Στις αρχές του 2019, η OMEGA ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του εμβληματικού μηχανισμού Calibre 321. Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, η Ελβετική ωρολογοποιία παρουσίασε το πρώτο νέο ρολόι που «φόρεσε» αυτόν το μηχανισμό – ένα Moonwatch από πλατίνα.

Το επόμενο θρυλικό μοντέλο της OMEGA που διαθέτει τον μηχανισμό 321 είναι ένα Speedmaster από ατσάλι.

Το 1965, όταν ο αστροναύτης Edward White έγινε ο πρώτος Αμερικανός που περπάτησε στο διάστημα φορούσε το Speedmaster ST 105.003. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της OMEGA αντλεί έμπνευση από το διάσημο μοντέλο.

Η κάσα των 39,70 χιλιοστών από ανοξείδωτο ατσάλι, επηρεασμένη από το ίδιο στυλ τρίτης γενιάς  που φορούσε ο Ed White, διαθέτει γυαλιστερό μαύρο κεραμικό [ZrO2] δακτύλιο στεφάνης και ταχυμετρική κλίμακα από λευκό σμάλτο. Το μαύρο κλιμακούμενο καντράν αναδεικνύεται χάρη στους χαρακτηριστικούς δείκτες του Moonwatch, το βοηθητικό καντράν για τα δέκατα του δευτερολέπτου, το μηχανισμό καταγραφής 30 λεπτών και 12 ωρών και τον κεντρικό δείκτη του χρονογράφου.

Οι συλλέκτες θα ενθουσιαστούν με την προσθήκη της εμβληματικής φράσης “Dot over Ninety” καθώς και με άλλα παρόμοια στοιχεία που κλείνουν το μάτι στο παρελθόν, μεταξύ αυτών τα vintage λογότυπα της OMEGA που κοσμούν το μοντέλο. Φυσικά, ένας μηχανισμός τόσο όμορφος όσο αυτός του 321 θα πρέπει να είναι ορατός συνέχεια, ώστε οι κάτοχοι να μπορούν να θαυμάζουν τον εμβληματικό μηχανισμό Calibre μέσα από την οπίσθια πλάκα από κρύσταλλο σαπφείρου.

Γνωστός για τον εξαιρετικά περίπλοκο σχεδιασμό του, ο μηχανισμός Calibre 321 ήταν ο πρώτος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στο OMEGA Speedmaster το 1957. Εκτός του ότι συνόδεψε τη διαστημική βόλτα του Ed White που αναφέρθηκε παραπάνω, ο διάσημος μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε στο Speedmaster ST 105.012, πιο γνωστό ως το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο Φεγγάρι.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα και ανακατασκευή σε ειδικό εργαστήριο, ο μηχανισμός Calibre 321 αναδημιουργήθηκε σύμφωνα με τις αυθεντικές του προδιαγραφές και κυκλοφόρησε κατά την 50ή επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης.

Πλέον αποτελεί την κινητήριο δύναμη πίσω από όχι ένα, αλλά δύο μοντέλα Moonwatch, συμπεριλαμβανομένου αυτού του εντυπωσιακού νέου Speedmaster της OMEGA που είναι κατασκευασμένο από ατσάλι.