Οι αρχές της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αιτία θανάτου του Σεργκέι Χρουστσόφ, γιου του πρώην σοβιετικού ηγέτη και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Νικήτα Χρουστσόφ, στην πόλη Κρανστόουν, ήταν τραυματισμός στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι πρόκειται για έγκλημα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press (AP).

Έγκλημα, αυτοκτονία ή ατύχημα;

Την είδηση για τον θάνατο του 84χρονου Σεργκέι Χρουστσόφ επιβεβαίωσε στις 18 Ιουνίου με δήλωσή της η εγγονή του πρώην σοβιετικού ηγέτη, Νίνα Χρουστσόβα.

Το AP επικαλείται δηλώσεις του Τζόζεφ Ουέντελκιν, εκπροσώπου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Ρόουντ ‘Αιλαντ, ότι αιτία θανάτου του ήταν τραύμα στο κεφάλι από πυροβόλο όπλο. Επίσης ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Κρανστόουν Τόντα Παταλάνο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να συνηγορούν ότι πρόκειται για έγκλημα. Το αμερικανικό πρακτορείο γράφει το TASS, δεν διευκρινίζει αν οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν αν ο Σεργκέι Χρουστσόφ αυτοκτόνησε ή αν εξετάζουν την εκδοχή του ατυχήματος.

Ποιος ήταν ο Σεργκέι Χρουστσόφ

Ο Σεργκέι Χρουστσόφ γεννήθηκε στην Μόσχα το 1935. Το 1958 αποφοίτησε από το Ενεργειακό Ινστιτούτο της Μόσχας. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στον αμυντικό τομέα και ασχολήθηκε με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων-φορέων τύπου «Proton» και επανδρωμένων διαστημοπλοίων.

Το 1959 είχε συνοδεύσει τον πατέρα του στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο του Ήρωα της σοσιαλιστικής εργασίας και έχει τιμηθεί με το βραβείο Λένιν.

Το 1991 ο Σεργκέι Χρουστσόφ εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έδινε διαλέξεις για την ιστορία του «Ψυχρού Πολέμου» στο Brown University, στο Πρόβιντενς (πολιτεία Ρόουντ ‘Αιλαντ). Εν συνεχεία απόκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.