Προετοιμασία 1 ώρα, Αναμονή 50′, Ψήσιμο 45′

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

Για τη βάση

250 γρ. αλεύρι μαλακό ολικής άλεσης

125 γρ. βούτυρο αγελάδας ή πρόβειο, παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια + 10 γρ. ακόμη για την ταρτιέρα

50 γρ. ζάχαρη + 50 γρ. για το ψήσιμο

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι

1 αβγό

1 κ.γ. χυμός λεμονιού

Για την κρέμα

3 αβγά

1 κ.γ. κορν φλάουρ

150 γρ. ώριμη γραβιέρα τριμμένη πολύ ψιλή

125 γρ. γάλα

125 γρ. κρέμα γάλακτος

Μοσχοκάρυδο

Πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Τρίβουμε με τα δάχτυλα, σε ένα μπολ το αλεύρι με το παγωμένο βούτυρο μέχρι να γίνουν μια ζύμη σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, ξύσμα από το ½ λεμόνι και ανακατεύουμε γρήγορα. Δεν επιμένουμε πολύ για να μη ζεσταθεί το βούτυρο. Ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε το αβγό καθώς και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε για λίγο, ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη, σε φύλλο πάχους 3 χλστ. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και βάζουμε μέσα το φύλλο. Το πιέζουμε με τα χέρια να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι. Την καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να παγώσει καλά το βούτυρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από το ψυγείο και ρίχνουμε πάνω της, χωρίς να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, ωμά όσπρια ή ρύζι για βάρος. Ψήνουμε τη βάση για 15 λεπτά. Βγάζουμε τη βάση από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και ψήνουμε για 5 λεπτά, αν χρειάζεται.

Κρέμα: Χτυπάμε καλά, σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τα αβγά. Αναμειγνύουμε σε ένα άλλο μπολ το κορν φλάουρ με το τυρί. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και την αποσύρουμε μόλις πάρει βράση. Ενσωματώνουμε, εκτός φωτιάς, σε τρεις δόσεις, το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας με μία μαρίζ ή με ξύλινη κουτάλα. Περιμένουμε να λιώσει κάθε δόση προτού προσθέσουμε την επόμενη. Τέλος, ενσωματώνουμε τα χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη βάση και ψήνουμε στους 160°C για 20 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη και την καίμε με ένα φλόγιστρο όπως κάνουμε στις κρεμ μπρυλέ ή τις ψήνουμε για 5 λεπτά στο γκριλ, στην πάνω σχάρα του φούρνου.