Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 1 νύχτα, Μαγείρεμα 30΄-40΄, Ψήσιμο 15΄-20΄

ΥΛΙΚΑ  (για 4-5 μερίδες)

500 γρ. γίγαντες

3 καρότα, σε ροδέλες

½ φλ. ελαιόλαδο + 1-2 κ.σ. επιπλέον

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδου

10-15 φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα

3-4 κλωναράκια σέλινο, χοντροκομμένα

150 γρ. φέτα

Λίγο κύμινο

1 σακούλα σπανάκι (κατεψυγμένο ή φρέσκο)

Χυμός από 2 λεμόνια

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Το πρωί τούς σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε σε αρκετό νερό για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10-20 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, σε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις αφήνουμε για μισό λεπτό, ίσα να πάρει τη μυρωδιά, και το αφαιρούμε. Εναλλακτικά, για τους λάτρεις του σκόρδου, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη ρόκα και το σέλινο και αφήνουμε λίγο να μαραθούν, αλλά όχι τελείως.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Δοκιμάζουμε τους γίγαντες. Αν έχουν μαλακώσει και είναι έτοιμοι, τους μεταφέρουμε σε μια γάστρα με πολύ λίγο νερό και ρίχνουμε το μείγμα που κάναμε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη φέτα, λίγο κύμινο και ανακατεύουμε. Βάζουμε μπόλικο το σπανάκι από πάνω, πιέζοντας τα φύλλα για να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότερα και περιχύνουμε με ¼ φλ. ελαιόλαδο και τον χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με τον χυμό που βγάζουν). Προσοχή να μη γίνει πολύ λεμονάτο. Ψήνουμε, με ξεσκέπαστη τη γάστρα, για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι (περίπου 5 λεπτά). Οταν μαραθεί, ανακατεύουμε το φαγητό να πάει το σπανάκι παντού και ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 160°C. Αφού βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τέλος, παίρνουμε λίγο από το ζουμί της γάστρας (περίπου 1 κουτάλα) και το ανακατεύουμε με 1 κ.σ. κορν φλάουρ, μέχρι να διαλυθεί. Το ρίχνουμε στο φαγητό μας, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.