Οι αξιωματούχοι του G20 βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εν όψει της συνάντησης των αξιωματούχων των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη το ερχόμενο Σάββατο στο Ριάντ.

Κάποιες πηγές αβεβαιοτήτων έχουν εξασθενήσει, ωστόσο στη θέση τους έχουν εμφανιστεί καινούριες. «Η αλήθεια είναι ότι η αβεβαιότητα τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό σημείωμα η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ως μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας η κ. Γκεοργκίεβα ξεχώρισε την απειλή του κορωνοϊού, η οποία καταδεικνύει, όπως ανέφερε, πόσο μπορεί να απειληθεί από απρόσμενα γεγονότα η εύθραυστη ανάκαμψη.

Κρούει επίσης των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας καθώς και φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ρυθμό ανάπτυξης 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, χαμηλώντοντας ελαφρώς τον πήχη σε σχέση με τον Οκτώβριο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα είναι ρηχή και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. «Η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από μία απότομη αύξηση των επασφάλιστρων κινδύνου, λόγω π.χ. μίας νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ή μίας περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού», αναφέρει το Ταμείο.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης για το 2020 παρά την επιδημία, αλλά το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για αυτό. «Ο κοροναϊός, μία ανθρώπινη τραγωδία, αποδιαρθρώνει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί και έχει περιορισθεί η κινητικότητα στις περιοχές που έχουν επηρεασθεί. Επιπτώσεις σε άλλες χώρες είναι πιθανές – για παράδειγμα μέσω του τουρισμού, των αλυσίδων προσφοράς και των τιμών των εμπορευμάτων».

Όπως σημειώνει το Ταμείο, οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ακόμη σε εξέλιξη και, αν και το τρέχον σενάριο υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη (της οικονομίας) αργότερα φέτος, η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας. «Μία ευρύτερη και πιο παρατεταμένη έξαρση ή μία μεγάλης διάρκειας αβεβαιότητα για την εξάπλωση (του ιού) θα μπορούσε να εντείνει τις διαταραχές της αλυσίδας προσφοράς και να μειώσει την εμπιστοσύνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο μεγάλη την παγκόσμια επίπτωση», σημειώνει το Ταμείο.

Κυβερνοεπιθέσεις ή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν, επίσης, να εμποδίσουν τη βραχυπρόθεσμη παγκόσμια ανάκαμψη, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι καταστροφές που οφείλονται στο κλίμα, ο αυξανόμενος προστατευτισμός και η κοινωνική και πολιτική αναταραχή που προκλήθηκαν από τις συνεχιζόμενες ανισότητες αποτελούν περαιτέρω οικονομικού κινδύνους.

Το Ταμείο καλεί τους αξιωματούχους να διατηρήσουν τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας. Ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτεί τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες οικονομίες, τονίζει.