Ούτε αόρατος ούτε ανίκητος είναι ο εχθρός

Ας αρχίσω σήμερα ίσως από τα πιο θετικά νέα από τότε που η καταχνιά του κορωνοϊού πλάκωσε σε αυτή τη χώρα και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως με πληροφορούν από το μεγαλύτερο νοσοκομείο, αποσωληνώθηκαν τέσσερις ασθενείς με COVID-19 που ήταν μέρες διασωληνωμένοι στην Εντατική λόγω βαριάς αναπνευστικής αρρυθμίας.

Αυτό δίνει ελπίδα, όπως ελπίδα δίνουν και τα εξιτήρια που χορηγούνται καθημερινά. Καθώς και οι ποσότητες χλωροκίνης που έφθασαν από την Ινδία άρχισαν να διακινούνται στα νοσοκομεία. Αποδεικνύεται ότι ο εχθρός ούτε αόρατος είναι πλέον αλλά ούτε και ανίκητος.

***

Η πιο κρίσιμη μάχη είναι τώρα

Ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Δεν το λένε μόνο οι ειδικοί, το λένε και τα στοιχεία, ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες θα πρέπει να δοθεί η μάχη για τη μη εξάπλωση του ιού. Οι λοιμωξιολόγοι μάλιστα εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και τους κανόνες προστασίας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού.

***

Ολες οι ευχές μας στον Κρεμαστινό

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός. Είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία με συνέπεια να εισαχθεί στη ΜΕΘ. Τον συνοδεύουν οι ευχές όλων μας.

***

Το παρασκήνιο του εξ αποστάσεως Υπουργικού Συμβουλίου

Ηταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε εξ αποστάσεως, με τηλεδιάσκεψη, και συνέβησαν σε αυτό ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι στα εξ αποστάσεως υπουργικά συμβούλια εκείνο που απαγορεύεται είναι η φλυαρία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έκοβε» πολλές φορές υπουργούς που είχαν μια τάση να φλυαρούν. Και δεν ήταν λίγοι αυτής της κατηγορίας οι υπουργοί. Ολοι ήθελαν να αναπτύξουν τα μέτρα που πήραν για τον κορωνοϊό, ωσάν αυτό να ήταν το ζητούμενο, κάτι που δεν άρεσε στους υπόλοιπους και βεβαίως στον κ. Μητσοτάκη, που τους έλεγε να συντομεύουν.

***

Το δεύτερο που παρατήρησα ήταν τα απευθείας… «καρφώματα». Δηλαδή όλοι γέλασαν όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης διαπίστωσε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης… κουρεύτηκε: «Καταγγέλλω τον Κωστή Χατζηδάκη ότι εμφανίζεται φρεσκοκουρεμένος. Πώς το έκανε αυτό; Τα κουρεία είναι κλειστά και υπάρχει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Πώς γίνεται να κουρευτείς εν μέσω κορωνοϊού;» ρώτησε και τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην «οθόνη» του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος γελούσε. Αλλά απάντησε: «Κοίταξε», είπε στον Αδωνη, «εμείς που έχουμε πολλά μαλλιά πάντοτε βρίσκουμε τρόπο να κουρευτούμε». Αυτό που πέταξε ο κ. Χατζηδάκης ότι έχει… πολλά μαλλιά προκάλεσε τον γέλωτα (ακόμα και του Πρωθυπουργού).

***

Το τρίτο που σημείωσα είναι ότι ενώ το εξ αποστάσεως Υπουργικό Συμβούλιο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες ουδείς από τους συμμετέχοντας υπουργούς κουνήθηκε από τη θέση του. Ούτε βεβαίως εμφανίστηκαν στις οθόνες καφέδες ή ακόμα και νερά. Ηταν όλοι προσηλωμένοι σε αυτά που τους έλεγε ο Πρωθυπουργός.

***

Ο Καραμανλής μένει σπίτι

Εχετε διερωτηθεί τι κάνει αυτές τις ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής; Σας πληροφορώ ότι πειθαρχεί πλήρως στα μέτρα που έδωσε η κυβέρνηση και μένει σπίτι του. Μου λένε ότι ο κ. Καραμανλής πολύ το διασκέδασε από μια ανάρτηση που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο ότι «ο Καραμανλής μένει σπίτι του από το… 2009». Γέλασε με την καρδιά του, αν και το βρήκε κάπως… υπερβολικό. Μένει πάντως στο σπίτι του στη Ραφήνα, δεν βγαίνει καθόλου έξω, ούτε για μια βόλτα, ούτε πάει στις γύρω ταβέρνες. Βλέπει ταινίες, ενημερώνεται για τα πάντα και όπως μου λένε άτομα που τον γνωρίζουν «πάντοτε οι Καραμανλήδες είχαν το αίσθημα της αυτοπειθαρχίας». Τώρα εάν παίζει και κανένα… video game, δεν μου είπαν, αλλά δεν χάλασε και ο κόσμος.

***

Η Βαρβάκειος στην εποχή του κορωνοϊού

Τη μεγαλύτερη παρακμή από την εποχή της δημιουργίας της, στα τέλη του 19ου αιώνα, βιώνει αυτή την περίοδο η ετοιμόρροπη Βαρβάκειος Αγορά προσπαθώντας μάταια να σταθεί με το παραδοσιακό της πελατολόγιο. Την Πέμπτη ένας εκ των εμπόρων έκανε είσπραξη 13 ευρώ, ένας δεύτερος 35 ευρώ και ένας που βρίσκεται κοντά στη μεγάλη είσοδο της Αθηνάς ήταν πιο τυχερός, αφού έχει επενδύσει περισσότερο στην πώληση πουλερικών, συνεπώς «έγραψε» στην ταμειακή του 56 ευρώ. «Οποιος πέρασε αγόρασε μια κότα για να δικαιολογήσει την άσκοπη μετακίνησή του, αφού κανείς τέτοιες μέρες δεν πολυδικαιολογείται να έρχεται έως εδώ» έλεγε με πικρή ειρωνεία ο ηλικιωμένος… έμπορας. Ομοίως απογοητευτική είναι η εικόνα στις κάθετες οδούς που την περιβάλλουν, στη Σοφοκλέους και στην Ευριπίδου. Η Σοφοκλέους έχει κατεβάσει από τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων ρολά, ενώ στην Ευριπίδου υπολειτουργούν τα ελάχιστα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά. Κι ένα εξ αυτών προσφέρει κρητικά προϊόντα και μια ρακή για ζέσταμα σε όποιον τολμηρό φτάσει έως εκεί. Οι περισσότεροι θέλουν να «μπουν» στα μέτρα και να κλείσουν, ώστε να σταματήσουν να «τρέχουν» οι υποχρεώσεις. Υπάρχουν κι άλλοι όμως που πηγαίνουν delivery τις παραγγελίες έχοντας επί δεκαετίες αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με πελάτες.

***

Οταν ο Τσίπρας θυμήθηκε το «go back, Madame Merkel»

 Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θυμήθηκε μόνο το «go back, Madame Merkel», θυμήθηκε και τον Τζον Μ. Κέινς και τη φράση του «η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη ιδεών αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές». Με αυτά τα λόγια που ειπώθηκαν πριν από 84 χρόνια σχολίασε το ναυάγιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το νέο «όχι» της Ανγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας στα ευρωομόλογα: «Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα επιμένει εμπορικά στο μοντέλο λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση». Να σημειώσω πως όταν ήταν στην κυβέρνηση και πρωθυπουργός μόνο θετικά λόγια έλεγε για την κυρία Μέρκελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Private dinner στον κήπο Οι Γάλλοι, όπως και οι Ιταλοί, λατρεύουν τους εσωτερικούς κήπους. Τους χρησιμοποιούν ακόμα και τον χειμώνα, ρίχνοντας πάνω στα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk