Με μία διδακτική ιστορία έκλεισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) στην τελετή παράδοσης των νέων αεροσκαφών της Aegean.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια ιστορία του 1999, όταν ακόμα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, περιγράφοντας μία συζήτηση που είχε με τον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη. Στη συζήτηση αυτή, είχε μεταφέρει στον ιδρυτή της εταιρείας όσα είχε ακούσει από έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο:

«Σε ένα μάθημα επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο, ένας καθηγητής μας έλεγε: “Ξέρετε ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να γίνετε εκατομμυριούχοι; Να είστε δισεκατομμυριούχοι και να φτιάξετε μια αεροπορική εταιρεία”. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης διέψευσε αυτή την τάση και έχτισε μια αεροπορική εταιρεία, η οποία σήμερα διαφημίζει την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου».

***

Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο Τσίπρας

Παρά τη χαρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αντίπαλο στρατόπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί επίσης κλίμα ευφορίας. Το κείμενο του απολογισμού (για το οποίο σας έγραφα χθες) εκτιμούν πως βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι θα αποτελέσει βάση για συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή ως ένα από τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου μαζί με το πρόγραμμα του κόμματος, που ετοιμάζει ο Γ. Σταθάκης. Αλλά γιατί ο κ. Τσίπρας χαμογελά;

***

Βρέθηκε στην Αρτα και εν συνεχεία στα Γιάννενα, όπου πάλι μάζεψε κόσμο. Οι μετρήσεις για το κόμμα του και για τον ίδιο (όπως στον ΣΥΡΙΖΑ λένε) είναι πολύ καλές, ότι δηλαδή ανακάμπτει. Και ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Η εκλογική αναμέτρηση είναι ακόμα νωπή. Μόλις επτά μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές και σε όλες τις (μετεκλογικές) συγκεντρώσεις του κ. Τσίπρα, στην Κρήτη, στην Ηλεία και στη Λακωνία, συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Αποδίδουν μάλιστα την ανάκαμψη στο «μπάχαλο ολκής στο Προσφυγικό» (όπως το χαρακτηρίζουν) και στους χειρισμούς των ελληνοτουρκικών. Και στην κόπωση των προσδοκιών βεβαίως, οι οποίες για να τροφοδοτηθούν θέλουν αποτελέσματα που ακόμα δεν… βλέπουμε.

***

Ο Κοντονής «δίνει» Παπαγγελόπουλο

«Επιβαρυντικά» χαρακτηρίζει ο Σταύρος Κοντονής τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τη δράση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις παρεμβάσεις του σε μια σειρά κρίσιμων δικαστικών ερευνών. Και να σκεφτείτε ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Αλλά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου τη διετία 2016-2018 υποστήριξε ότι οι καταθέσεις που έχουν δοθεί από τέσσερις ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς είναι «σοβαρές», για να προσθέσει ότι «εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο». Από τις εργασίες της επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου μαθαίνω και τούτα:

***

Οι νέοι μάρτυρες, οι «κουκουλοφόροι» και η διεύρυνση των κατηγοριών

* Πρώτον: Αλλη μία εισαγγελέας πρόκειται να καταθέσει. Πρόκειται για την ανώτερη εισαγγελέα Ευγενία Κυβέλου, η οποία όπως είχε η ίδια αποκαλύψει είχε προσφύγει κατά του ορισμού της Ελένης Τουλουπάκη (τον Απρίλιο του 2017) στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς.

* Δεύτερον: Κατά πάσα πιθανότητα οι κατηγορίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου διευρύνονται αφού προέκυψαν νέα στοιχεία από τις έως τώρα καταθέσεις. Αυτό όμως θα το αποφασίσει η Βουλή.

* Τρίτον: Τους προστατευόμενους μάρτυρες (ή διαφορετικά, όπως τους λένε, «κουκουλοφόρους») θα εξετάσει μια ειδική επιτροπή της Προανακριτικής είτε στον Αρειο Πάγο είτε στη ΓΑΔΑ. Συγκεκριμένα, θα τους εξετάσουν το προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής (ήτοι Μπούγας, Υψηλάντης, Ράπτη) και οι εισηγητές των κομμάτων (ήτοι Πλεύρης, Λάππας, Κεγκέρογλου κ.ά.). Το ερώτημα είναι τι θα προκύψει από τους μάρτυρες αυτούς που θα εμφανιστούν αυτή τη φορά χωρίς κουκούλα. Θα είναι οι ίδιοι με αυτούς που εξετάστηκαν ως μάρτυρες της Novartis και δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με προστατευόμενους μάρτυρες; Θα έχει, πώς να το κάνουμε, ενδιαφέρον. Την επομένη ημέρα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων θα εξετασθούν ως μάρτυρες στην επιτροπή οι Παύλος Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος.

***

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής χωρίς να έχουν καλυφθεί τα χαρακτηριστικά τους

***

Η Air China έμεινε από επιβάτες

Ενώ σε πολλές χώρες (κυρίως της Ευρώπης) σταμάτησαν οι απευθείας πτήσεις από και προς Κίνα (λόγω κορωνοϊού), στην Ελλάδα τέτοια απόφαση δεν είχε ληφθεί. Ο λόγος; Δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα και η κυβέρνηση αντί να αναστείλει τις πτήσεις προς την Κίνα, προτίμησε να εγκαταστήσει θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο και να μετρά τη θερμοκρασία των επιβατών που κατέφθαναν από την Κίνα. Αλλά οι πτήσεις της Air China συνεχίζονταν κανονικά (ελλείψει επιβατών θα έλεγα) έως ότου ήρθε η ίδια η Air China να διακόψει τις πτήσεις της από και προς την Ελλάδα το διάστημα 2-18 Μαρτίου, όπως επίσης και στις 25 Μαρτίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, βλέπετε, έχει φέρει αρκετές ακυρώσεις από τους ταξιδιώτες και έτσι η εταιρεία, με στόχο την ασφάλεια των επιβατών της, αποφάσισε να ακυρώσει δρομολόγια για συγκεκριμένες ημερομηνίες από το Πεκίνο προς την Αθήνα και αντίστροφα. Με αυτόν τον τρόπο δεν επενέβη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά άφησε μόνους τους τούς Κινέζους να διακόψουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα μας.

***

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ξανά στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης εμφανίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, χαμογελαστός, και κάθισε στα έδρανα, δίπλα στους συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Τον κ. Αλεξιάδη καλωσόρισε στη Βουλή ο προεδρεύων εκείνη την ώρα Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος του ευχήθηκε εκ μέρους όλων των βουλευτών «περαστικά» και εξέφρασε τη χαρά του που «είναι πάλι μαζί μας». Υπενθυμίζω ότι ο Τρύφων Αλεξιάδης είχε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λιποθυμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο.

***

Η νίκη της Κομοτηνής έναντι της Χάγης

Ισως να μην το ξέρετε, αλλά η Ελλάδα είναι η 8η κατά σειρά χώρα με τις περισσότερες παραβιάσεις των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καθόλου τιμητικό για τη χώρα μας, η οποία να σημειώσω αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης τον προσεχή Μάιο. Και όχι μόνον αυτό. Εμαθα ότι δόθηκε πραγματική μάχη ανάμεσα σε έλληνες βουλευτές και μια πλειάδα ξένων βουλευτών ώστε η επόμενη σύνοδος της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης να διεξαχθεί στην Κομοτηνή. Αντίπαλος της Κομοτηνής ήταν η Χάγη, της οποίας την υποψηφιότητα υπερασπίστηκε η ισλανδή πρόεδρος του Συμβουλίου. Η είδηση είναι, όπως μου εξήγησε ο γαλάζιος βουλευτής Ευρ. Στυλιανίδης, ότι και οι Τούρκοι ψήφισαν υπέρ της Κομοτηνής, όπως και οι Ρώσοι, οι Σλοβάκοι και λοιποί. Στα Χανιά θα γίνει η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση στην Αθήνα.

***

Για την ιστορία, σας λέω ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το χαρτοφυλάκιο των διεθνών σχέσεων το χειρίζεται ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος προσφάτως είχε συναντήσεις στο Στρασβούργο με στόχο μια καλύτερη σχέση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αιχμή τις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου (ανάμεσά τους και για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης). Μαθαίνω λοιπόν ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

***

Μαύρισαν τα μάρμαρα της Βουλής

Ενα ειδικό συνεργείο εμφανίστηκε στη Βουλή για να καθαρίσει τα μάρμαρα που μαύρισαν από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, από τις μπογιές που είχε πετάξει στο παρελθόν o Ρουβίκωνας, από τις μολότοφ από την εποχή των Αγανακτισμένων και από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

***

Από το Smart Island στο Green Island

Μεγάλη επένδυση στη χώρα μας και ειδικότερα στο νησί της Θάσου αναμένεται να πραγματοποιήσει η Volkswagen, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι συζητήσεις σχετικά με την επένδυση αυτή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και σύντομα, μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του VW Group και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά για τη Θάσο, το Smart Island, όπου ακόμα προγραμματίζεται η επένδυση. Ωστόσο υπάρχει ένα άλλο νησί το οποίο επιλέχθηκε να γίνει Green Island. Και δεν είναι άλλο από τον Αϊ-Στράτη. Γιατί; πιθανώς να πείτε. Επειδή παλιά μια πετρελαϊκή μονάδα της ΔΕΗ κάλυπτε τις ανάγκες του Αϊ-Στράτη σε ρεύμα, κοντά στο 1 ΜW. Με ενέργειες της κοινοτικής αρχής εγκαταστάθηκε μια μικρή ανεμογεννήτρια ισχύος 25 κιλοβάτ, γεγονός που στην πράξη λίγο συμβάλλει στην απεξάρτηση του νησιού από το ρυπογόνο πετρέλαιο.