Ακόμα και σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία) βρίσκεται στο στόχαστρο των Συριζαίων. Στα χρόνια που κυβερνούσαν οι του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τον κυνηγούσαν, αλλά ούτε καν του μιλούσαν, πλην τριών υπουργών. Ποιοι ήταν αυτοί;

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Κι όμως, στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το 2015, οι σχέσεις Στουρνάρα – Τσίπρα ήταν καλές. Οχι μόνο καλές, αλλά άριστες.

Σε σημείο μάλιστα που ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επισκεφθεί πολλές φορές τον τότε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει μαζί του όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

***

Οπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο «2015, Καύσωνας στην Αθήνα» του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα για γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το βιβλίο, αποδέχθηκε την πρόσκληση και πήγε στην ΤτΕ μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, η συναγρίδα που προσφέρθηκε εξαιρετική, το ίδιο και το κρασί. Οταν ο κ. Στουρνάρας ξενάγησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλοπρεπές κτίριο, ο κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε και είπε: «Είσαι πάρα πολύ ωραία εδώ». «Θες να αλλάξουμε;» τον πείραξε ο κ. Στουρνάρας: «Γιατί όχι;» απάντησε γελώντας ο κ. Τσίπρας. «Πήγαινε εσύ στο Μαξίμου κι έρχομαι εγώ στο δικό σου».

***

Ολη αυτή η ιστορία με έβαλε σε σκέψεις. Είναι δυνατόν ο κ. Στουρνάρας να πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό να αλλάξουν θέσεις; Δηλαδή να γινόταν (και μάλιστα το 2015) πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Τσίπρας κεντρικός τραπεζίτης; Γνώριζα ότι το ατού του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος έλεγε, είναι τα οικονομικά. Γνώριζα επίσης ότι έγινε επίτιμος διδάκτωρ στα οικονομικά σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας, αλλά να γίνει κεντρικός τραπεζίτης; Πάει πολύ. Να συνεργαζόταν τότε με τον Ντράγκι, τον Σόιμπλε, τον Τόμσεν και να τον κυνηγούσε (τρόπος του λέγειν) η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ετσι έψαξα το θέμα. Τι ανακάλυψα έπειτα από ρεπορτάζ;

***

Πρώτον, όντως ο κ. Στουρνάρας έκανε το τραπέζι στον κ. Τσίπρα (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συνάντηση αυτή κρατήθηκε μυστική (γιατί άραγε;). Ισχύει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη θέα που έβλεπε από το γραφείο του διοικητή. Ηταν, βλέπετε, η θέα της Ακρόπολης, που συναρπάζει τους πάντες. Οσον αφορά τα άλλα (περί ανταλλαγής ρόλων), τα γνωρίζουν μόνο δύο: ο κ. Τσίπρας και ο κ. Στουρνάρας. Και δεν αποκαλύπτουν το παραμικρό.

***

Γιατί χαίρεται ο περιφερειάρχης;

Σαν μικρό παιδί έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός από τη χαρά του παραλαμβάνοντας το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιεί η Περιφέρεια. Του έκανε μία βόλτα, μελέτησε τον τρόπο λειτουργίας του, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου είναι αξεπέραστα (προστατεύει, έλεγε, ακόμα και τους πεζούς που περνούν από δίπλα του κι ας είναι αθόρυβο) και τον εντυπωσίασε, κυρίως, η επιτάχυνσή του. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προμηθεύτηκε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος EnerNETMob, το οποίο στοχεύει να σχεδιάσει, να δοκιμάσει και να βελτιώσει τα «Σχέδια Βιώσιμης Ηλεκτροκινητικότητας», σύμφωνα με τα κοινά πρότυπα και πολιτικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και επιπλέον να δημιουργήσει ένα «Διαπεριφερειακό δίκτυο ηλεκτροκινητικότητας».

***

Ηδη ο περιφερειάρχης εγκατέστησε ταχυφορτιστή στη Λάρισα και σκοπεύει να εγκαταστήσει και πλήθος άλλων ταχυφορτιστών στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα το οδηγεί βεβαίως μόνο ο περιφερειάρχης, αλλά θα συνδράμει, όπως μου είπε, στη μετακίνηση υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

***

Οι εξορύξεις, τα δελφίνια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχει μια τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που εναντιώνεται στις εξορύξεις και στις γεωτρήσεις. Σε κάθε είδος γεώτρηση και εξόρυξη: «Τρελαίνουν τα δελφίνια» λένε. Η άποψή τους αυτή πιθανόν να περνούσε απαρατήρητη, εάν τα μέλη της ομάδας αυτής δεν ζητούσαν το θέμα της απαγόρευσης των γεωτρήσεων και των εξορύξεων να μπει ως ερώτημα στο αναγγελθέν δημοψήφισμα του κόμματος: «Θέλετε εξορύξεις ή όχι;». Ετσι ζητούν να διατυπωθεί το ερώτημα, στο πλαίσιο βεβαίως της κλιματικής αλλαγής. Ενα θέμα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

***

Πόση ώρα χρειάζονται να συνεδριάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Και μια και ο λόγος για ομάδες (και ομαδούλες) μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνω ότι υπάρχει μια συνεχής καθυστέρηση στις αποφάσεις κομματικών οργάνων. Ο λόγος; Εχουν τόσα πολλά όργανα ιδρυθεί (κυρίως από τον κ. Τσίπρα) που οι συνεδριάσεις τους γίνονται προβληματικές. Θέλετε ένα παράδειγμα; Το Πολιτικό Συμβούλιο διαθέτει 41 μέλη. Εάν το καθένα απ’ αυτά μιλήσει για 10 λεπτά (τόσος είναι ο κομματικός χρόνος), η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί σε… 410 λεπτά. Και να σκεφτείτε λειτουργούν ακόμα η Κεντρική Επιτροπή, η Επιτροπή Ανασυγκρότησης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και πολλά άλλα κομματικά όργανα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα…

***

Μου λένε ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι ομάδες, τάσεις ή συνιστώσες (πείτε τες όπως θέλετε) μέσα στο κόμμα. Δεν είναι μόνο οι 53+, είναι και οι πασοκογενείς, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη είναι όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ (και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) από το 2015 και η δεύτερη οι παλαιοπασόκοι (όπως Ραγκούσης, Τζουμάκας, Βάρτζελη κ.λπ.) που εντάχθηκαν μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές, στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Τελευταίως μάλιστα εμφανίστηκε μια νέα… υποομάδα μέσα στους 53+. Ονομάζεται «Δίκτυο» και εκπροσωπείται από πρώην προεδρικούς. Αυτά μού είπαν, αυτά σας μεταφέρω, και αμαρτία ουκ έχω.

***

Ενα drone πάνω από τη Βουλή

Τι συμβαίνει στην Αθήνα όταν διαμαρτύρονται οι πυροσβέστες: Πρώτον, κλείνει με κλούβες η Ηρώδου Αττικού, δεύτερον, ενισχύονται τα μέτρα μπροστά στη Βουλή και, τρίτον, εμφανίζεται ξαφνικά ένα drone να πετά πάνω από τη Βουλή. Αρχικά προκάλεσε απορία σε ποιον ανήκει, ωστόσο σύντομα έγινε γνωστό πως πρόκειται για κρατικό drone, η πτήση του οποίου εντάσσεται στα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

***

Στεφάνι στο Μνημείο Μαρτύρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Μαρτύρων Wahat Al Karama στο Αμπου Ντάμπι. Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο, που είναι ένα πάρκο στη μνήμη όσων έπεσαν στο καθήκον, και έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Είναι τιμή μου να επισκέπτομαι αυτό το θαυμάσιο μνημείο στη μνήμη των γενναίων ηρώων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δύο χώρες, και οι λαοί μας, θα είναι για πάντα δεμένες με δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού και βαθιάς φιλίας».