Η διαχείριση του θέματος του ανασχηματισμού από την κυβέρνηση υπήρξε, το λιγότερο, ατυχής.  Άνοιξαν μόνοι τους ένα θέμα, το συντήρησαν με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και το έκλεισαν άρον-άρον κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Μεγάρου Μαξίμου οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού παρερμηνεύθηκαν αφού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό και τώρα είναι καλοκαίρι.  Δηλαδή; Τι ερμηνεία θα έπρεπε να υπάρξει;  Ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τον ….χειμώνα όταν ανέβει ο πρωθυπουργός στο βουνό;  Τότε θα κάνει τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες αναφέρθηκε και ο ίδιος και, λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης;

Τέλος πάντων, αυτή η παρερμηνεία, σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, οδήγησε σε μια σειρά δημοσιευμάτων τα οποία είδε ο πρωθυπουργός όταν άνοιξε τον υπολογιστή του, στο γραφείο του. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα, μίλησε με τους συνεργάτες του αλλά τις διαστάσεις που είχε λάβει το θέμα του ανασχηματισμού τις κατάλαβε όταν μπήκε στο …ίντερνετ.   Λυπάμαι, αλλά αυτή η αφήγηση δεν πείθει.

Αντιθέτως, όλη αυτή η ιστορία, δείχνει τα εξής.

Πρώτον, η κυβέρνηση άνοιξε και άφησε να σέρνεται το θέμα του ανασχηματισμού χωρίς, όπως φαίνεται, ο Πρωθυπουργός να έχει λάβει οριστικά την απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής του και κυρίως για το εύρος του.

Τι ακριβώς ανασχηματισμός θα είναι;

Διορθωτικός άρα θα εξαντληθεί στη μετακίνηση ή την απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα των υπουργών που είχαν επιδόσεις κάτω τη βάση;

Προωθητικός, δηλαδή δεν θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές αλλά  θα υπάρξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα διατεταγμένο στις ανάγκες που προκύπτουν από την διαχείριση της επόμενης μέρας της πανδημίας και την αξιοποίηση του αναμενόμενου πακέτου των 32 δις;

Φαίνεται ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Όμως σε αυτή τη φάση το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μεταδώσει μια εικόνα ετοιμότητας για την επόμενη μέρα, και του πρωθυπουργού, να περάσει το μήνυμα ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή κατεβάζει στο γήπεδο τη ομάδα ικανή να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αναδιοργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Άρα η εξίσωση του ανασχηματισμού δεν είναι μια απλή υπόθεση για τον κ. Μητσοτάκη.

Δεύτερον, είναι μάλλον δύσκολο ο ανασχηματισμός να γίνει μετά από εβδομάδες.

Από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι να γίνει, όσες τελείες και αν βάλουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Αντιθέτως, το πιθανότερο, είναι να δημιουργηθεί μια κατάσταση που απλά θα τον επισπεύσει.