Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» το σύνθημα της μαθητικής πορείας

Σε εξέλιξη στα Προπύλαια η πρώτη πορεία της ημέρας, από τους μαθητές – Κινείται προς τη Βουλή

Ολοκληρώθηκε η μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Ειδικότερα, μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από την Πανεπιστήμιου, φωνάζοντας συνθήματα, την στιγμή που drones της αστυνομίας «σαρώνουν» από ψηλά την περιοχή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η πορεία από κάποιο σημείο και μετά έσπασε σε δύο μέρη. Το «μαύρο» μπλοκ που προχωράει μόνο του μπροστά, ενώ πίσω του ακολουθούν μαθητές και φοιτητές, κρατώντας απόσταση ασφαλείας.

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Κλαυθμώνος με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» και τις διμοιρίες των ΜΑΤ να τους ακολουθούν και από τις δύο πλευρές.

Η μαθητική πορεία ολοκληρώθηκε όταν οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από τη Βουλή, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένοι αστυνομικοί.

τη Βουλή, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένοι αστυνομικοί.

Σημειώνεται πως το μαύρο μπλοκ κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, ενώ τους ακολούθησε διμοιρία των ΜΑΤ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εξωκοινοβουλευτικοί κατευθύνθηκαν μέχρι την Ομόνοια χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Εν τέλει το μαύρο μπλογκ κατέληξε στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δηλαδή στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, όπου και «διαλύθηκε».

ΜΑΤ σε κάθε γωνιά του κέντρου

Τα μέτρα ασφαλείας όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες είναι δρακόντεια, καθώς πάνω από 4.000 αστυνομικοί αναμένεται να είναι σε εγρήγορση, με την ΓΑΔΑ να έχει δώσει εντολή να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην υπάρξουν προκλήσεις που θα προκαλέσουν επεισόδια.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα, όπου νωρίτερα τα άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και κινείται στην οδό Εγνατία προς τα δυτικά.

Η Εγνατία έκλεισε και στα δύο ρεύματα.

Επί ποδός βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων.

Οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Στις 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, θα γίνει η πρώτη πορεία της ημέρας, από τους μαθητές και θα κινηθεί προς τη Βουλή.

Στις 18:00 το απόγευμα, η κεντρική πορεία μνήμης θα ξεκινήσει επίσης από τα Προπύλαια και θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ στις 21:00 όπως κάθε χρόνο θα υπάρξει συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Κλειστό θα είναι όλη τη μέρα σήμερα το κέντρο της Αθήνας, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας Αττικής, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αρχίσουν στις 10 το πρωί και θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενώ απαγορεύσεις στην στάση και τη στάθμευση αρχίζουν από τις 05.00 το πρωί. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι αύριο στις 07.00 το πρωί.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από 10.00 ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00 ώρα της 07.12.2019, θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, και από 05.00 ώρα της 06.12.2019 έως την 07.00 ώρα της 07.12.2019, δεν θα επιτραπεί η στάση και η στάθμευση στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:

– Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.

– Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.

– Κόκκαλη, Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.

– Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,

– Μπουμπουλίνας

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Επίσης, η κυκλοφορία θα διακοπεί σε όλο το μήκος των οδών:

– Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού, Λ. Βασ. Αμαλίας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Χαλκοκονδύλη, Σπ. Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη, Ζωοδόχου Πηγής, Χαρ. Τρικούπη, Μαυρομιχάλη, Ιπποκράτους, Ασκληπιού, καθώς και στις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Από την αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς πάνω από 4.000 αστυνομικοί αναμένεται να είναι σε εγρήγορση, με την ΓΑΔΑ να έχει δώσει εντολή να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην υπάρξουν προκλήσεις που θα προκαλέσουν επεισόδια.

Πορείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Συμμετοχή από πολλά σχολεία της περιοχής αναμένεται να έχει η μαθητική πορεία στο Αγρίνιο, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το AgrinioNews, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τελούν υπό κατάληψη οκτώ σχολικές μονάδες. Πρόκειται για το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, το 1ο, 2ο, και 4ο ΓΕΛ Αγρινίου, όπως και το 2ο, 4ο, 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου και Γυμνάσιο Νεάπολης. Αντιθέτως κανονικά γίνεται το μάθημα στο 3ο ΓΕΛ Αγρινίου το οποίο τελούσε χθες υπό κατάληψη.

Οι μαθητές του Αγρινίου καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημάδη. Η πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 11:30. Υπενθυμίζεται ότι διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε πολλές ακόμη πόλεις.

Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk