Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τα αβγά

6 αβγά φρέσκα και καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου

Ξίδι από λευκό κρασί

Για το σπανάκι

1 σακούλα (100 γρ.) σπανάκι baby, πλυμένο

Για τη σάλτσα ολαντέζ

1 κ.σ. λευκό ξίδι καλής ποιότητας

2 κ.σ. λευκό κρασί

3-4 σπόρους πιπεριού, θρυμματισμένους

1 κλωναράκι θυμάρι

2 κρόκους από φρέσκα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

125 γρ. βούτυρο γάλακτος

1/2 λεμόνι, τον χυμό

Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα

6 κ.γ. τρίμμα από αβγοτάραχο Μεσολογγίου (μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε 6-12 λεπτές φέτες αβγοτάραχο)

6 μικρές φέτες από ψωμί

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τα αβγά

Σε ένα φαρδύ και χαμηλό κατσαρολάκι ή τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε περίπου 3 εκατοστά νερό. Ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους, προσθέτουμε 1 κ.σ. λευκό ξίδι ανά λίτρο νερού. Φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να επιτύχουμε τον πιο χαμηλό βρασμό. Πρέπει να βλέπουμε στον πάτο της κατσαρόλας να ανεβαίνουν φυσαλίδες μόνο σε 2-3 σημεία. Σπάμε ένα αβγό σε ρηχό μπολ. Με σιγανή κίνηση ρίχνουμε το αβγό στο νερό στο σημείο που ανεβαίνουν οι φυσαλίδες. Με τρυπητή κουτάλα βοηθάμε το ασπράδι του αβγού να έρθει κοντά στον κρόκο. Οταν το ασπράδι αρχίζει να σφίγγει, ρίχνουμε και από πάνω με κουτάλι βραστό νερό για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.

Το βράσιμο ανά αβγό χρειάζεται ενάμισι με δυόμισι λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός του. Πρέπει, όταν το σηκώσουμε με την τρυπητή κουτάλα, ο κρόκος του αβγού να είναι ακόμα μελάτος εσωτερικά. Το ελέγχουμε πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο. Επαναλαμβάνουμε για τα έξι αβγά. Με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα έτοιμα αβγά σε ένα πιάτο.

Για το σπανάκι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο νερό και αλάτι. Φέρνουμε σε βρασμό και ρίχνουμε το σπανάκι. Μαγειρεύουμε 1 λεπτό μόνο για να μαλακώσει. Στραγγίζουμε.

Για τη σάλτσα ολαντέζ

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το ξίδι, το κρασί, το πιπέρι, λίγο θυμάρι και φέρνουμε σε βρασμό. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του όγκου των υγρών. Μεταφέρουμε το υγρό που απέμεινε στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους και πιέζοντας το κουμπί διακοπτόμενα δυο-τρεις φορές ομογενοποιούμε. Με ελαστική σπάτουλα τα σπρώχνουμε στον πάτο όταν χρειάζεται.

Καθαρίζουμε το μπρίκι, βάζουμε το βούτυρο, το λιώνουμε και το αφήνουμε να θερμανθεί αρκετά (εάν έχουμε θερμόμετρο, μια καλή θερμοκρασία είναι οι 80°C). Ενεργοποιούμε το μπλέντερ στην πιο σιγανή ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά το καυτό βούτυρο στο μείγμα των κρόκων. Οταν ρίξουμε όλο το ζεστό βούτυρο, η σάλτσα θα έχει δέσει. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα στο δοχείο του μπλέντερ για να τη σερβίρουμε απευθείας πάνω από τα αβγά. Οσο περνάει η ώρα και κρυώνει θα γίνεται και πιο παχύρρευστη – γι’ αυτό είναι καλύτερα να την κάνουμε πριν από το σερβίρισμα.

Συναρμολόγηση

Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού και τις σερβίρουμε σε έξι μικρά πιάτα. Βάζουμε πάνω λίγο σπανάκι, ένα αβγό ποσέ και περιχύνουμε με 1 κ.σ. σάλτσα ολαντέζ.

Γαρνίρουμε με 1 κ.γ. αβγοτάραχο τρίμμα ή 1-2 λεπτές φέτες από ολόκληρο αβγοτάραχο.