Ο Γιάννης Στουρνάρας θα ήταν ίσως ο τελευταίος Ελληνας που θα ήθελε – τουλάχιστον στην παρούσα φάση που περνά η οικονομία – να στενοχωρήσει την κυβέρνηση με «bad news».

Και αυτό γιατί, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, το τελευταίο εξάμηνο όχι μόνο προσάρμοσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την πορεία της οικονομίας στα νέα πολιτικά δεδομένα αλλά – το κυριότερο – είναι συνομιλητής του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου και σύμβουλος της κυβέρνησης, όπως θα έπρεπε να είναι πάντοτε ο εκάστοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπό το πρίσμα αυτό η ενδιάμεση έκθεση που παρουσίασε στη Βουλή για τη νομισματική πολιτική και όσα είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές δημιουργούν ανησυχία για την υγεία του τραπεζικού συστήματος αλλά και το καυτό – κοινωνικά και πολιτικά – ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας από την Πρωτομαγιά.

Τι είπε λοιπόν ο κ. Στουρνάρας;

Οτι παρά τις οριστικές διαγραφές και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα funds ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων παραμένει σε υψηλό επίπεδο (42,1% τον περασμένο Σεπτέμβριο). Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, ο διοικητής είπε σε απλά ελληνικά πως παρότι οι τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» δάνεια 36 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν ακόμη στα χέρια τους δάνεια 71 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και κυνηγούν να εισπράξουν με κάθε τρόπο. Ολοι όσοι ισχυρίζονται – μόνο και μόνο για να προσπεράσουν το πρόβλημα – «αυτά τα γνωρίζαμε και πριν από τις εκλογές» ας σταθούν στην αμέσως επόμενη φράση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε: «Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, oι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται ακόμη καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων». Πράγματι αυτό είναι το μεγάλο, τεράστιο, πρόβλημα, καθώς αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις προστίθενται ακόμα και σήμερα στον κατάλογο της πτώχευσης…