Δολοφονία Γρηγορόπουλου : Πορείες στη μνήμη του υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα Προπύλαια και είναι κλειστή η Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει δύο φραγμούς ενώ γίνεται έλεγχος για μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε όποιον φέρει τσάντα

Σε εξέλιξη βρίσκονται πορείες μνήμης για την 11η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα Προπύλαια και είναι κλειστή η Πανεπιστημίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει δύο φραγμούς στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Ιπποκράτους και της Ομήρου, ενώ γίνεται έλεγχος για μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε όποιον φέρει τσάντα.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Γιάννενα, Λάρισα και Λαμία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν το βράδυ οπότε και θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.  

«Αστακός» η Αθήνα

Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας, drones θα ελέγχουν τις ταράτσες στα Εξάρχεια, ενώ επιστρατεύονται και οι γνωστές υδροφόρες που αποκαλούνται «Αίαντες», ώστε να αποφευχθούν σοβαρά επεισόδια. Το ενδεχόμενο καταδρομικών επιθέσεων είναι μέσα στο σχέδιο για το οποίο προετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ, η κρατική ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική.

Οι εντολές από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είναι «καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα με καταστροφές περιουσιών και παραπομπή στην δικαιοσύνη όποιων τα προκαλέσουν».

Στο πλαίσιο αυτό από την ΓΑΔΑ έχει καταρτιστεί σχέδιο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση επεισοδίων και συλλήψεις, αλλά ταυτόχρονα, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, έχουν δοθεί διαταγές, οι αστυνομικοί να δείξουν ψυχραιμία και να μην προκαλέσουν.

Πάντως, η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» καθώς ακόμη είναι νωπές οι μνήμες διαδηλωτών στις φοιτητικές κινητοποιήσεων αλλά και στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. επέδειξαν υπερβάλοντα ζήλο χτυπώντας διαδηλωτές και προχωρώντας αναίτια σε προσαγωγές και συλλήψεις.

Σε επιφυλακή η Ομάδα «Δράση»

Για την εφαρμογή των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που θα παρακολουθούν από κοντά τις πορείες, ενώ σε επιφυλακή θα είναι οι ΟΠΚΕ και η Ομάδα «Δράση».

Ταυτόχρονα από την Ασφάλεια επιτηρούνται συγκεκριμένοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια, ενώ επιτήρηση από αέρος θα γίνεται και με τα drones της Αστυνομίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, και ανάμεσα σε αυτά στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό (για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), ενώ ζητείται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού.

Δυναμική πορεία μαθητών στο κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα, πιστοί στο ραντεβού μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας υπό στενό αστυνομικό κλοιό.

Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία λίγα λεπτά μετά τις 13:00 από το Προπύλαια και στο πλευρό τους διαδήλωσαν και φοιτητές.

Στη δυναμική και παράλληλα ειρηνική πορεία ακούστηκαν τα γνωστά συνθήματα του Δεκέμβρη («το όπλο των μπάτσων είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό») και ενάντια στο κλίμα της κρατικής καταστολής και του δόγματος «νόμος και τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 με τους νεαρούς αντιεξουσιαστές να φεύγουν προς τα Εξάρχεια υπό την αυστηρή επιτήρηση των δυνάμεων καταστολής.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk