Πρυτανικές εκλογές σε δύο πανεπιστήμια, Πάντειο και Χαροκόπειο, γίνονται αύριο Τετάρτη και με αυτές ξεκινάει ο δεύτερος «κύκλος» αλλαγής διοίκησης στα ελληνικά πανεπιστήμια μετά τις περυσινές εκλογές στα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας.

Σε Πάντειο και Χαροκόπειο πανεπιστήμιο, οι εκλογές για πρώτη φορά γίνονται απευθείας «ηλεκτρονικά» (χωρίς να έχει προηγηθεί δια ζώσης ψηφοφορία) λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν όμως πρυτανικές εκλογές σε 4 ακόμη Ιδρύματα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ιόνιο, Πάτρας, Κρήτης).

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Ιουλίου, στο πανεπιστήμιο Πάτρας στις 21 του μήνα, ενώ στο Ιόνιο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 23 Ιουλίου. Συγκεκριμένα:

Αρωμα γυναίκας σε Πάντειο και Χαροκόπειο

Στο Πάντειο πανεπιστήμιο οι εκλογές έχουν φέτος γυναικείο «άρωμα» και δύο σχήματα να κατεβαίνουν με υποψήφιες για τη θέση του πρύτανη καθηγήτριες του Ιδρύματος.

Στο ένα υποψήφια είναι η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) και επί σειρά ετών συνεργάτης του «Βήματος» στις σελίδες Νέων Εποχών. Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις της στα ενιαία πλέον ψηφοδέλτια που κατεβαίνουν φέτος είναι η καθηγήτρια Πηνελόπη Φουντεδάκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαριάννα Ψύλλα και οι καθηγητές Χαράλαμπος Οικονόμου, Χρίστος Παπαθεοδώρου. Στο δεύτερο ψηφοδέλτιο επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βασιλική Αρτινοπούλου και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις η καθηγήτρια Ευσταθία Λαμπροπούλου και οι Γεώργιος-Μιχαήλ Κλήμης, Αντώνης Ροβολής, Βασίλης Χατζόπουλος.

Στο Χαροκόπειο αναμένεται να ανανεώσει θητεία η νυν πρύτανης Μάρα Νικολαΐδου, καθώς δεν κατεβαίνει άλλο σχήμα. Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις της είναι οι καθηγητές Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, Γεώργιος Δεδούσης, Χρίστος Χαλκιάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Μαλινδρέτος.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές για να ανανεώσει και τη θητεία του ο νυν πρύτανης του ιδρύματος Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις του είναι η καθηγήτρια Σάντρα Κοέν και οι αναπληρωτές καθηγητές Γεώργιος Ξυλωμένος, Σταύρος Τουμπής και αναπληρωτής καθηγητής Ανδριανός Τσεκρέκος. Στο δεύτερο ψηφοδέλτιο υποψήφιος πρύτανης είναι ο νυν αντιπρύτανης του Ιδρύματος Δημήτρης Μπουραντώνης, και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι καθηγητές Βασίλειος Βασδέκης, Κωνσταντίνος Δράκος, Βασίλειος Παπαδάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Λεκάκος

Στο πανεπιστήμιο Πάτρας πέντε σχήματα διεκδικούν την πρυτανεία του Ιδρύματος. Υποψήφιος πρύτανης είναι ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής Αν. Αθανασόπουλος. Υποψήφιοι ακόμη κατεβαίνουν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Χρ. Μπούρας, ο νυν αντιπρύτανης Νικ. Καραμάνος, ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας Γ. Παπαθεοδώρου, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας Θεοδ. Χριστόπουλος.
Στο πανεπιστήμιο Κρήτης ο νυν πρύτανης που αντικατέστησε και τον Οδ. Ζώρα, Παναγιώτης Τσακαλίδης, θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του με υποψήφιους αντιπρυτάνεις την καθηγήτρια Αγγέλα Καστρινάκη, τους αναπληρωτές καθηγητές Δημήτρη Παπάζογλου, Γιάννης Ρωμανό και Ανδρέας Φουντουλάκης. Αντίπαλός του ο Γιώργος Κοντάκης με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους καθηγητές Γιώργο Κοσιώρη, Δημήτρη Μυλωνάκη, Μιχάλη Παυλίδη, και Κώστα Σπανουδάκη.

Στο Ιόνιο πανεπιστήμιο διεκδικούν την πρυτανεία το σχήμα του καθηγητή Ανδρέα Φλώρου και τα σχήματα των καθηγητών Αθανάσιου Ευσταθίου, των δυο νυν αντιπρυτάνεων Ιωσήφ Παπαδάτου και Κώστα Αγγελάκου