Με εννιά διορθωτικές, ευνοϊκές, παρεμβάσεις και συνοδευόμενο από δύο μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατατέθηκε στη Βουλή (για να εισαχθεί στις επιτροπές την Τετάρτη) το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει αυξήσεις και αναδρομικά για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, όπως δείχνει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δείχνει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων με το νέο σύστημα.

Μεταξύ των μεγάλων αλλαγών του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται το νέο σύστημα εισφορών για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων μέσω της κατάργησης της περικοπής για το άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ, η αύξηση των κύριων συντάξεων λόγω αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης για 30 έτη ασφάλισης και πάνω, αλλά και η θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Όσον αφορά τους παράλληλα ασφαλισμένους, σε περίπτωση που μισθωτός έχει μεικτό μισθό 934 ευρώ και παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα, καλύπτεται πλήρως από τις εισφορές που ήδη καταβάλλει (2η ασφαλιστική κατηγορία).

Διαβάστε αναλυτικά τις 9 μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Τρίτη