Ανέκαθεν ο κλάδος της υγείας προσφέρονταν για μεγάλες μπίζνες. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η συνακόλουθη εκτίναξη του αριθμού των θυμάτων από τον κορωνοϊό ανέδειξαν στον παγκόσμιο πληθυσμό τη σημασία της λήψεως μέτρων προστασίας.

Και η πρώτη μέριμνα όσων ανησυχούν μήπως κολλήσουν το φονικό ιό είναι να προμηθευτούν μάσκα προσώπου. Πληρώνοντας μάλιστα όσο-όσο…

Ευλόγως οι κατασκευαστές χειρουργικών μασκών κάνουν χρυσές δουλειές το χειμώνα αυτό. Και παρά το έχουν αυξήσει την παραγωγή τους στο 100% των δυνατοτήτων τους φαίνεται πως δεν καλύπτουν τη ζήτηση. Έτσι και άλλες εταιρείες μπαίνουν στον κλάδο της κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού – μασκών εν προκειμένω. Ακόμα και η γιγαντιαία κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών Foxconn αποφάσισε να στρέψει ένα μέρος της παραγωγής της στις χειρουργικές μάσκες!

Η Foxconn, δηλαδή, αποφάσισε να περιορίσει την παραγωγή iPhone και άλλων πρωτοποριακών ηλεκτρονικών συσκευών για να δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή μασκών. Πρόκειται, ως γνωστόν, για την εταιρεία στην κεντρική μονάδα παραγωγής της οποίας, στο βιομηχανικό πάρκο του Σέντσεν, η Apple, η Amazon, η Nokia, η Xiaomi, η Nintendo και πολλές ακόμη εταιρείες ηλεκτρονικών από κάθε γωνιά της γης κατασκευάζουν τα πλέον ευπώλητα προϊόντα τους.

Πολλές γραμμές παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών της Foxconn, βέβαια, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους κατόπιν εντολής των κινεζικών υγειονομικών αρχών εξαιτίας του κορωνοϊού. Σε κάποιες από τις λειτουργούσες εργοστασιακές μονάδες της στο Σέντσεν η Foxconn θα παράγει χειρουργικές μάσκες για να καλύψει τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και, ίσως, στο εξωτερικό. Έχει θέσει μάλιστα ως στόχο να φτάσει στην παραγωγή 2 εκατομμυρίων μασκών ημερησίως έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Follow the money

«Στον πόλεμο κατά της επιδημίας κάθε δευτερόλεπτο μετρά», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων WeChat. «Όσο νωρίτερα δράσουμε προληπτικά τόσο νωρίτερα μπορούμε να προστατευθούμε από τον ιό, να σώσουμε ζωές και να ελέγξουμε την επιδημία», εξηγεί.

Οι απώλειες, εξάλλου, του κλάδου ηλεκτρονικών εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένονται αισθητές. Όπως μεταδίδει το BBC, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξαγωγές έξυπνων κινητών τηλεφώνων από την Κίνα ίσως μειωθούν κατά 10% εφέτος, κάτι που θα προκαλέσει έλλειψη στα iPhones, κυρίως στο νέο μοντέλο iPhone 11.

Αν συμβούν έτσι τα πράγματα, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης (εκεί όπου λειτουργεί δίχως κραυγαλέες διαστρεβλώσεις από τα οργανωμένα καρτέλ και την ευκαιριακή κερδοσκοπία) προοιωνίζεται αυξήσεις στην τιμή των iPhone, αλλά και πτώση των τιμών των χειρουργικών μασκών, δεδομένου ότι και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε τελείως διαφορετικούς κλάδους υπόσχονταν «να συμβάλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη μασκών».

Και η GM στο κόλπο

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα μπει στον κλάδο. Μέσω της κοινοπραξίας SAIC-GM-Wuling, που έχει ιδρύσει στην Κίνα, θα στήσει 14 γραμμές παραγωγής που θα έχουν τη δυνατότητα κατασκευής 1,7 εκατ. μασκών ημερησίως.

Ευτυχώς, θα έλεγε κανείς, διότι η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε μια εκτίναξη της τιμής της χειρουργικής μάσκας κατά 300% τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Μιλάμε για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία διαπιστώνει ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αγόραζαν τις απλές χειρουργικές μάσκες προς 0,0116 ευρώ συν ΦΠΑ τη μία και τώρα τις αγοράζουν προς 0,032 ευρώ συν ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες υψηλής προστασίας, η τιμή τους εκτινάχθηκε από τα 0,64 ευρώ συν ΦΠΑ στα 2 ευρώ συν ΦΠΑ εκάστη.