Ποια νομίζετε πως είναι η καλύτερη ώρα για να πάει κάποιος στο σουπερμάρκετ; Στις 6 το απόγευμα! Την ώρα δηλαδή που κάνει τις ανακοινώσεις του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Δεν υπάρχει ψυχή στον δρόμο, συνεπώς oύτε στα σουπερμάρκετ. Ολοι εκείνη την ώρα βρίσκονται στο σπίτι τους και κρέμονται από τα χείλη του καθηγητή.

 

***

Ενας Τσιόδρας… διαστημικός

Σήμερα όμως θα σας μιλήσω για έναν άλλον Τσιόδρα. Για τον Θανάση Τσιόδρα, αδελφό του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Τώρα θα πείτε τι ιδιαίτερο έχει ο αδελφός του καθηγητή; Εχει ενδιαφέρον, καθότι είναι ο Ελληνας που βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως μηχανικός ενσωματωμένου λογισμικού. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα αναβαθμίστηκε σε θέση Senior SW Engineer. Ο Θανάσης Τσιόδρας είναι μηχανικός λογισμικού, απόφοιτος του ΤΕΙ Αθηνών και είναι κάτοχος PhD στην τεχνολογία τηλεπικοινωνιών. Ο ένας αδελφός βρίσκεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και ο άλλος στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

***

Μόσιαλος: Ξεχάστε τις χειραψίες, τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις συγκεντρώσεις

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στην LSE, κάνει τη δική του παρέμβαση προτρέποντας τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός: «Οσο πιο προσεκτικοί είμαστε τις επόμενες ημέρες τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στη διαδικασία σταδιακής χαλάρωσης» είπε λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη που έκανε με ευρωπαίους ειδικούς για τον κορωνοϊό. Ηταν μια ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη, αφού σε αυτήν, όπως έμαθα, εξετάστηκαν τα πάντα. Από το γεγονός ότι ο Μπιλ Γκέιτς ετοιμάζει μονάδες παραγωγής για επτά πιθανά εμβόλια και πώς το εμβόλιο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, έως και τον πιθανό χρόνο που θα είναι αυτό έτοιμο. Πότε όμως; Στην καλύτερη περίπτωση, όπως ειπώθηκε, στο τέλος της χρονιάς. Υπήρξε ακόμα συζήτηση και για τα αντισώματα και πόσο αξιόπιστα μπορούν να είναι τα τεστ σε αυτά, αλλά και για τον τρόπο ζωής που αλλάζει ριζικά.

***

Για παράδειγμα, όπως λέει ο Ηλίας Μόσιαλος, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις χειραψίες, θα πρέπει να συνηθίσουμε άλλον τρόπο χαιρετισμού, να ξεχάσουμε επίσης τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις: «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτά έως ότου υπάρξει το εμβόλιο, εκεί γύρω στις αρχές του 2021», όπως ελπίζει να γίνει.

***

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και η καραντίνα

Να σημειώσω εδώ ότι ο κορωνοϊός άλλαξε και τη λειτουργία των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Ολες αυτές οι συνιστώσες που παρουσιάζονταν (και δρούσαν ως ακτιβιστικές), μάλλον αναστέλλουν τη δράση τους. Δεν θα μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση ή μαζική δράση. Δεν ξέρω εάν αυτό ισχύει και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις…

***

Διαδήλωση με μάσκες

Γιατί την ώρα που τα έλεγε όλα αυτά ο Ηλίας Μόσιαλος, μεσημέρι της Μεγάλης Tρίτης συνδικαλιστικά στελέχη (ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας (με πανό και ντουντούκες) έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και ήταν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον: «αραία-αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα», όπως παρατήρησε κάποιος. Εν πάση περιπτώσει, μία από τις διαδηλώσεις με μάσκα, μεσούσης της πανδημίας και του περιορισμού των μετακινήσεων. Και τη Μεγάλη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί να υπάρξουν ανάλογες διαδηλώσεις, έξω από σουπερμάρκετ αυτή τη φορά, ως ένδειξη αλληλεγγύης των εργαζομένων.

 

***

ΕΡΤ και BBC

 

Κάποια στιγμή η συζήτηση με τον Ηλία Μόσιαλο πήγε στην τηλεόραση (με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα) και στην παραίτηση της Ολγας Τρέμη από την ΕΡΤ. Να σημειώσω εδώ πως όταν ο κ. Μόσιαλος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εξυγίανσης της ΕΡΤ, που πάντοτε είχε αυτό το περίεργο πρόβλημα του ομφάλιου λώρου με την εκάστοτε κυβέρνηση. Τότε, μου είπε, συνάντησε πολλές δυσκολίες και αντιδράσεις. Και εσωτερικές αντιδράσεις από το ΠαΣοΚ, αλλά και από την τότε αντιπολίτευση που τον κατηγορούσε ότι εγκαταλείπει τις συχνότητες της ΕΡΤ και τις αφήνει στους Τούρκους και στους Σκοπιανούς. Αν τον άφηναν τότε, ίσως, λένε οι ειδικοί περί την τηλεόραση, η ΕΡΤ να ήταν σε καλύτερη μοίρα. Και σίγουρα δεν θα ήταν… BBC. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά, όπως παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, η κρατική γαλλική τηλεόραση σήμερα έχει γίνει καλύτερη και από το BBC.

***

Αυστηρές πασχαλινές συστάσεις προς «γαλάζιους»

Δείτε τώρα πώς με ένα πασχαλινό μήνυμα γίνονται αυστηρές συστάσεις στους βουλευτές της ΝΔ ώστε να μην περάσουν ούτε απέξω από εκκλησιές. Το μήνυμα το στέλνει ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης (σε συνεννόηση φαντάζομαι με το Μαξίμου) και αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι οφείλουμε να λειτουργούμε ως παράδειγμα στους συμπολίτες μας. Κατά συνέπεια, αυτές τις άγιες ημέρες δεν μετακινούμαστε σε κανέναν προορισμό, δεν συμμετέχουμε σε συναντήσεις φίλων και γνωστών, δεν πάμε στις εκκλησίες μας». Και ακολουθούν οι ευχές για Καλή Ανάσταση, για Καλό Πάσχα «και του χρόνου με υγεία». Αυτά…

***

Μονάδα παρακολούθησης COVID-19 στη Λάρισα

Ενα πλήρες ιατρικό κέντρο έστησε μέσα σε 24 ώρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη φιλοξενία των 31 θετικών κρουσμάτων COVID-19 Ρομά από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Σε χρόνο-ρεκόρ κλειστό κέντρο αποκατάστασης μετατράπηκε σε ιατρική μονάδα παρακολούθησης θετικών κρουσμάτων χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτωματολογία. Με επιχειρησιακή ετοιμότητα, Κώστας Αγοραστός και Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνεργασία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την 5η ΥΠΕ, διοργάνωσαν μια σύγχρονη Μονάδα που αποσυμφορεί τα νοσοκομεία αναφοράς και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης, προστατεύει τη δημόσια υγεία, μειώνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού και προσφέρει συνεχή και σωστή ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη στα κρούσματα. Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, καθώς το ιατρικό κέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μελλοντικές ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

***

Ο Τζακ Σπάροου στου Ρέντη και σε καραντίνα

Κάτι η καραντίνα, κάτι η ανοιξιάτικη άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνάρτηση πάντα με το ψυχολογικό φορτίο που φέρει ο καθένας εξ ημών μέσα του και αναζητεί να το εξωτερικεύσει, όλα αυτά κι ένα σωρό ακόμη αδιερεύνητα οδήγησαν αρκετούς ιδιαίτερους συνανθρώπους μας να βγουν στους δρόμους. Ο ένας (όπως με πληροφόρησαν αναγνώστες μας), ασιατικής καταγωγής, περίμενε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης έξω από ένα ψαράδικο στην αγορά του Ρέντη, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μάσκα, προστατευτικά στους καρπούς, αποστάσεις ασφαλείας από τους υπόλοιπους κ.λπ. Και βέβαια καπέλο πειρατικό με πούπουλα, μπότες, πουκαμίσα εποχής και γιλέκο ανάλογο. Κάτι μεταξύ Τζακ Σπάροου, Κάπτεν Χουκ και Μαυρογένη κρατώντας τη σακούλα με ψάρια.