Αναρτήθηκε σήμερα το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι και τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου. Άμεσα ξεκίνησε και η διαβούλευση με τους κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βρέθηκε στην περιοχή για να ακούσει τους προβληματισμούς και την αγωνία τους, αλλά και τις αντικρουόμενες απόψεις τους.

Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε όσους αντιδρούν στις κατεδαφίσεις κτισμάτων που βρίσκονται στα ρέματα ή μαντρότοιχων που εμποδίζουν την ασφαλή διέλευση των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά, τα εξής: «Μπορείς άραγε, να αναλάβεις την ευθύνη, ως υπεύθυνος υπουργός να βάλεις την υπογραφή σου σε μια λύση, η οποία θα λέει ότι αυτό το σπίτι μετά από την καταστροφή που έγινε θα παραμείνει στη θέση του και αύριο-μεθαύριο να γίνει μια πλημμύρα και εδώ να γίνει γης μαδιάμ; Δεν γίνονται αυτά. Και δεν πρέπει κανένας να ζητάει από μια υπεύθυνη Πολιτεία να τα κάνει. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη! Και θέλουμε να βάλουμε αυτή την τάξη με τη δική σας βοήθεια». Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει το θέμα με φιοριτούρες, ή διακηρύξεις, «αλλά με αυτό το σχέδιο που τίθεται σήμερα υπό διαβούλευση και που το έκαναν τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία της χώρας».

Όπως επεσήμανε, το Σχέδιο κινείται μακριά από δύο άκρα. «Το ένα άκρο θα ήταν να πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε το Μάτι τον πιο τέλειο πολεοδομικά οικισμό ολόκληρης της χώρας. Θα θέλαμε να τον κάνουμε, αλλά αυτό θα σήμαινε ατελείωτες κατεδαφίσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε μία πάρα πολύ μεγάλη και απολύτως κατανοητή κοινωνική αναστάτωση. Το άλλο άκρο θα ήταν φοβούμενοι το όποιο κόστος -συχνά γίνεται αυτό στη χώρα μας- για τις όποιες επί μέρους αντιδράσεις να δειλιάσουμε, να ακολουθήσουμε μία πολιτική δημοσίων σχέσεων. Να προσπαθήσουμε να μπαλώσουμε τα πράγματα και στο τέλος να καταλήξουμε σε μία «λύση», η οποία θα άφηνε ανοικτά τα ενδεχόμενα για επανάληψη των φαινομένων που ζήσαμε μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν τραγικό λάθος και για αυτό τον λόγο το αποφύγαμε», τόνισε.