Είναι προφανές ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια χωρίς προηγούμενο επίδειξη κυνισμού από τη μεριά της Τουρκίας.

Αναφέρομαι σε αυτό που κάνει ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή.

Επειδή έχει προβλήματα με την αλαζονική και τυχοδιωκτική πολεμική του επιχείρηση στη Συρία, εκεί όπου η Τουρκία στηρίζει ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις για να το παίξει «περιφερειακή δύναμη», και θέλει να εκβιάσει τους ευρωπαίους να τον στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια, χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τους πρόσφυγες.

Θυμίζω ότι η Τουρκία είχε η ίδια δεσμευτεί ότι δεν θα διευκόλυνε τη μετακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη. Και έχει πάρει μεγάλα κονδύλια από την ΕΕ γι’ αυτό το λόγο.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία έχει δεχτεί πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Σε αρκετές περιπτώσεις φέρθηκε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, ταυτόχρονα θέλησε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες. Μέχρι και σχέδια για μετεγκατάσταση προσφύγων στις περιοχές της Συρίας που έλεγχαν οι κούρδοι έχει.

Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια εξουσία κυνική.

Αυτό κάνει και τώρα στα σύνορά μας. Δεν το κάνει από ανθρωπισμό. Από υπολογισμό το κάνει. Θέλει να εισπράξει πολιτική στήριξη σε αυτά που κάνει.

Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να γίνουν εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα.

Όμως, αυτό αφορά και την ελληνική πλευρά.

Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν εισβολείς και σαν απειλή.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει σαφώς ότι οι άνθρωποι έχουν ένα δικαίωμα να φτάνουν με ασφάλεια στις χώρες από τις οποίες θέλουν να ζητήσουν ανθρωπιστική προστασία.

Δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους σε «ουδέτερες ζώνες», ούτε ανθρώπους να κινδυνεύουν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου.

Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να απαντήσει στον κυνισμό του Ερντογάν με βαναυσότητα.

Αντίθετα, τώρα είναι η ευκαιρία να θυμίσουμε στην Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της.

Η δουλειά της χώρας μας δεν είναι να είναι ο συνοριοφύλακας της «Ευρώπης-Φρούριο».

Ας απαιτήσουμε τώρα την επανεξέταση ενός πλαισίου που έχει αποτύχει.

Με συντονισμό και ισότιμη κατανομή των βαρών η Ευρώπη μπορεί να απαντήσει στον κυνισμό του Ερντογάν με το σεβασμό στα δικαιώματα και την πραγματική παροχή ανθρωπιστικής παροχής σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.