» των φειδωλών

Ποιος νομίζετε ότι βάφτισε τους πέντε σκληρούς «φειδωλούς»; Ποιος ήταν ας πούμε ο νονός τους; Κανείς, όπως μου εξήγησαν αρμοδίως. Μόνοι τους βαφτίστηκαν έτσι. Ισως για να μην τους πουν το κακόηχο (και παρεξηγήσιμο «τσιγκούνηδες»). Πάντως με το να τους προσφωνούν «φειδωλούς» μια χαρά ανταποκρίνονταν.

***
Ο Φάρος και ο Άτλαντας του Χαρδαλιά

Πανηγύρια για εφέτος τέλος. Οσο και να πιέζουν μερικοί ο Νίκος Χαρδαλιάς θα προτείνει και τον Αύγουστο να απαγορευτούν τα πανηγύρια. Ο κορωνοϊός, βλέπετε, είναι εδώ, ανάμεσά μας και παραμονεύει. Αυτά είπε στη πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στη 1 μετά το μεσημέρι από το εντυπωσιακό επταώροφο στρατηγείο του με την ονομασία «Φάρος». Αλλά γιατί το ονόμασαν «Φάρο»; Το ονόμασαν οι συνεργάτες του, επειδή δίνει τα φώτα του παντού. Αυτό όμως που κάνει περισσότερη εντύπωση είναι τα κέντρα επιχειρήσεων, στα επίπεδα 0 και 1 του κτιρίου. Υπάρχει εκεί μέσα ότι πιο σύγχρονο μπορεί κάποιος να φανταστεί. Από προηγμένα μηχανήματα που συνδέονται με ελικόπτερα και drones έως αισθητήρες για την προειδοποίηση των πυρκαγιών. Το στρατηγείο αυτό λίαν συντόμως θα συνδεθεί (real picture on real time) με τα 13 περιφερειακά γραφεία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανά την Ελλάδα (ένα σε κάθε περιφέρεια). Το διπλανό κτίριο ονομάστηκε «Ατλαντας», όπου βρίσκεται το στρατηγείο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Γιατί όμως Ατλαντας; Γιατί, όπως μου είπαν, σηκώνει τα βάρη του κόσμου. Το στρατηγείο (εννοούν).

***

Ο Τσακαλώτος επιστρέφει στο Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατάφερε να φέρει πίσω τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο του. Οχι βεβαίως ως φυσική παρουσία αλλά ως… πορτραίτο του (διάβαζε φωτογραφία) το οποίο και το ανάρτησαν ήδη στην μεγάλη αίθουσα του 6ου όροφου. Εκεί όπου πάλαι ποτέ δίνονταν οι μάχες με τους τροϊκανούς (του Πολ Τόμσεν, του Ματίας Μορς του Κλάους Μαζούχ και των υπόλοιπων της τρόικας) με τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια και να τους κερνά τη μια φορά σουβλάκια (τυλιχτά) και την άλλη… σούσι. Εως τώρα ο κ. Τσακαλώτος καθυστερούσε να φέρει τη φωτογραφία του για να την κρεμάσουν. Σ΄αυτή την αίθουσα κοσμούν τα πορτραίτα όλων όσων έχουν θητεύσει στο υπουργείο Οικονομικών. Οι Συριζαίοι είχαν ένα πρόβλημα με τους μη συριζαίους διατελέσαντες υπουργούς και καθυστερούσαν ή δεν ήθελαν να κρεμάσουν τα πορτραίτα των Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Παπαθανασίου. Οταν άλλαξε η κατάσταση ο κ. Σταϊκούρας επέβαλε την κανονικότητα και έφερε όλα τα πορτραίτα των υπουργών. Τελευταίο του κ. Τσακαλώτου. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι στην αίθουσα αυτή επιδιορθώθηκαν τέσσερις σπασμένες καρέκλες. Ποιος άραγε τις έσπασε, πότε και γιατί;

***
Οταν η ΠΑΣΚΕ έγινε πρώτη δύναμη στην ΤτΕ

Οκτώ χρόνια ήταν Πρόεδρος των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Βαγγέλης Γερανιωτάκης και παράλληλα ήταν ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στην τράπεζα. Ο Βαγγέλης κατάφερε σ΄αυτά τα οκτώ χρόνια να αυξήσει το ποσοστό της ΠΑΣΚΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμα και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το έφτασε στο 50%. Τη στιγμή που τα εκλογικά ποσοστά του ΠαΣοΚ κυμαίνονταν σε μονοψήφιο αριθμό ο κ. Γερανιωτάκης κατάφερε χρόνο με το χρόνο να αυξάνει τη δύναμη της ΠΑΣΚΕ και να την κάνει πρώτη σ΄όλη την Τράπεζα. Παραιτήθηκε προχθές μετά από 8 χρόνια από συνδικαλιστής. Παραμένει όμως ως υποδιευθυντής στην Τράπεζα.