Η 14χρονη Molly Russell πέθανε λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της το 2017, αφού είδε υλικό αυτοκτονίας στο Instagram.

Σε έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχίατρων επισημαίνεται ότι η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στα κορίτσια.

Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται λόγια του πατέρα της άτυχης Molly, ο οποίος μίλησε για την επείγουσα ανάγκη ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δράση και κατηγόρησε τους «πιεστικούς αλγόριθμους».

Για τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μεταξύ των συνηθισμένων φίλων, ομάδων και διασημοτήτων που ακολουθούνται από παιδιά ηλικίας 14 ετών, βρήκαμε καταθλιπτικό υλικό, γραφικό περιεχόμενο αυτοβλαβών και ενθάρρυνσης της αυτοκτονίας.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα κοινωνικά μέσα βοήθησαν να σκοτώσουν την κόρη μου» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της έκθεσης, Dr Bernadka Dubicka, προειδοποίησε ότι οι αλγόριθμοι «φαίνεται να προωθούν όλο και περισσότερο επιβλαβές περιεχόμενο».

Ισχυρίστηκε δε, ότι ήταν ένα αυξανόμενο πρόβλημα: «Βλέπω όλο και περισσότερα παιδιά να αυτοτραυματίζονται και να προσπαθούν να αυτοκτονήσουν ως αποτέλεσμα της χρήσης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και των online συζητήσεων».

«Ποτέ δεν θα καταλάβουμε τους κινδύνους της χρήσης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, εκτός αν τα άτομα του Twitter, Facebook και Instagram μοιραστούν τα δεδομένα τους με τους ερευνητές. Η έρευνα θα βοηθήσει να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αλληλεπιδρούν με τα κοινωνικά μέσα, όχι μόνο πόσο χρόνο περνούν online» πρόσθεσε.

Οι τελευταίες σημειώσεις

Ο πατέρας της άτυχης κοπέλας ανέλυσε επίσης μια από τις σημειώσεις της Molly, οι οποίες περιγράφουν πώς αισθάνθηκε.

«Δεν είμαι τίποτα, είμαι άχρηστη, είμαι μπερδεμένη, είμαι χαμένη, είμαι αδύναμη, έχω φύγει, λυπάμαι, σας αγαπώ όλους. Να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή, παραμείνετε δυνατοί».