Προετοιμασία – παρασκευή 40΄

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 μεσαίου μεγέθους μπρόκολο

1 μικρό κουνουπίδι

300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια

1 κ.γ. μουστάρδα Dijon

50 ml χυμός πορτοκαλιού

50 ml χυμός μανταρινιού

50 ml ηλιέλαιο

50 ml ελαιόλαδο + ελάχιστο επιπλέον για το τηγάνι

500 γρ. παστός μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος

10 φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα

2 καρύδια, την ψίχα τους

10 κόκκοι ροζ πιπεριού

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φασολάκια σε μικρούς κύβους. Μπλανσάρουμε για 4 λεπτά το κουνουπίδι, για 5 λεπτά το μπρόκολο και για 7 λεπτά τα φασολάκια. Το μπλανσάρισμα έχει ως εξής: ρίχνουμε τα λαχανικά σε νερό που βράζει για όσο χρόνο έχουμε πει για το καθένα. Μετά τα στραγγίζουμε και τα βουτάμε αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό με παγάκια. Στραγγίζουμε και πάλι και βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος.

Φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ χτυπώντας με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ τη μουστάρδα, τον χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και στη συνέχεια το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κύβους των 2 εκ. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Ρίχνουμε τον μπακαλιάρο στα βρασμένα λαχανικά, τη βινεγκρέτ (40-50 ml/μερίδα), τον δυόσμο και τη χοντροσπασμένη ψίχα καρυδιού. Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με ροζ πιπέρι.