Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης έχει αρχίσει να θυμίζει η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο με αφορμή τις ευθύνες για τη διάδοση του κορωνοϊού.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης έχει αρχίσει να θυμίζει η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο με αφορμή τις ευθύνες για τη διάδοση του κορωνοϊού. Και ενώ ο αλλοπρόσαλλος αμερικανός πρόεδρος σε μια πρώτη φάση είχε εκθειάσει τη στάση της Κίνας στο ζήτημα αυτό, τώρα αποκαλύπτεται ότι έχει ζητήσει από τις μυστικές υπηρεσίες(!) να προβούν σε έρευνα για να διαπιστώσουν αν οι κινεζικές αρχές σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιχείρησαν να αποκρύψουν τα σχετικά στοιχεία.

Το επιβεβαίωσε μάλιστα και ο ίδιος ανακοινώνοντας ότι «πραγματοποιούμε πολύ σοβαρές έρευνες για το θέμα αυτό».

Προφανές είναι ότι με τον τρόπο αυτόν ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί (τη στιγμή που η πανδημία έχει καταστεί το κύριο αντικείμενο διαμάχης στην προεκλογική εκστρατεία) να αποσείσει τις προσωπικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα του κατέχει τα θλιβερά πρωτεία σε θανάτους και κρούσματα. Ετσι το γνωστό σύνθημα «America First!» κατήντησε τελικά να σημαίνει ότι μόνο στον τομέα αυτόν προηγούνται οι ΗΠΑ, ελλείψει άλλων επιδόσεων. Ενώ παράλληλα η διαμάχη με την Κίνα λαμβάνει τώρα νέες διαστάσεις, από τη στιγμή που η αυταρχική κινεζική ηγεσία είχε ήδη ξεκινήσει και πριν από την πανδημία μια εκστρατεία παγκόσμιας επιρροής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, στην οποία τώρα έρχεται να προστεθεί μια νέα εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα πληγέντα κράτη, συνοδεία μια πρωτοφανούς προπαγάνδας, στόχος της οποίας είναι να αποδειχθεί ότι η χώρα αυτή ήταν η πρώτη που κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Γνωστό είναι άλλωστε ότι η τάση απομονωτισμού των ΗΠΑ και η αποφυγή συνεργασίας με τους διεθνείς θεσμούς, που εκδηλώθηκε εδώ και καιρό, διευκόλυνε τους κινεζικούς σχεδιασμούς για την κάλυψη του κενού από την αμερικανική αυτή απουσία από την παγκόσμια σκακιέρα. Γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες, αρνητικές αντιδράσεις ακόμη και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έως πρόσφατα περιορίζονταν στο πλαίσιο ενός οξύτατου εμπορικού πολέμου, ενώ τώρα λαμβάνουν και πολιτικές διαστάσεις. Παλαιότερα τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονταν κυρίως στο επίπεδο της διατλαντικής συνεργασίας, το οποίο σήμερα έχει εγκαταλείψει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά υπόσχεται να επαναφέρει αν κερδίσει τις εκλογές ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Ο οποίος, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει αυτοπεριορισθεί στο υπόγειο του σπιτιού του, αφήνοντας τον αντίπαλό του να εμφανίζεται καθημερινά στην τηλεόραση. Και το ερώτημα είναι αν πραγματικά πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk