Προετοιμασία 20’, Ψήσιμο 45΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 πακέτο φύλλα Βηρυτού

1 φλ. αραβοσιτέλαιο

2 φλ. σουσάμι

2 φλ. πρόβειο βούτυρο

1/2 φλ. ζάχαρη

½ κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. γαρίφαλο

100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

 Για το σιρόπι

3 φλ. νερό

2 φλ. ζάχαρη

2 κ.σ. ροδόνερο.

1 βανίλια, λωβός

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το σουσάμι και το καβουρντίζουμε, δηλαδή το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα και να μοσχομυρίσει.

Περνάμε το σουσάμι μαζί με τα καρύδια από το μπλέντερ (όχι πολύ, να μη γίνει σαν σκόνη, αλλά ούτε να είναι μεγάλα τα κομμάτια), ανακατεύουμε τον πολτό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Σε μια καθαρή επιφάνεια, απλώνουμε ένα φύλλο. Το ραντίζουμε με 2 κουταλιές από το λάδι και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές από τη γέμιση, κατόπιν στρώνουμε πάνω του άλλο ένα φύλλο, διπλώνουμε τις πάνω και κάτω άκρες του φύλλου για να μη σκορπίσει. Το κάνουμε ρολό, το κόβουμε κάθετα σε μικρά «ρολά» των 2 πόντων. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα φύλλα.

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, τοποθετούμε τα ρολά και γεμίζουμε το ταψί μέχρι να τελειώσουν τα ρολά.

Βράζουμε το βούτυρο, το ξαφρίζουμε και περιχύνουμε μία κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα ρολό σουσαμόπιτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45 λεπτά.

Σιρόπι. Παίρνουμε τον λωβό της βανίλιας, τον ανοίγουμε στα δύο κατά μήκος με ένα μαχαίρι και αφαιρούμε όλα τα σποράκια από το εσωτερικό του. Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τους σπόρους της βανίλιας και βράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό σε χλιαρή σουσαμόπιτα.