Προετοιμασία: 20′ Ψήσιμο: 35′-40′

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό περίπου ουρές πεσκανδρίτσας. Αν ο ιχθυοπώλης σας διαθέτει μόνο ολόκληρες πεσκανδρίτσες, του ζητάτε να κόψει τα κεφάλια. Τις ουρές τις χρησιμοποιείτε για τη συνταγή ενώ με τα κεφάλια μπορείτε να φτιάξετε μια εξαίσια σούπα ή ζωμό που θα τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορες παρασκευές.

1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 μάτσο άνηθο (με τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1,5 κιλό άγρια χόρτα

3 μάτσα «μυρωδιές» (μυρώνια, μάραθα και καυκαλήθρες), ψιλοκομμένα

2 κρόκους αβγών

Χυμό λεμονιού κατά βούληση

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζητάμε από τον ψαρά να μας καθαρίσει την ουρά πεσκανδρίτσας. Την αλατοπιπερώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε λίγο το ψάρι.

Το αποσύρουμε και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε, «γυαλίζουμε», το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σταδιακά προσθέτουμε τα κοτσάνια του άνηθου ψιλοκομμένα και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Μόλις μαραθούν τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τις «μυρωδιές» και τα χόρτα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και να βγάλουν τα υγρά τους.

Τοποθετούμε από πάνω το ψάρι και ½ ποτήρι του κρασιού νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Μόλις το ψάρι είναι έτοιμο, δηλαδή σε  20′-25′ περίπου, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με λίγο αλάτι και το λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο λίγο από τα υγρά της κατσαρόλας, χτυπώντας ταυτόχρονα, μέχρι να ζεσταθεί το αβγολέμονο. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί το αβγολέμονο με το υγρό που έχει το σκεύος.