Δύο διανοούμενους της Αριστεράς -όπως τους κατέταξε τουλάχιστον ο ίδιος  – επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή προκειμένου να υπεραμυνθεί των διατάξεων του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε τα ονόματα των Δημήτρη Γληνού και Αλέξανδρου Δελμούζου. Οταν ανέφερε αυτά τα δύο ονόματα των αριστερών διανοούμενων (το τελευταίο μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του) ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές, κοίταζαν ο ένας τον άλλον με κάποια αμηχανία, αλλά στο τέλος χειροκρότησαν θερμά τον Πρωθυπουργό…

***
Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός «δανείστηκε» αποσπάσματα από ομιλίες των δύο αυτών αριστερών μεταρρυθμιστών της Παιδείας για να δείξει ότι το πρότυπο σχολείο δεν είναι καρκίνωμα, όπως ήθελε να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένας ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας που έδινε δυνατότητα πρωτίστως στα παιδιά από φτωχές οικογένειες να μπορούν να διακρίνονται και να πηγαίνουν σε σχολεία όπου στηρίζουν αυτές τις ξεχωριστές δεξιότητες.

***
Ο Γεραπετρίτης και οι συμμαθητές του

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πήγε με τις πατερίτσες στη Βουλή (λόγω προβλήματος στο γόνατο) μόνον και μόνον, όπως είπε, για να αποδώσει φόρο τιμής στους δικούς του δασκάλους. Και αποκάλυψε ότι στο πρότυπο σχολείο που φοιτούσε είχε συμμαθητές τους Γ. Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ) και Αθ. Παφίλη (ΚΚΕ). Πρόσθεσε ότι προέρχεται από μικρή οικογένεια που δεν είχε τους αναγκαίους πόρους για να τον σπουδάσει σε ακριβά σχολεία. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της δημόσιας εκπαίδευσης και των πρότυπων σχολείων, λέγοντας ότι εδώ που βρίσκεται το χρωστά στη δημόσια εκπαίδευση. Φοίτησε στην Ιωνίδειο Πρότυπη Σχολή Πειραιά.

***
Κοτανίδου: Μπορούμε να ελέγξουμε τα κρούσματα

Είναι ενθαρρυντικό που η καμπύλη RO είναι χαμηλά λένε οι λοιμωξιολόγοι, αλλά αυτά τα δεδομένα, της χαμηλής δηλαδή καμπύλης είναι περασμένων ημερών. Οπως μου είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικολογίας- Λοιμωξιολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, εκείνο που απασχολεί αυτήν και τους συναδέλφους της, είναι τι θα δείξει η καμπύλη το προσεχές Σαββατοκύριακο. Γιατί τότε θα καταμετρηθούν οι τυχόν επιπτώσεις από την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Η κυρία Κοτανίδου (όπως και άλλοι συνάδελφοί της) που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη στις ΜΕΘ, αντιμέτωποι με τον φονικό ιό, δεν αποκλείουν να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες, αλλά, όπως αναφέρει «πιστεύω ότι θα ελέγξουμε». Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι ο ιός SARS- COV2 συνεχίζει να κυκλοφορεί και είναι ικανός, εφ΄όσον βρει «πρόσφορο έδαφος» να προκαλέσει ξανά επιδημία. Περιμένουν πιθανή αύξηση των κρουσμάτων από πτήσεις από το εξωτερικό και ανησυχούν για τα κρούσματα στη Λαμία, στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησα από την κυρία Κοτανίδου να μου κάνει ένα σχόλιο για όλους αυτούς που δεν τηρούν τα μέτρα, αυτούς δηλαδή που σπάνε την καραντίνα, να σχολιάσει τις εικόνες συγχρωτισμού που είδαμε στη Μύκονο και αλλού και ιδού τι μου απάντησε:

***
«Δεν ξέρω πώς θα τους βάλουμε μυαλό. Δεν μπορεί να υπάρξει σ΄αυτούς πειθώ, ούτε υπήρχε ποτέ πειθώ στο διάστημα του lockdown. Δεν ήταν, κατά τη γνώμη μου, η πειθώ αυτό που έκανε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Ηταν ο φόβος για τον άγνωστο ιό. Αλλά τώρα δυστυχώς υπάρχουν άτομα που πίστεψαν αυτούς που έλεγαν ότι κορωνοϊός ήταν δημιούργημα των επιστημόνων, ότι ήταν μια κοινή γρίπη αδιαφορώντας για την ασφάλεια και τη ζωή των άλλων». Πάντως η κυρία Κοτανίδου αναφέρει ότι δεν υπήρξε το τελευταίο διάστημα καμία νέα εισαγωγή στις ΜΕΘ και κανένας νέος θάνατος. Και ελπίζει να μην υπάρξει και στο μέλλον, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί απ΄όλους μας. Οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες ήταν από άτομα που νοσηλεύονταν από παλιά στις ΜΕΘ.

***
Ο Καραμανλής «συλλαμβάνει» οδηγό χωρίς μάσκα

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη ένα πρωϊνό, σχεδόν αξημέρωτα, στην οδό Κηφισίας, στο ύψος του Πάρκου της Ελευθερίας, στο φανάρι μπροστά από το ΝΙΜΙΤΣ. Ηταν η ώρα που ένα λεωφορείο, γεμάτο επιβάτες έκανε τη διαδρομή του, χωρίς οδηγός του να υποψιαστεί ότι ακριβώς πίσω του τον ακολουθούσε (τυχαίως) ένας υπουργός. Και πώς να αντιληφθεί ότι στο Golf που έβλεπε από το καθρεφτάκι επέβαινε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Γιατί εάν είχε καταλάβει ότι βρισκόταν σ΄αυτό ο υπουργός σίγουρα θα έβαζε τη μάσκα του. Ελα όμως που αυτός δεν είδε τον Καραμανλή, αλλά τον είδε ο Καραμανλής να οδηγεί μεταφέροντας επιβάτες χωρίς μάσκα. Κράτησε τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του λεωφορείου και όταν πήγε στο γραφείο του, έδωσε αρμοδίως τα στοιχεία και επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ, στον οδηγό. Οταν το έμαθαν άλλοι οδηγοί απείλησαν, όπως μου είπε ο κ. Καραμανλής, με απεργία, αλλά στο μεταξύ συνελήφθη άλλος ένας οδηγός χωρίς μάσκα και του επιβλήθηκε και αυτού πρόστιμο. Να σημειώσω εδώ ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών οκτώ στους δέκα επιβάτες ΜΜΜ φορούν μάσκα.

***
Μάσκα προστασίας… λαιμού

Το θέμα, μου λένε οι ειδικοί, είναι να φοράς τη μάσκα σωστά. Δηλαδή να καλύπτει πλήρως τους αναπνευστικούς οδούς (στόμα και μύτη). Διαφορετικά δεν έχει σημασία εάν κάποιος φορά τη μάσκα ή όχι. Αυτονόητα πράγματα θα πείτε. Οχι όμως για όλους. Για παράδειγμα μια βόλτα να κάνετε στους δρόμους ή να βρεθείτε σε κλειστούς χώρους θα διαπιστώσετε ότι μερικοί χρησιμοποιούν τη μάσκα αλλιώς: Ως μάσκα προστασίας… λαιμού. Την κατεβάζουν στο λαιμό τους νομίζοντας ότι έτσι προστατεύονται από τον ιό.

***

Μάσκες στη Βουλή

Αφού έγινε λόγος για μάσκες και μέτρα προστασίας, έχω να σας πω και τούτα. Στη Βουλή, την Τετάρτη που μίλησε ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, παρατήρησα ότι κανείς δεν φορούσε μάσκα. Ή μάλλον, φορούσε μόνον η Τασία Χριστοδουλοπούλου που έτυχε να βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Εκτός εάν μου πείτε ότι με το να παραμένουν ορθάνοικτες οι πόρτες και τα παράθυρα δεν λογαριάζεται ο χώρος του Κοινοβουλίου κλειστός. Ούτε όμως στο καφενείο ορισμένοι κρατούσαν τις αποστάσεις, ενώ πρόσεξα και χειραψίες (πέραν των συνηθισμένων αγκωνιών) από προσκεκλημένους ή από συνεργάτες βουλευτών. Εχουν βέβαια τοποθετηθεί πλεξιγκλάς και στο βήμα της Βουλής και στα γραφεία (ακόμα και στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών), Υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφού ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας είναι πολύ σχολαστικός με τα μέτρα προστασίας και δεν αφήνει τίποτα χωρίς να το προσέξει. Και όμως όπως μου έλεγε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος «κυρίως στη Βουλή θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα, διότι εάν δεν τηρούνται με αυστηρότητα, ο κόσμος που τα βλέπει όλα αυτά τι να πει; Θα χάσει την εμπιστοσύνη του και απέναντι στα μέτρα και απέναντι σ΄αυτούς που τα επιβάλλουν». Παρά ταύτα η πλειοψηφία των βουλευτών λέει ότι τα μέτρα είναι επαρκή και ότι το Κοινοβούλιο είναι ασφαλές. Τη Δευτέρα πάντως ανοίγουν και τα εστιατόρια του Κοινοβουλίου.

***
Ισως η πιο αντι- Covid συνέντευξη

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στην πλατεία Κοτζιά το πρωί της Τετάρτης σε συνθήκες ζέστης, θύμισε εν πολλοίς την Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος. Οι διοργανωτές είχαν τοποθετήσει τις καρέκλες σε απόλυτη διάταξη και στην προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους, ενώ εκτός από τις μάσκες που έδιναν σε όσους απόμαχους της εργασίας και δημοσιογράφους την παρακολούθησαν, προσέφεραν και από μία ομπρέλα! Έτσι λοιπόν άπαντες κρατούσαν ομπρέλες προστασίας από τον ήλιο, σε χρώματα κόκκινο, καφέ, μπλε και πράσινο σκούρο. Περαιτέρω, στον χώρο υπήρχαν αντισηπτικά καθώς και νερά παγωμένα. Συνήθως, τέτοιες υπαίθριες ενημερωτικές εκδηλώσεις γίνονται από τον Περισσό έξω από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο επελέγη η περίπτωση της κάτω πλευράς της πλατείας για δύο λόγους: α) γιατί στη Σταδίου διαδήλωναν εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ και β) γιατί δίπλα ακριβώς είναι το σιντριβάνι που λειτουργεί ως φυσικό αιρκοντίσιον. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

***
Εταιρική διακυβέρνηση

Ενα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες . Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διατηρείται, όπως πληροφορούμαι, η σημερινή διάκριση εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων, ωστόσο ενισχύεται τόσο ο ρόλος των ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών, όσο και ο ελάχιστος αριθμός τους από δύο σε τρία. Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι μη εκτελεστικό μέλος ή σε περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο κατά παρέκκλιση διορίσει ως πρόεδρο κάποιο από τα εκτελεστικά μέλη του, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να διορίσει αντιπρόεδρο κάποιο εκ των μη εκτελεστικών μελών. Γιατί αυτό έχει σημασία; Σήμερα πολλές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες έχουν εκτελεστικούς προέδρους και αντιπροέδρους, κάτι που από την επόμενη της ψήφισης του νομοσχεδίου θα αναμένεται να αλλάξει.

***
Συνάντηση Φώφης- Γιάννας

Συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά είχε η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ανέβασε στο Twitter: «Πρόταση συνεδρίου με θέμα τους Εθνικούς Διχασμούς θα υποβάλει το ΚΙΝΑΛ στην πλατφόρμα http://apply.greece2021.gr, όπως με ενημέρωσε σήμερα η Πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά. Στόχος είναι να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να τα αποφύγουμε μελλοντικά. Την ευχαριστώ θερμά. GA»