Κάθε εκατοστό του γραφείου του είναι καλυμμένο με έγγραφα και βιβλία παντός είδους. Ο Νίκος Σταμπολίδης μοιάζει σχεδόν να το διασκεδάζει. «Αυτό που βλέπετε δεν είναι τίποτα» λέει γελώντας. «Αν με είχατε επισκεφθεί πριν από έναν μήνα, πιθανόν δεν θα μπορούσατε καν να με διακρίνετε. Θα ήμουν ολοκληρωτικά καλυμμένος από χαρτιά».

Το βιογραφικό του είναι μακρύ. Ο Νίκος Σταμπολίδης είναι ο αρχαιολόγος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη σπουδαία ανασκαφή στην αρχαία πόλη και στη νεκρόπολη της Ελεύθερνας, αλλά και ο δημιουργός του αρχαιολογικού πάρκου και του μουσείου της. Είναι ο καθηγητής που με την πολυετή διδασκαλία του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει διαμορφώσει γενιές αρχαιολόγων. Είναι ο άνθρωπος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από το 1996, όταν η Ντόλλη Γουλανδρή τον έπεισε τελικά, έπειτα από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, να αναλάβει τη θέση του διευθυντή. Ταυτόχρονα είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης. Είναι επίσης ο Ελληνας που έχει βραβευθεί με τρεις μεγαλόσταυρους: έναν από την Ελληνική Προεδρία, έναν από την Ιταλική Προεδρία και προσφάτως από τη Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Ισπανίας.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί του για τις μεγάλες στιγμές της ζωής του, για τα πρόσωπα που τον ενέπνευσαν, για την ακαταμάχητη γοητεία του παρελθόντος και για τα μαθήματα που αυτό μπορεί να μας δώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»