Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί αλλά η περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα δεν δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για αύξηση των απολαβών ή της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις.

Αυτό αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση που πραγματοποιεί από το 2013 η Grant Thornton και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της απονομής των Βραβείων Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Growth Awards.

H αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης αλλά και οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να εξυπηρετήσουν αποτελούν βασικά προσκόμματα για να πάρουν μπρος τα επενδυτικά προγράμματα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απορροφήσουν πρόσθετα κεφάλαια 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις, αλλά η περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα.

Επίσης, για  2 στις 10 επιχειρήσεις, που δεν αναπτύσσει επενδυτική δραστηριότητα το πρόβλημα εντοπίζεται στη δυσκολία εξυπηρέτησης υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 29 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, η έρευνα επισημαίνει και τα χρόνια προβλήματα που «υπονομεύουν» τις επενδύσεις όπως η υψηλή φορολογία, η αβεβαιότητα του οικονομικού κλίματος, οι νομικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία.

Από το δείγμα 8.000 επιχειρήσεων, εκ των οποίων το 93% πρόκειται για μικρομεσαίες (με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ), που εξέτασε ο ελεγκτικός και συμβουλευτικός οίκος, προκύπτει πως το 2018 αποτέλεσε τη χρονιά με την καλύτερη επίδοση. Το 60% των επιχειρήσεων παρουσίασε αύξηση πωλήσεων -που κατά μέσο όρο κινήθηκε στο 5%- ενώ το 70% εμφάνισε αύξηση προ φόρων κερδοφορίας της τάξης του 3%. Παρ’ όλα αυτά 3 στις 10 επιχειρήσεις παραμένουν ζημιογόνες, με τις μισές εξ αυτών να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για μια τριετία.

Σε μια αποτίμηση της τελευταίας 5ετίας, η έρευνα της Grant Thornton καταγράφει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δείγματός της πέτυχαν αύξηση πωλήσεων κατά 33%, αύξηση κερδών EBITDA κατά 49% και μείωση του δανεισμού τους κατά 1%. Αντίστοιχα, οι μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος παρουσίασαν οριακή αύξηση πωλήσεων κατά 2%, αύξηση κερδών EBITDA κατά 31% και μείωση δανεισμού κατά 22%, γεγονός που αποδεικνύει πως διέθεσαν σημαντικό μέρος της λειτουργικής τους κερδοφορίας για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Οπως επισήμαναν οι αναλυτές της Grant Thornton, το οικονομικό κλίμα είναι στα υψηλότερα επίπεδα της 10ετίας, καθώς 7 στους 10 Ελληνες επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον, σε αντίθεση με το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα που είναι το χαμηλότερο σε όρους αισιοδοξίας την τελευταία τριετία (στην Ε.Ε. μάλιστα μόνον το 47% δηλώνει αισιόδοξο).

Δεδομένης όμως της συγκρατημένης διάθεσης για επενδύσεις, μόνον οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος αναμένουν αύξηση στους μισθούς έναντι του 70% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Επίσης, στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας, μόνο  6 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν αύξηση της απασχόλησης, ποσοστό που δεν δημιουργεί προσδοκίες για ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας.