Υπήρχαν δύο νόμοι, που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης τους χαρακτηρίζει πολύ εύστοχα ως «λεκέδες της Δημοκρατίας». Ο ένας νόμος ήταν του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη για τα περιβόητα Τάγματα Ασφαλείας (που ήταν υπό τις απόλυτες διαταγές των Γερμανών ναζί-κατακτητών) οποίος  προέβλεπε την ευκολία με την οποία οι Ταγματασφαλίτες τραβούσαν τα όπλα τους. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι τον κατοχικό αυτό νόμο, που ήταν «λεκές της Δημοκρατίας» (και που η χώρα μας εισέπραττε καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια) ουδείς τον άλλαξε ή τον κατήργησε  και βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην πρώτη του θητεία και τον τροποποίησε σβήνοντας έτσι έναν λεκέ από την Ελληνική Δημοκρατία.
***
Ο δεύτερος νόμος είναι χουντικός και προβλέπει τα των διαδηλώσεων και συναθροίσεων. Και αυτόν  τον νόμο καταργεί ο κ. Χρυσοχοΐδης και τον αλλάζει με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και που θα ζητηθεί  την προσεχή Τετάρτη. Ρυθμίζεται πλέον το δικαίωμα της συνάθροισης και της ελεύθερης διακίνησης. Ηταν ένας χουντικός νόμος που έπρεπε να περάσουν 46 χρόνια για να καταργηθεί.
***
Το κόκκινο τηλέφωνο στο Πεντάγωνο
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο που έχει εγκατασταθεί ανάμεσα στα γραφεία των υπουργών  Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας  (για απευθείας συνδιάλεξη) παραμένει ανενεργό εδώ και πολλούς μήνες. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας προτιμά τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια για δηλώσεις  και για απειλές του τύπου ότι θα στείλει τα γεωτρύπανα του στο  Αιγαίο και ανοικτά της Κρήτης, ή ακόμα απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ. Προτιμά λοιπόν τα τουρκικά κανάλια  παρά να συζητήσει θέματα με τον Ελληνα ομόλογό του: «Ισως να θέλει  να φανεί αρεστός στον Ερντογάν και συμπεριφέρεται κατ΄αυτόν τον τρόπο», λέει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αναφέρει μάλιστα ότι είναι εκτός πραγματικότητας πως η Αθήνα αρνείται συζήτηση για τα ΜΟΕ. Οπως κάθε φορά έτσι και τώρα, σημειώνει, «ορίσαμε πιθανές ημερομηνίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις 20 έως 25 Ιουλίου και ακόμα περιμένουμε την απάντηση της Αγκυρας και του τούρκου υπουργού Αμυνας». Διάλογος όμως με απειλές κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και με υπερπτήσεις πάνω από νησιά πώς θα γίνει;
***
Αντιθέτως, τα «κόκκινα» τηλέφωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν χτύπησαν τελικά, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής του, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών ανάμεσα στις δυο χώρες υπό το φως και της σχετικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της ΕΕ και αφορά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε τρίτες χώρες.
Συγκινητική προσφορά για το Ναυτικό
Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά η ανησυχία των κατοίκων των νησιών για την τουρκική προκλητικότητα είναι εμφανής. Να σκεφτείτε ότι την περασμένη εβδομάδα δήμαρχοι ορισμένων νησιών επισκέφθηκαν τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και του είπαν ότι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ενίσχυση του Στόλου μας. Θα είναι, είπαν, ωσάν ένα ειδικό Ταμείο Στόλου στο οποίο θα μπορούν να προσφέρουν τον οβολό τους όλοι οι Ελληνες, αλλά κυρίως οι εφοπλιστές. Αλλωστε πολλοί εφοπλιστές κατάγονται από τα νησιά αυτά. Οπως έμαθα, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για τη συγκινητική προσφορά τους, πλην όμως τους είπε ότι λειτουργούν στην Πολιτεία θεσμικά όργανα για να κάνουν κάτι τέτοιο.
***
Οριστικό όχι στην αύξηση της θητείας
Ενα άλλο αίτημα που υποβλήθηκε προς τον υπουργό Αμυνας (κυρίως από γονείς, φοιτητές, αλλά και νεολαίες κομμάτων) έγινε δεκτό. Δεν πρόκειται να αυξηθεί ούτε η στρατιωτική θητεία, ούτε θα υπάρξει αναγκαστική στράτευση των γυναικών. Απλώς στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι να αναβαθμίσει ποιοτικά την στρατιωτική θητεία, ώστε να την μετατρέψει σε πιο παραγωγική και όχι «χαμένο χρόνο».
***
Το αργοκίνητο καράβι
Ως «αργοκίνητο καράβι» χαρακτήρισε τη λειτουργία της ΕΑΒ ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ της εταιρίας. Είναι και το δείχνει άλλωστε πολύ απογοητευμένος από την απόδοση των μελών του ΔΣ της ΕΑΒ και μάλιστα  όταν ένας από το ΔΣ του είπε στο γραφείο του, είναι καιρός να σας δώσουμε προτάσεις για τη λειτουργικότητά της, του απάντησε κάπως απότομα: «Αυτά που μου λες, είναι…last year! Δεν θέλω ούτε προτάσεις ούτε εισηγήσεις. Πράξεις θέλω. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμα δεν έγινε τίποτα». Τους άφησε (κατά την έκφραση στρατιωτικού)… παγωτό!
***
Βρέθηκαν 8 στη Βουλή με αντισώματα
Το τεστ των αντισωμάτων που διενήργησε στο ιατρείο της Βουλής, το Κοινοβούλιο συγκέντρωσε  δείγματα για 1500 βουλευτές, υπαλλήλους της Βουλής, κοινοβουλευτικούς συντάκτες ακόμα και αστυνομικούς που ήθελαν να μάθουν εάν είχαν νοσήσει με κορωνοϊό (και εάν «ναι» τι είδους κορωνοϊό είχαν), πότε τον είχαν και εάν είχαν δημιουργήσει αντισώματα. Η διαδικασία ήταν υποδειγματική και γρήγορη. Τελικά πιστοποιήθηκαν 1.200 δείγματα και  βρέθηκαν σ΄αυτά  8 περιπτώσεις με αντισώματα. Εάν εξαιρέσει κανείς τον βουλευτή Χρήστο Κέλλα που νόσησε και νοσηλεύτηκε με Covid-19, τι γίνεται με τις υπόλοιπες επτά περιπτώσεις; Οι ειδικοί είπαν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, έκαναν λόγο και για πιθανό στατιστικό λάθος (με τόσα πολλά δείγματα), αλλά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, το τεστ αυτό για τους επτά θα επαναληφθεί την προσεχή εβδομάδα.
***
Εύσημα για το Ιατρείο της Βουλής
Την πλήρη ικανοποίησή τους για τον επαγγελματισμό που έδειξε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Βουλής εκφράζουν όλα τα κόμματα. Μαθαίνω ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει και σ΄αυτούς ένα είδους επιβράβευσης, μετά από διακομματική συμφωνία.
***
Την προσεχή εβδομάδα η λίστα για τα ΜΜΕ
Την ερχόμενη εβδομάδα (εκτός απροόπτου) θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια του κορωνοϊού. Ο λόγος της μικρής αυτής καθυστέρησης είναι, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις.
***
Δωρεάν νερό στους αρχαιολογικούς χώρους
Εφ εξής ο κάθε επισκέπτης αρχαιολογικών χώρων θα λαμβάνει μαζί με το εισιτήριό του, εντελώς δωρεάν και ένα παγωμένο μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού. Μαθαίνω ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  έστειλε  επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με την οποία του ζητεί να επικοινωνήσει με τον συμπατριώτη του Νίκο Χήτο (κατάγεται από το Ασπροχώρι Ιωαννίνων) ώστε να προσφερθούν νερά , τώρα το καλοκαίρι, στους τουρίστες που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους που προς το παρόν δεν διαθέτουν αναψυκτήριο. Ο κ. Τασούλας μετέφερε το αίτημα (ας μην ξεχνάμε ότι ήταν και υπουργός Πολιτισμού) και ο κ. Χήτος προσέφερε 150.000 μπουκάλια νερού.
***

Στο Βαρούλκο με τον Μπορέλ

Μετά την επίσκεψή τους στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Εβρου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε γεύμα στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, πού νομίζετε; Στο εστιατόριο «Βαρούλκο».

***
Εκλεψαν την… υπογραφή βουλευτή
Την αποκάλυψη την έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Εσχες Γιάννης Τραγάκης. Κατήγγειλε ότι κάποιο αντέγραψαν την υπογραφή βουλευτή (τον οποίο δεν κατονομάζει) και παραβίασαν τον τραπεζικό του λογαριασμό. Επειδή η καταγγελία είναι σοβαρή ρώτησα τον κ. Τραγάκη τι ακριβώς συνέβη και ποιος τέλος πάντων ήταν αυτός ο βουλευτής; Ποιανού κόμματος; Μου είπε ότι δεν θυμάται το όνομά του, αλλά θυμάται ότι του απέσπασαν κάπου 10.000 ευρώ. Και το «κόλπο», κατά τον κ. Τραγάκη έγινε ως εξής: «Η τελευταία σελίδα της κάθε δήλωσης που έχει την υπογραφή μας, τους αριθμούς των τραπεζών και τις καταθέσεις μας, οι καταθέσεις να μένουν δεν έχει σημασία, αλλά, τουλάχιστον, η υπογραφή μας η οποία σκανάρεται εύκολα, έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο, γι’ αυτό το αναφέρω, συνάδελφος να έχει απολέσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες από αυτήν την υπόθεση. Επιτήδειοι πήραν χρήματα από τον λογαριασμό του», ανέφερε.