Ο επικεφαλής των τουρνουά και διοργανώσεων της FIFA, Κόλιν Σμιθ, τόνισε πως, ενώ αρχικά η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ήλπιζε να έχει έτοιμο το «πακέτο» των χώρων όπου θα διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2026 το αργότερο έως την άνοιξη του 2021, η όλη διαδικασία και το συνολικό χρονοδιάγραμμα θα πάνε πολύ πιο πίσω, καθότι πρέπει να γίνουν πρώτα δύο διαφορετικές επιθεωρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είναι προφανές πως πρέπει να το καθυστερήσουμε όλο αυτό» τόνισε ο Σμιθ σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από τη σύσκεψη της Τρίτης (7/7) με τις 17 υποψήφιες πόλεις των ΗΠΑ και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε προς το παρόν μια τελική ημερομηνία, επειδή δεν ξέρουμε ακόμα ποια θα είναι η ημερομηνία έναρξης».

Η αυριανή σύσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάρτιο, όμως όλα μπήκαν επί τέσσερις μήνες στο «ψυγείο» λόγω του κοροναϊού.

Ο Καναδάς και το Μεξικό, πάντως, πρόλαβαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε ό,τι αφορά τις δικές τους τρεις υποψήφιες πόλεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Το πότε θα καταστεί εφικτό να πραγματοποιήσουμε αυτές τις επισκέψεις στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσουμε τους χώρους, είναι κάτι που ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Σίγουρα πάντως αυτό δε θα γίνει σύντομα» υπογράμμισε ο Σμιθ.

Και συμπλήρωσε:

«Χρειαζόμαστε ακόμα λίγες εβδομάδες για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον κοροναϊό. Θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, για να γίνουν οι επιθεωρήσεις και να καταλήξουμε».

Οι υποψήφιες πόλεις των ΗΠΑ είναι οι εξής: Ατλάντα, Βαλτιμόρη, Βοστώνη, Σινσινάτι, Ντάλας, Ντένβερ, Χιούστον, Κάνσας Σίτι, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Νάσβιλ, Φιλαδέλφεια, η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, το Σιάτλ και η Ουάσινγκτον.